Van Büyükşehir Belediyesi tarafından “Axtamara RojAVA dibe” sloganıyla 14 Kasım tarihine kadar sürecek olan Axtamara Film Günleri başladı. Film günleri 9 Kasım Van Depremi'nde yaşamlarını yitirenlerin anısı ile başlarken, ilk gösterim olarak da ‘Erdhej-Van’ adıyla kısa film gösterildi. Van Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı tarafından 9-14 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Axtamara Film Günleri düzenlenen açılış programı ile başladı. Nuda Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış programına DBP Van İl Başkanı Musa İtah, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

DEPREMİ'NDE YAŞAMLARINI YİTİRENLER ANILDI

Program öncesi 9 Kasım Van Depremi’nde yaşamını yitirenler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Van Depremi’ni konu alan belgesel izlendi. Zaman zaman vatandaşların duygusal anlar yaşadığı belgesel gösteriminin ardından film günlerinin açılış programı yapılan konuşmalar ile gerçekleştirildi. Film günlerinin açılış konuşmasını yapan DBP Van İl Başkanı Musa İtah, Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde yaşamını yitiren vatandaşları anarak başladı.

AĞIRNASLI VE MİYAZAKİ ANILDI

Konuşmasında Kobanê’de IŞİD çeteleri ile girdiği çatışmada yaşamını yitiren Nejat Suphi Ağırnaslı’yı da anan İtah, “Nejat Suphi Ağırnaslı, deprem döneminde Van’a gelerek Van halkının yanında yer almış ve Van halkının acılarına ortak olmuş biriydi. Yine enteryonalist Japon doktor Miyazaki Van Depremi’nde Van halkının yardımına koştuğu esnada 9 Kasım’da meydana gelen depremde yaşamını yitirdi. Bu vesileyle başta Ağırnaslı ve Miyazaki olmak üzere depremde yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımıza rahmet ve ailelerine sabır diliyorum” dedi.

‘TÜM İKTİDARLAR SANAT VE SANATÇIDAN KORKMUŞLARDIR’

Belediyeciliğin sadece yol, su gibi çalışmalardan ibaret olmadığını ifade eden İtah, kültürel çalışmalarında belediyelerin en birincil görevlerinden bir tanesinin olduğunu dile getirdi. Bu anlamda Van Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Axtamara Film Günleri’nin çok önemli olduğunu ifade eden İtah, programda emeği geçen herkese teşekkür etti. Sanatın ve sanatçının önemine de değinen İtah, iktidarların her zaman sanat ve sanatçıdan korktuğunu belirtti. İtah, “Çünkü sanat ve sanatçılar her daim iktidarlara baş kaldırmış ve onları halka deşifre etmiştir. Sanat bir toplumda gerçeği ve özgürlüğü aramada yol göstericidir. Bunun için sanatçılar toplumlar için yol göstericidirler. Bunun için sanatçılar zihniyet bakımından toplumdan biraz daha öndedirler. Toplumdan önce öngörü de bulunurlar. Bu bakımdan çalışmaları toplumun özgürlüğü içindir. Sanat devletlerin tekelinde değildir. Sanat toplumların aydınlaması ve özgürleşmesi içindir ve bu şekilde işlev görür. Bu çalışmasından dolayı büyükşehir belediyesine teşekkür ediyoruz.” Dedi.

‘ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR ÇOK ŞANSLI’

Eskiden sinemayla tanışmanın zor olduğunu söyleyen İtah, “Çocuklarımız bu bakımdan çok şanslılar bu fırsatlara sahiptirler. Eskiden böyle fırsatlar yoktu. Biz 15-20 yaşına geldikten sonra sinema izleme fırsatını yakalıyorduk. Bugün savaş yaşanan Rojava’da tarihte yer alan bir soykırım gerçekleşmiştir. Amudê sinemasında yaşanan bir soykırımdır. Amudê sinemasında Suriyeli yetkililer Kürt çocuklarını amûd sinemasında topluyorlar. Normal şartlarda herkesin çocuğu bu sinemayı izliyor. Fakat o gün kaymakam çocukları, devlet yetkililerinin çocukları o sinemada yer almıyorlar. Çocuklar sinemayı izlemek için toplandıklarında sinema salonunda yangın çıkıyor ve 182 Kürt çocuğu o sinemada yanarak yaşamlarını yitiriyorlar. Bugünde Rojava üzerinde böylesine felaketler devam ediyor. Kürtler elde ettiklerini rahatlıkla elde etmemişlerdir. Her şeyin bedeli ödenerek elde edilmiştir. Elde ettiğimiz her şey halkımızın emeği ve kanıyla elde edilmiştir. Belediyelerimiz de öyledir. Bu şekilde elde ettiklerimize bilinçli bir zihniyetle sahip çıkmalıyız hem de uyanık davranmalıyız” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından film gösterimine geçildi. Programda ilk olarak yönetmenliğini Hadi Sümer’in yaptığı “Dengbej” belgeselinin gösterimi yapıldı. Bölge de yaşayan dengbejlerin ele alındığı belgesel gösterimi izleyicilerden büyük alkış aldı.

Editör: TE Bilisim