ŞEHRİVAN SÖYLEŞİ: HAMİT KARAKUŞ- Partiler bir bir adaylarını açıklayıp alana inerken, 31 Mart’ta yapılacak olan seçimler gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Ak Parti ve HDP’nin adaylarının bir kısmını açıkladığı kentte CHP, SP ve İYİ Parti gibi partilerin de sürece dahil olmaları bekleniyor. Herkes gözünü iki partiye dönmüşken, Van’ın mevcut sorunları konusunda aktif çalışan SP ve CHP ise kent adına söylemler ile öne çıkmaya devam ediyor. Sık sık Van’ın mevcut sorunları ile ilgili değerlendirmeler yapan, siyasilere öneriler sunan, bazen sıra dışı etkinlikler düzenleyen SP Van İl Başkanı seçim öncesi yine sıradışı değerlendirmelerde bulundu. Şehrivan’ın ‘Seçim’in Nabzı’ başlığı ile başlattığı yazı dizisinin ilk konuğu olan SP il başkanı Özay İlhan, Van’da artık “Ya Ak Parti, ya HDP” mantığının bitmesi gerektiğini söyledi. Van’ın geçtiğimiz yıllarda bir çok önemli belediyecilik hizmetlerinden faydalanamadığını belirten İlhan, hem Ak Parti hem de HDP belediyelerini eleştirdi. “Bu şehre ihanet ettiler” diyen İlhan, Vanlılar’ın bunca talihsizlikten sonra hala umudu olduğunu belirterek, “Van’ın Çaresi var” dedi. İlhan, Altan Tan’ın Van’ın büyükşehir adayı olacağı iddialarını da cevapladı. Özay, yerel seçim öncesi büyükşehir belediye başkan adayları belli olan AK Parti ve HDP’nin adaylarını değerlendirerek, 1989 Mart seçimlerinde yakaladıkları başarıyı 31 Mart 2019 seçimlerinde yakalayacaklarını belirtti.

İşte o söyleşi...

- Mart 2019 yerel seçim süreci başlıyor. Parti olarak aday belirleme çalışmalarının neresindesiniz? Çalışmalar ne durumda?

Saadet Partisi olarak 31 Mart 2019 yerel seçimlerine 81 ilde, bütün ilçelerde ve beldeler de tek başımıza yürüyoruz. Van’da 13 ilçe de ve Büyükşehir’de kendi adaylarımızı seçerek seçime giriyoruz. Şu an hali hazır da bazı ilçelerimizdeki adayları belirlemiş durumdayız, diğer ilçelerimizde de adaylarımızla ilgili son kararı vermek için çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Van Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı konusunda da kamuoyu oluşturabilecek güçlü bir isimle girmek için şuan da çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zaman da adaylarımızın çoğunu kamuoyu ile paylaşacağız. Açıkladığımız adaylarda biri şuana kadar Türkiye’de açıklanmış olan en genç adayımızdır. Bu da Saadet Partisi’nin gençlere olan güveninin, inancının göstergesidir. Bugün siyasette gençleri sadece malzeme olarak, gençliğin oyunu almak adına hareket edenler olabilir, fakat biz gençlere güvenen bir ümmettin mensuplarıyız. Geçmişte nasıl Fatih Sultan Mehmet, 19-20 yaşında İstanbul’u fethettiyse, bugünde gençlerin başaracağına inanıyoruz. O yüzden mümkün olduğunca gençlere yer vermeye çalışıyoruz.

- Kamuoyunda Büyükşehir için ‘Altan Tan’ ismi konuşuldu, bu ismin Büyükşehir adayınız olduğu doğru mudur?

Saadet Partisi’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Altan Tan diye ismi sızdırılarak bir basın yayın organı tarafından yayımlandı. Doğrudur, Altan Tan ile görüştük, görüşmelerimiz devam ediyor. Bu noktada Genel Merkezimiz devrede, Şu an için net bir şey yok, olabilirde olmayabilir de o yüzden net bir şey söylememiz erken olur.

BİR TARAFTA SAADET BİR TARAFTA DİĞERLERİ

- Altan Tan, ismi dışında başka bir isimle görüşüyor musunuz?

Genel Merkez’in istişareleri devam ediyor. Bazı isimler var ama ses getirmesi noktasında Altan Tan ile Futtular Erbaş ismi de şuan da araştırıyoruz. Bakalım hayırlısı.

- Van’daki seçim için partinizi nerede görüyorsunuz? Hedefleriniz nelerdir?

Van’daki yerel seçim için partimizi gördüğümüz yer nettir, bir tarafta Saadet Partisi, bir tarafta diğerleri olarak görüyoruz. Çünkü milli görüş belediyeciliği ve diğer belediyecilikler vardır. Milli görüş belediyeciliği, geçmişte bu ülke de Refah Partisi ve Fazilet Partisi son zamanda Saadet Partisi yapmıştır. Bu anlamda milli görüş belediyeciliğinde her şeyden önce rüşvet, adam kayırmak, israf yoktur. Alt yapıdan üst yapıya, imardan, çevreye, şehircilikten, ulaşıma her alanda insanların şehir de rahatlıkla yaşaması adına gerekli çalışmalar yapılır, bu çalışmalar yapılırken de israf edilmez, sosyal belediyecilik anlamında yaşlılara, engellilere, kimsesizlere ve muhtaç durumda olanlara belediyeleriyle destek olunur. Vatandaş kapıdan içeri girdiği zaman bu benim partilim veya bu başka partiden ayrımına gidilmeden, memlekette ki tüm insanlara adil bir şekilde muamele gösterilir. Herhangi bir şekilde de görevi yapılan kişiler tarafından en ufak bir ekstra talepte bulunmaz, bulunulamaz. Bağış adı altında veya farklı şekilde insanları yönlendirilmesi söz konusu olamaz. Milli görüş belediyeciliğinde ilde yaşayan herkes için yaşamı kolaylaştırmak adına gereken çalışmalar yapılır.

- Van’da iki Parti’nin (AK Parti ve HDP) oyları bölüştüğü ortada, bu büyük kalıplaşmış oy dengesini bozabilecek misiniz?

Türkiye’de son zamanlar da uygulanan siyaset, batıda CHP ve AKP, Doğu da HDP ve AKP algısını, Türkiye’deki televizyon, radyo ve yazılı basın neredeyse yüzde 97’si, yüzde 3’ü bağımsız olabilir, yüzde 97’si yedi yirmi dört insanların kafasında bir algı oluşturma gayreti vardır. Biz biliriz ki AKP’nin CHP’den, CHP’nin HDP’den, HDP’nin AKP’den pek bir farkı yoktur. Çünkü bunların yaptıkları ortadır. Toplumu da bu şekilde algılarla yönetme gayretinde olmakta olan iktidar söz konusudur. Ama bu seçimde 1989’da bundan 30 yıl önce Refah Partisi, Mart ayında Türkiye’de 5 tane il belediyesi ciddi manada ilçe belediyeleri kazanarak, milli görüş belediyeciliğinin ülkemizde tanıştırmıştır. Saadet Partisi de 30 yıl sonra inşallah 1989’dakine benzer bir neticeyle ülkede yeniden milli görüş belediyeciliğini hissettirecektir.

“YA AKP YA HDP MANTIĞININ KIRILMASI GEREK”

Bundan kimsenin kuşkusu olmasın, biz toplum üzerinde oluşturulan ‘Ya AKP’yi ya HDP’yi’ mantığının kırılması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü ilimizde şu mantık var; kimse AKP’li değil, ama HDP’ye karşı AKP’ye oy veriyor. Kimse HDP’li değil, HDP’ye karşı AKP’ye oy veriyor. HDP’li olanla, AKP’li olan topluluk çok ciddi mana ifade etmeyecek topluluklar fakat ortada kalan ciddi bir seçmen AKP’ye karşı HDP’ye, HDP’ye karşı AKP’ye oy vermektedir. Biz şundan eminiz, ortada kalan bütün seçmenlerin aradığı, kendisini bulacağı, kendisinin bizatihi arzu ettiği bütün işleri yapacağı olan Saadet Partisi’dir. O yüzden biz insanları istemeye istemeye farklı adreslere oy vermemeyi, içinden geçirdikleri Saadet Partisi’ne oy vermeye davet ediyoruz. Sandıkları önümüze boş geliyor, bu sandıkları biz dolduracağız. Kalkıp ta birilerine inat veya bir partiye karşı diğer partiye oy vererek, ülkemize, milletimize, şehrimize kötülük yapmayalım. Doğru bellidir, iki tane doğru olmaz.

VAN İLE İLGİLİ CİDDİ ÇALIŞMA YAPAN TEK PARTİ SP’DİR

- Van için bir proje hazırlığı yaptınız mı? Bu anlamda Van için ne gibi projeler var aklınızda?

Her şeyden önce Van ile alakalı ciddi manada çalışma yapan tek siyasi parti, Saadet Partisi’dir. 16 yıldır ülkede iktidar olan 17 yılını dolduran iktidarın belediyelerde yaptıkları, Van’da 7 yıllık AKP’nin belediyeciliği ve 10 yıldır HDP’nin belediyeciliği olmuştur. Bunların ne yerel de ne de merkez de ilimize herhangi bir hizmetleri söz konusu olmamıştır. Saadet Partisi olarak, sürekli olarak Van’ın sorunlarını, sorunların teşhisini koyduğumuz gibi çözüm önerileriyle birlikte çalışmalar yaptık. Daha önce kamuoyuna ‘Van’ın sorunları ve çözüm önerileri’ kitapçığımızı paylaştık. Bu kitapçıkta Van’a dair 12 başlık adı altında topladık. Başta Eğitim olmak üzere Sağlık, Tarım ve Hayvancılık, Sanayi ve Teknoloji, Sınır Ticareti, Enerji, Çevre ve Şehircilik, Ulaşım, Van Denizi, Turizm, Kültür ve Sanat ve Spor olmak üzere tamamını 12 başlık adı altında hem yerel yönetimin hem de merkezi yönetimin yapması gerekenleri kamuoyu ile paylaştık.

9 YILDA BİR AVM AÇILAMADI

Biz iktidara geldiğimiz de yerel bu hizmetleri harekete geçireceğimiz gibi kendimiz iktidara gelinceye kadar ülke genelinde mevcut iktidarın da bu konu çözüm üretmesi için gayretli bir şekilde çalışacağız. Van her anlamda atıl bırakılmış bir şehirdir. Türkiye’de mevcut iktidar yol yapmakla övünür ama Van’da Çevre Yolu’na gelince dörtte birini yapar diğer kısmını yarım bırakır âdete insanların aklıyla dalga geçer. Bir dönem belediye ile uyuşmazlık söylendi, ama iki yıldan fazladır bu belediyeler kendilerinin elinde ve yetki tam elde toplanmıştır, buna rağmen hiçbir adım atılmamıştır. Mevcut iktidar birçok alan yaptıklarıyla övünür fakat Van’da yapılan hizmetler yapılır, bitirilir, çürümeye terk edilir. Bunun birçok örneği vardır; Adliye lojmanları, Urartu Müzesi, Bölge İdare Mahkemesi Binası gibi yerler çürümeye terk edildi. HDP Belediyeciliğinde de katlı otopark çürümeye terk edildi. Yine yıllarca şehrin merkezinde AVM adı altında 8-9 yıl önce bina inşaatı başlatıldı ama 9 yıldır bu şehir de bir AVM açılamadı.

BU ŞEHRE İHANET ETTİLER!

Yine Kapıköy Gümrük Sınır Kapısı, verilen tarihler de bir türlü faaliyete geçiremediler.  Bu şehre yedi yirmi dört ihanet ettiler. Bu şehri ihanetten kurtaracağız. Sayın Cumhurbaşkanı dedi ki ‘Biz İstanbul’a ihanet ettik’ doğrudur, kendileri bunları itiraf etti, biz şunu biliyoruz ki Van’daki siyasilerde yedi yirmi dört iktidar olan yani yerelde olan siyasilerde bu şehre ihanet etmiştir. Eğer bu şehre ihanet edilmemiş olsaydı, Gayri Safi Milli Hasıla’da 80’inci sırada olmazdı. Eğitim’de sondan 4’üncü olmazdı. Türkiye’de sözde ihracat rakamları artarken, Van ihracat rakamları 32,5 milyon dolar gibi komik bir rakamla karşı karşıya kalmazdı. Van’da ulaşım keşmekeşi bu denli olmazdı. Van’da insanların imardan kaynaklı mağduriyetleri bu şekilde olmazdı.

ÇARE SAADET PARTİSİ’DİR!

Ayrıca Van Gölü sahipsiz bir şekilde kirlenmeye ve yok olmaya terk edilmezdi. Özalp yolunda insanların geçiş noktası olan yerde insanlara çöp kokusu çektirilmezdi. Bir zamanlar bölgedeki tarım ve hayvancılığa önemli katkı sağlayan Et Balık Kurumu’nun yerine yıkık harabe bir şekilde bırakılmazdı. Şehir dışından gelen bir vatandaş veya turist otogara geldiğinde otogarın rezaletiyle karşılaşmazdı. Ferit Melen Havalimanı’nda uçak biletleri 350 lira gibi fahiş bir fiyatla insanlara dayatılmazdı. Yerel anlamda da merkezi anlamda da bu şehre ihanet edilmiştir, edilmektedir. Bu ihanetten kurtarmak Saadet Partisi’nin görevidir. Bundan dolayı bütün vatandaşlarımızın uyanık olamaya, sakın ola ki biz A partisine karşı B partisi, B partisine karşı A partisine oy vereceğiz hatasına düşmemeye davet ediyorum. A’nın B’den, B’nin A’dan farkı yoktur. İkisi birbirinin ruh ikizidir. Bu Batı’da, Doğu’da aynıdır. O yüzden çare Saadet Partisi’dir.

- Van’a ile ilgili sürekli sorunları dile getiriyorsunuz, önemli sorunlarla ilgili duyarlılık yaratıyorsunuz, bu anlamda bir geri dönüş aldınız mı?

Her şeyden önce şunu ifade edeyim, bununla ilgili açıklamalarımı yaptığımız müddetçe toplumdan ve vatandaşlardan ciddi geri dönüşler alıyoruz, memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Bunun yanın da özellikle bazı konuları ola ki gündemiz olan ama açıklama sırasını bekliyordur, ya da gündemimiz de değildir, gözümüzden kaçmıştır, vatandaşlarımız bizleri uyarıyor. Bunun yanında geçmişte bir tekstil kent yapıldı, yine çürümeye terk edilmişti, bu konuyu sıcak tutarak o dönemin milletvekili bu işi çözdü. Şuandaki milletvekilleri bunu da yapmıyor. En azından o günün şartlarında çürümeden kurtarılması için kamuoyu oluşturduk, aslında bu kamuoyunun oluşmasında yerel medyanın bizim açıklamalarımızı gündeme getirmesi sayesinde bu sorun çözüldü. Tekstil kent çürümeye terk edilmedi, işsizliğin hat safhada olduğu bu şehir de küçükte olsa bir katkı oldu.

- Büyükşehir seçim sürecinde en çok projeler ve sorunlar konuşuluyor. Sizce Van’ın seçilecek belediye başkanlarının da gündemine alması gereken en önemli sorunlar nelerdir?

Şimdi her şeyden önce şu hatırlatalım, Saadet Parti olarak biz belediyeyi alacağız. Sorunlarımızı ve çözümlerimizi kendi elimizle uygulayacağız. Velev ki vatandaşımız bu kez gidip gayri ihtiyarı diğer partilere oy verdi, farklı bir belediye başkan adayı şehrimizde kazandı. Biz çıkarttığımız kitapçığı takdim edeceğiz, sorunlar ve çözüm önerileri belli diyeceğiz, her anlamdaki çözüm önerilerinizin hayata geçirilmesini kendilerinden talep edeceğiz. Biz projeyi sunacağız, bu proje yüzde yüz doğrudur demiyoruz. Hazırladığımız kitapçıktaki her şeyi kendileri gözden geçirir daha iyisini yaparlarsa memnun oluruz.

VAN’I MİLLİ GÖRÜŞ BELEDİYECİLİĞİNE DAVET EDİYORUM

- HDP ve Ak Parti’nin büyükşehir adayı ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Bizim için bu şehirde, şehri yönetmeye talip olan herkes kıymetlidir. Saadet Partisi olarak kendilerine hayırlı olmasını, şehrimiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Sonuç olarak bu insanlarda bu şehri yönetmeye talip olmuşlardır.

- 31 Mart 2019 seçimlerine dair son değerlendirmeleriniz nelerdir?

31 Mart 2019 seçimlerinde bütün vatandaşlarımızı öncellikli olarak ülkemizin hayrına bir netice çıkmasını cenabı Allah’tan dua ediyoruz. Bütün vatandaşlarımızı da çaresiz olmadıklarını, Van’ın iki partiye muhtaç olmadığını, çarenin Saadet Partisi olduğunu hatırlatıyoruz. Bu kez Saadet Partisi’ne oy vererek Van’da yeniden milli görüş belediyeciliğine davet ediyorum. Verdikleri oy da aslında bir nevi onay vermektir, oy vererek bir imza atarak belediye başkanı olacak şahıs benim adıma yetkilidir. Oy verecek olan vatandaşlarımıza şunun sözünü veriyoruz. Sizin oyunuzla asla yanlış bir iş yapılamayacak, toplumun aleyhine bir iş yapılmayacaktır. Son söz olarak çare var, çaresiz değilsiniz, çare bizzat sizsiniz, Saadet Partisi’ne oy vererek çareyi kendiniz bulacaksınız

Editör: TE Bilisim