ŞEHRİVAN ÖZEL/HAMİT KARAKUŞ- Van’da son yıllarda cadde ve sokaklarda araç kullanmanın ve yürümenin neredeyse imkansız hale gelirken, trafiğin akmadığı caddeler arasına İkinisan Caddesi de eklendi. Adeta ölü haldeyken Van Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar ile prestij caddesi haline gelen İkinisan Caddesi, çalışmaların tamamlanmasının üzerinden bir yıl bile geçmeden adeta tıkandı kaldı. Belediye eliyle yapılan asfaltlama, refüj çalışmaları ve ışıklandırmalardan sonra popüler hale gelen ve onlarca yeni restoran ve kafenin açıldığı cadde, tıpkı diğer merkez caddelerde olduğu gibi düzensiz parktan dolayı trafiğin akmadığı caddeler arasına girdi. Otoparkı olmayan binalardan dolayı cadde boyunca park kuyruğunun oluştuğu İkinisan’da özellikle sabahları ve iş çıkışındaki durum İstanbul trafiği aratmıyor. Gece geç saatlere kadar bir şeridi tamamen park halinde kalan ve ulaşımın tek şerit üzerinden sağlandığı caddenin durumu can sıkarken vatandaşlar ve araç sahipleri trafiği kaldırmayan bu cadde için de tedbir alınması ve çözüm çağrısında bulundu.

 

Van'da uzun süredir sorun teşkil eden trafik sorunu katlanmaya devam ediyor. Son dönemde Van Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan alternatif yollar ve yol yenileme çalışmaları trafik sorununun önüne geçemezken bir İkinisan Caddesi Van’ın trafik çilesinin yaşandığı yeni bir caddesi oldu. Büyükşehir’in İkinisan ile birlikte kente kazandırdığı yeni cadde ve sokaklar trafik çilesini az daha olsa hafifletirken İkinisan Caddesi’nde açılan kafe ve restoranlar alternatif caddeyi de tıkadı. Gün geçtikçe Cadde’ye artan talep ile birlikte otopark problemi ile birlikte Cadde’de trafik sorunu yaşanmasına neden oldu. Özellikle bilinçsiz sürücülerin ve otopark yetersizliğinden dolayı araçların yola park edilmesiyle, trafiğin tıkanmasına ve uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor.

 

 

KUYRUK KİLOMETRELERCE UZUYOR!

 

İkinisan Caddesi’ndeki modernizasyon çalışmaları yaklaşık bir yıl önce başlarken çalışmanın ardından bir çok kafe ve restoran cadde üzerinde görkemli işyerleri açtı. Birbiri ardına açılan mekanlar caddenin değerine değer kadarken otopark altyapısı olmayan cadde önceki yıllarda alternatif yol olma özelliğini de yitirdi. Parktan dolayı trafiğin kilometrelerce uzaması hem araç sahiplerini hem de bölgede yaşayan vatandaşları sıkıntıya sokarken hem araç sahipleri belediyeye çağrıda bulundu. 

 

 

“EMNİYET ve BELEDİYE İNSİYATİF ALSIN”

 

Şehrivan Gazetesi’nde açıklamalarda bulunan ismini vermek istemeyen vatandaş şöyle konuştu: “Van Büyükşehir Belediyesi Van’da yaptığı çalışmaları hepimiz görüyoruz ve takdir ediyoruz. İkinisan Caddesi’ne yapılan yatırım hafife alınacak bir yatırım değil. Her şey çok güzel burada söylenecek sözümüz yok. İkinisan Caddesi yenilendi yenilenmesine ama burada trafik problemi gerçekten bizi bezdirdi. Özellikle iş çıkışı saatlerinde bu kadar güzel bir Cadde’de araç kullanmak insanı hayattan bezdiriyor. Maraş desen keza öyle. Eski Emniyet Kavşağı’nda olan problemi söylemiyorum bile. Bana göre Cadde’de temel sorun kafelerin otopark sorunu. Neden diyeceksiniz oraya gelen adam aracını sol şeride park ediyor. Zaten dar olan cadde bu defa trafiğin sıkışmasına neden oluyor. Buradan Van Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yapması gereken kafelerle ilgili önlem alması özellikle trafik ışıklarının olduğu noktalardaki kafeler temel sorun oluşturuyor. Diğer bir nokta ise, Emniyetin trafik konusunda inisiyatif alması gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.

 

 

BU DÜZENSİZLİK İÇİN BİR ÇÖZÜM YOLU BULUNMALI

 

İkinisan Caddesi üzerindeki konutlarda ikamet eden Ramazan Güven adlı vatandaş ise son bir kaç ayda caddenin kilitlendiğine değinirken: “Caddede artık araçla yeyretmek imkansız. Van’ın diğer caddelerindeki sıkışıklık buraya da yansıdır. Buraya açılan mekanların olması elbetteki güzel. Van’a ve caddeye renk kattılar. Fakat bu otopark düşünülmeden yapıldı tüm bunlar. Cadde boyunca hiç bir sitenin otoparkı yok. Araçlar cadde boyunca park ediyor. İki şeritli caddede gün boyunca sadece tek şerit açık. Sürekli bir aksama ve sıkışıklık oluşuyor. Bu noktada yapılan çalışma gölgeye düştü. Gerek emniyet gerekse belediye trafik ekipleri bir çözüm bulmalı.” Dedi.

 

 

BU SORUNA EL ATMAK LAZIM

 

İkinsan Caddesi’nde yaşanan trafik konusunda görüş belirten, Pakize Su;  “Yol kenarlarına park yapılmaması gerekiyor. Van’da otopark problemi zaten var. Işıkların olduğu noktalarda kafelerin olması çift şeridin bir şeridi aracın park edilmesi trafik sonunu ortaya çıkmasına neden oluyor. İkinisan Caddesi’nde yapılan yenileme çalışması sonrası odak noktası haline gelmesine neden oldu. Van’a bu gerçekten güzel bir katkı sunacaktır. Lakin Cadde’de trafik sorunu olması o popülerliğin önüne geçecektir belli bir zamandan sonra. Yetkililerin bu sorun karşısında ne gibi önlem alır bilemem ama en kısa sürede sadece İkinisan Caddesi değil, diğer caddelerde oluşan trafik sorununa el atmaları lazım.” Dedi.

 

 

DEVAMI DA GELİYOR!

 

Bu sıkıntılara rağmen caddede her geçen gün yeni bir mekan açılırken bir çok önemli marka ve merkezin de caddede yeni mekanlar açma hazırlığı içinde olduğu öğrenildi. Neredeyse hiç bir sitenin otoparkı olmamasına rağmen cadde boyunca mağaza ve mekanlar ardı ardına açılırken önümüzdeki süreçte caddenin trafiği kaldıramayacak boyuta gelme tehlikesi bekliyor. İşe gidiş ve işten çıkış saatlerinde ve mesai saatleri sonrasında araç kuyrukları ile katlanmaz bir hale gelen caddenin bir düzenleme olmazsa kentin en karmaşık caddesine dönüşeceğinden endişe edilirken hem civardaki esnafın, hem de vatandaşın konudaki sıkıntısı ise ortak: Önlem alınmazsa caddede yürümek bile imkansız hale gelecek.

 

 

ÇALIŞMA İLE MUAZZAM BİR DEĞİŞİM YAŞAMIŞTI!

 

Bilindiği gibi İkinisan Caddesi Van Büyükşehir’in prestij caddelerinden biri olarak 2017 yılı sonunda çalışmalarla büyük bir değişim yaşamıştı. 2 ay gibi bir sürede cadde hem bir kimliğe hem de modern bir yapıya kavuşmuştu. Yol Yapım Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı'nca gerçekleştirilen çalışma ile 2 kilometre uzunluğundaki cadde de 4,5 ton sıcak asfalt seriminin yanı sıra bin 500 metrekare bazalt kaldırım ve 10 bin metre bordür taşı döşenmiş ve cadde ışıklarıyla Van’ın marka ve vitrin caddesi olmuştu. 4 milyon gibi bir maliyetle yapılan caddenin ilgi görmesinden sonra Büyükşehir, İskele Caddesi için de çift yön kararı almış ve benzer bir projenin startını vermişti.

 

 

 

Editör: TE Bilisim