Türkiye-İran Forumunun ikinci gününde ikinci oturumu “Kamu Diplomasisi, Dil ve Eğitim” oldu.

 

Van’da bu yıl 3. düzenlenen Türkiye-İran Forumunun ikinci gününde “Kamu Diplomasisi, Dil ve Eğitim” oturumu düzenlendi. “Enerji ve Altyapı Alanında Yeni Anlaşma ve Yatırım Potansiyelleri” ele alındığı oturumun ardından “Kamu Diplomasisi, Dil ve Eğitim” oturumunda iki ülkenin üniversite çalışmaları ve işbirlikleri ele alındı. Gerçekleştirilen oturumda konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversitelerinde 42 İranlı öğrencinin bulunduğunu söyledi.

 

NURHAN: DİLDE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI

Gerçekleştirilen oturumda ilk olarak konuşan Moderatör OIC Afganistan Daimi Temsilcisi Aydın Nurhan ilk olarak şunları söyledi: “Dil çok önemlidir. Çok zengin ve şiirsel bir dili olan İran ile dil konusunda işbirliği yapılabilir. Türkiye’deki spikerleri Osmanlıca, Arapça, Farsça gibi telaffuzlarda felaket durumda olduğunu söylemek isterim. Bu konuda iki ülke arasında iyi bir işbirliği yapılabilir. Bu işbirliği 2 ülke için büyük önem taşımaktadır.”

 

SAFARKHANİ: FORUM ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Ardından konuşan Ankara İran Kültür Evi Başkanı Hasan Safarkhani 2 ülke tanışıklığının eskiye göre çok iyi olmadığını söyledi. Safarkhani, “Gerekli tanışıklığımız istediğimiz seviyede değil. Eskiye göre yani atalarımızın tanışıklığı, işbirliği ve birlikteliği kadar bu tarihte bir tanışıklık ve birlikteliğimiz çok iyi değil. Bunu kesinlikle geliştirmemiz gerekiyor. Biz bir birimizi ilk olarak tanıyacağız ki ondan istediğimizi yapabilelim. Ben bu anlamda bu forumun önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

 

ALAGÖZ: SURİYE TOPLANTISI YAPILMALIDIR

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Dr. Bigehan Alagöz ise yaptığı konuşmada forumun dışında sadece Suriye’nin konuşulacağı bir toplantının yapılması gerektiğini söyledi. Alagöz şunları kaydetti: “İran-Türkiye Forumunun tanı sıra sadece Suriye’nin ele alındığı bir toplantı yapılması gerekiyor. Suriye 2 ülke için önemli bir yere sahiptir. Ancak bu toplantıda siyasilerin olmaması gerektiğine inanıyorum. 2 ülkeden akademisyen, gazeteci, işadamı gibi çok sayıda temsilcinin katılacağı bu toplantı önemli çıktılar sağlayacaktır.”

 

BATTAL: UZLAŞMADA SORUNLAR YAŞIYORUZ

Toplantıda konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ise Avrupa’ya baktığınız zaman, Avrupa 1940 yıllarında bir birlerine girdi. Ancak 1960 yıllından sonra kömür birliği ile başlayıp Avrupa Birliğine kadar yürüdü. Yani çok kısa sürede bütün husumetini üzerinden atıp Avrupa Birliğini oluşturdular ve bugün kendi işlerinde de kendi sorunları olmasına rağmen sınırlarını ortadan kaldırıp dost oldular. 2 gündür bahsediyorum. 1639’dan sonra bizim İran ile aramızda her hangi bir sorunumuz yok ancak bir bizimizle uzlaşmada sorunlar yaşıyoruz.” Dedi.

 

“İÇ İÇE OLDUĞUMUZ HALDE SORUNLAR YAŞIYORUZ”

Türkiye ile İran arasında akrabalık bağlarının olduğuna değinen Battal şöyle devam etti: “Şu anda Avrupa’dan çok daha önce olmamız gerekiyordu. Neden çünkü akrabalık bağımız var, tarihin derinliklerine ulaşan bağlarımız var. Bakın benim ismimi de Peyami. Benim ismimim bile Farsça. Bunun daha ötesi var mı? Biz iç içe olduğumuz halde sorunlar yaşıyoruz. Bu çok önemlidir. Bizim coğrafya ve din birliğimiz ötesinden birileri gelip mezhep ilişkilerini ön plana çıkararak uzlaşmaz hale geliyoruz. Bizim ortak bir dinimiz var. Alında hiçbir sorun yok ama maalesef gerek İran gerekse de Türkiye’deki medya bu ilişkileri provoke etmek suretiyle bu milletler bir birine farklı bakmaya başlıyor.”

 

BATTAL: ÜNİVERSİTELER ÇOK ÖNEMLİ

Üniversite ve işadamlarının İran ile ilişkilerde önemli rol oynayacağını söyleyen Battal, “Benim kanaatim şu. Siyasi sorunlar her zaman olur. Olmaması mümkün değil. Bir evde iki kardeş yaşıyorsa, iki kardeşin sorunları olur. Ama iki kardeş en sonunda kardeş bir şekilde yaşıyor. Biz İran’la kardeş ülkeyiz aramızda sorunları olabilir. Bunu ortadan kaldıracak olan şudur. Üst düzeydeki yöneticiler siyasi bakışları görüşleri ayrı olabilir ancak yereldeki üniversite ve işadamlarımızın sorunların çözümü için el ele vermesi gerekiyor. Bu sorunlarımızın çözümünde üniversitelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Üniversiteler arasındaki işbirliği sıkı bir şekilde devam etmelidir. Bu ülkeler arasındaki sorunların çözümüne katkı sunacaktır.” İfadelerine yer verdi.

 

“42 İRANLI ÖĞRENCİMİZ VAR”

Üniversite çalışmaları ve yabancı öğrenciler ile ilgili de bilgiler veren Battal son olarak şunları söyledi: “Bizim Tebriz ile protokolümüz var. Bu protokol çerçevesinde de güzel bir şekilde ilişkilerimiz devam ediyor. Bizim Urmiye Üniversite ile çok yakın ilişkilerimiz var. Urmiye Üniversitesine sürekli gidip geldik. Urmiye ile Mevlana Sempozyumları düzenliyoruz. Bizim İran gibi birçok ülke ile öğrenci alışverişimiz var. 15 farklı ülkeden bizim bin civarında yabancı öğrencimiz var. Bunların içerisinde 42 tanede İranlı öğrencimiz var. Bizim İranlarla ilgili üzerinde durduğumuz bir konu var. Biz denklik istiyoruz. Sağlık birimleri konusunda İran’dan denklik istiyoruz. Bu anlamda bize destek verirlerse ilişkilerimizi öğrenciler üzerinden de yürütebiliriz.” 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim