Van merkezli, İstanbul, Kilis, Adana, Gaziantep ve Kayseri’de El Kaide terör örgütüne yönelik eş zamanlı operasyon yapıldı. Operasyonda aralarında İHH’nınKilis Bürosu’nun da bulunduğu çok sayıda adreste arama yapılırken, El Kaide’nin 5 üst düzey yöneticisinden 2’sinin gözaltında olduğu, 3’ünün ise Suriye’ye kaçtığı ileri sürüldü. Kilis'te, İHH İnsani Yardım Vakfı deposuna sabah saatlerinde polisler tarafından arama başlatıldı.

VALİ VE EMNİYET MÜDÜRÜ'NÜN BİLGİSİ YOK

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kilis ofisi ve yardım deposu sabah 06.30'da polis tarafından basıldı. Van 'dan gelen ve terörle mücadele (TEM) polisi oldukları iddia edilen polislerin dernek personelini dışarı çıkartarak arama yaptığı belirtiliyor. KilisValisinin ve Emniyet Müdürü'nün operasyon hakkında bilgisi olmadığı ve VanCumhuriyet Savcılığı'nın talebiyle Van'dan gelen ekibin operasyonu gerçekleştirdiği iddia edildi.

POLİS-JANDARMA ORTAK OPERASYONU

Çatışma riskine karşı olağanüstü önlemler alınırken, yüzlerce polis ve jandarma operasyonda görev aldı. Kaçma ve çatışma riskine karşın Skorsky tipi helikopterler uçuşa hazır şekilde bekletildi. Yapılan operasyonda El Kaide’nin Ortadoğu’da 2. numaralı ismi olduğu ileri sürülen İ.Ş. ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından H.B.’nin de gözaltına alındığı kaydedildi. İ.Ş.’nin Suriye’de sınıra yakın El Kaide kamplarından sorumlu olduğu bildiriliyor. Operasyonda gözaltına alınanlar, El Kaide’nin kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına militan savaşçı göndermekle suçlanıyor.

SUÇLAMALAR

Gözaltına alınan şüphelilerin, Suriye’ye 15 kişilik gruplar halinde savaşçı göndermek; Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak; zekat, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye’de savaşan El Kaide güçlerine aktarmak; Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak; Suriye’deki El Kaide bağlantılı kamplara giderek para, silah, giyim ve gıda malzemeleri ikmali yapmak; illegal eylemler organize etmek; El Kaide’ye eleman sağlamak; dernekler yoluyla örgüte maddi destek sağlamakla suçlandıkları bildirildi. İslam–Der, KİSEM-DER (Küresel İnsani Yardım ve Siyasi Eğitim Merkezi Derneği) üyesi bazı isimlerin yanı sıra İHH’nın Kilis ve Kayseri’den bazı üyelerin gözaltına alındığı öne sürüldü.

İHH'NIN AVUKATI: BASKIN EL KAİDE SORUŞTURMASI ÇERÇEVESİNDE

İHH'nın avukatı Uğur Yıldırım, baskının Van TMK 10. maddesince görevli savcılığın yürüttüğü El Kaide soruşturması çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

İHH'DAN AÇIKLAMA

Aramanın baskınla başladığını söyleyen İHH İnsani Yardım Vakfı Basın Koordinatörü Serkan Nergis, twitterdan şu açıklamayı yaptı: ""Hangi şehirden geldigi belli olmayan emniyet gorevlileri İHH Kilis ofisinde hukuksuz bir arama yapmaktadır. Terörle Mücadele ekipleri depolarımızdaki bilgisayarlara şu an itibari ile el koydular. İHH Kilis deposunda Terörle Mücadele ekipleri tarafından yapılan arama ve malzemelere el konulması tamamen hukuksuzdur.

BİLGİSAYARLARA EL KOYDULAR

Terörle Mücadele ekipleri depolarımızdaki bilgisayarlara şu an itibari ile el koydular. Güya bir personelimiz üzerinden operasyon yapıyorlar. Ama ne hikmetse personelin adreslerine değil bizim depomuza arama kararı çıkıyor. Terörle Mücadele ekipleri Van'dan gelmişler Kilis'te hiç bir yetkilinin operasyondan haberi yok.

 

İHH'nın avukatı Uğur Yıldırım, baskının Van TMK 10. maddesince görevli savcılığın yürüttüğü El Kaide soruşturması çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

İHH GENEL BAŞKAN YARDIMCISI: YAPILAN ARAMA HUKUK DIŞI

“Her sınıfın bir yetim kardeşi var projesi” kapsamında Konya’ya gelen İHH Genel Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz, bu sabah vakfın Kilis ofisinde yapılan aramalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Van terörle mücadele polis ekipleri tarafından vakfın Kilis ofisinin 06.20 sıralarında basıldığını ifade eden Yılmaz, yarım saatlik bir aramadan sonra vakfa ait bilgisayarlara ve Katar Kızılay’ına ait bilgisayarlara el konulduğunu söyledi.

Yapılan aramanın tamamen hukuk dışı olduğunu kaydeden Yılmaz, “Çünkü herhangi bir şekilde arama belgesi gösterilmemiş, avukatlarımızın bu aramaya eşlik etmesine müsaade edilmemiştir. Dolayısıyla bizim de bu aramayla ilgili şüphelerimiz bulunmaktadır ama yakın bir zaman önce vakfımıza yönelik olarak başlatılan bir operasyonun devamı olarak görülmektedir.

İsrail Başbakanı’nın "İHH’yı İsrail’e yönelik zararlı bir kuruluş olarak görüyoruz." açıklaması İsrail radyosunda yayınladıktan sonra içinde silah ve mühimmat olduğu söylenen bir TIR, İHH ile ilişkilendirilmeye çalışılmış fakat İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasıyla bu TIR'ın devlete ait olduğu ifade edilmiştir.

Akabinde de üçüncü bir dalga olarak vakfımızın Kilis ofisine baskın düzenlenmiştir. İnşallah bu hukuk dışı uygulamaların sonu olur. Bu konuda da vakfımızın avukatları gerekli olan girişimlerde bulunacaktır” dedi.

Editör: TE Bilisim