Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, katıldığı halk toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hakkari ve Şırnak ile ilgili alınan kararına Van’da cevap verdi. Çatışmaların bitmesinin ardından hükümetin halka rehabilitasyon uygulayacağını ifade eden Yüksek, “Asıl rehabilitasyona ihtiyacı olan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümettir. Hükümet, Hakkari ve Şırnak'ı taşımayı düşünüyor. Bu bir savaş politikasıdır.” Dedi.

 

Nüda Kültür Merkezi'ndeki toplantıya DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ve yaklaşık 200 kişi katıldı. Yüksek, bölgede yapılan operasyonların katliam olduğunu öne sürdü. Çatışmalar sonrası bölgedeki halkın rehabilite edileceği yönünde hükümetin yaptığı açıklamaları eleştiren Yüksek, Hakkari ve Şırnak'ın taşınmasına da sert tepki gösterdi.

 

YÜKSEK: KÜRT DÜŞMANLIĞI YAPIYORLAR

AK Parti'nin savaş politikasının altında 2 sebebin olduğunu belirten Yüksek, bunlardan birinin Kürt düşmanlığı, diğerinin de iktidarda kalma çabası olduğunu söyledi. Yüksek, “Recep Tayyip Erdoğan, 'Kürtler kazanmasın, ne olursa olsun' diyor. Ülke kan gölüne döndü. Diğer taraftan milliyetçiliği hortlatarak kendisini iktidara taşıdı. 40-50 yıllık bir dikta rejimini inşa etmeye çalışıyor. Kürt milleti kendi kaderini Erdoğan'ın iki dudağı arasından çıkacak kelimelere bırakmadı ve direniyor. Buna öfkelenen sultan hazretleri Kürtleri engel olmaktan çıkarmak için savaş başlattı. Türkiye halkı cesaretini kaybetmemeli. Bu dikta rejimini yenebiliriz.” Dedi.

 

“HALKLA MÜCADELE EDİYORLAR”

Bölgedeki operasyonların hukuk değerlerine aykırı olduğunu anlatan Yüksek, hükümetin halkın vicdanında yargılandığını, bundan sonra uluslararası mahkemelerde de yargılanacağını söyledi. Yüksek, “Aylardır terörle mücadele ettikleri yönünde yalan söylüyorlar. Terörle değil bir halkla mücadele ediyorlar. Sivil ölmedi diyorlar. Ama otopsi raporlarını saklıyorlar. Siz toplumu aldattığınızı sanıyorsunuz. Peki, Allah'ı aldattığınızı da düşünüyor musunuz?” dedi.

 

“ÇÖZÜM MASASINA OTURUN”

Hükümetin çatışmalar sonrası bölgedeki halka yönelik rehabilitasyon çalışması yapacağını eleştiren Kamuran Yüksek, bunların Abdulhamit Paşa'nın politikaları olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Çocukların babalarını asar, ya da sürgüne gönderirdi. Sonra çocukları alıp Osmanlı'ya devşirme yapardı. Sizin bu Osmanlı politikalarınızı biliyoruz. Rehabilitasyon; psikolojisi bozulanlara yapılır. Bu halkın psikolojisi bozulmadı. Bu halkın akıl ve psikolojisi yerindedir. Asıl rehabilitasyona Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümetin ihtiyacı var. Çünkü dengesiz bir politika yürüten AKP hükümetidir. Sen şimdi insanların evlerini başına yıkacaksın, sonra elini başlarına vurup onları teskin edip kazanacaksın. Artık kazanacak bir halk kalmadı. Bu katliamlardan sonra bu insanların duygu ve düşüncelerinin sonuçlarıyla hala karşılaşmadınız. Çok sayıda insan öldürüp evlerini yıktınız. Ama kazanmadınız, kaybettiniz. Bu politika işe yaramadı. Ondan dolayı elinizi daha fazla kana bulamadan gelin pişman olduğunuzu belirtin ve çözüm masasına oturun. Çözüm için de muhatabınız Abdullah Öcalan'dır.”

 

“İLLERİN TAŞINMASI GÜVENLİK POLİTİKASIDIR”

Hükümetin Hakkâri ve Şırnak'ı taşıma kararını da değerlendiren Yüksek, şöyle devam etti: “Hakkari; Yüksekova'ya Şırnak da; Cizre'ye taşınacakmış. Evet, Yüksekova ve Cizre gelişmeye müsait yerler. Ama bu taşıma halkın iyiliği için değil. Bu savaşın ortasında yapılan bir güvenlik politikasıdır. Hakkâri ve Şırnak'ın il olmaktan çıkarılacağını söylüyorlar. Bunu normal koşullarda yapsalar itirazımız olmazdı. Ama böyle savaş politikaları çerçevesinde yapılırsa olmaz. Bu oradaki insanların yararına değil. Oralarda daha fazla polis ve askeri istihdam edecek ve daha iyi kuşatma altına alacaklar. Amaç budur.” Uçaklarda Kürtçe anons yapılması konusuna da değinen Yüksek, bu politikayla hükümetin Kürtler'e 'Sus payı verip onları yanında tutmayı amaçladığına dikkat çekti.

 

YÜKSEK: SESSİZ KALMAYIN

Hükümetin bölgede uyguladığı politikaların yanlış olduğunu ve bunun karşısında halkın sessiz kalmaması gerektiğini belirten Yüksek şöyle konuştu: “Bu hükümetin yanlış politikalarını durdurmanın yolu halkın reflekslerini etkili bir şekilde göstermesidir. Sessizlik oldukça hükümet bundan güç alarak politikalarını sürdürüyor. En etkili yol; hükümetin halkın bu politikalarını kabul etmediğini görmesidir. Cizre, Silopi, Amed’te katliam olurken burada halk ses çıkarmayınca katliam devam ediyor. Bu politikalara karşı olduğunuzu, demokratik tepkilerinizle ortaya koyun. Topyekûn bütün kentlerimizde daha etkili tepki göstererek hükümeti bu katliam politikasından vazgeçiririz. Tepkiler var. Ama yeteri kadar görünür değil. Serhat çok daha etkili sesini yükseltmeli.”


ŞEHRİVAN SİYASET: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim