Van'ın Tuşba ilçesi Abdurrahmangazi mahallesinde ikamet eden servis şoförü İsmail Mescioğlu, imkansızlığın içinde ilk yerli TIR’ı üretti. Hiçbir deneyimi ve imkanı olmadan oluşturduğu atölyesinde İMES adını verdiği TIR’ı dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bir babayiğit çıksa da ilk yerli otomobilimizi üretse" sözünden yola çıkarak yaptığını belirten İsmail Mescioğlu, ancak beklenen ilgi ve alakayı görmediğini söyledi. Ülkeye katkı sağlamak ve özellikle gençlerin önünün açılması amacıyla yaptığı TIR’ın bir değer olduğunu vurgulayan Mescioğlu, “Böyle küçük bir ortamda bu TIR’ın yapılması bence bir değerdir. TIR’ı yaptığım zaman hayallerimin daha da yükseleceğini düşünüyordum. Ancak, hayallerimin gerçekleşmediğini, yetkililerin gençlere destek vermediğini gördüm. Bunun için çok üzgünüm. Gençlerimiz kahve köşelerinde vakitlerini neden boşa harcayacaklar. Gençlerin önü açılsın ki, ülkeye yararlı olabilsinler. Öyle yetenekli gençlerimiz var ki, ancak önlerinde hep kısıtlı şartlar, hep imkansızlıklar var. Gençlerin önünün açılmasını istiyorum” dedi.

TIR’ı imal etmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) dışında hiçbir kurum veya kuruluşun kendisine destek çıkmadığının altını çizen Mescioğlu, “Şu ana kadar sadece Van TSO Başkanı Necdet Takva bize TIR’ın şeklinin patentini alacağını söyledi. Şu an onu bekliyoruz. Bunun dışında hiçbir yetkiliden ilgi göremedim. Bırakın maddi desteği, bir ziyaret bile bizim için yeterliydi. Ancak, hiçbir yetkili bugüne kadar bizi aramadı sormadı” ifadelerini kullandı. Beklenen desteği görmediği taktirde Türkiye’nin ilk yerli TIR’ını köfteci dükkanına çevireceğini dile getiren Mescioğlu, “Bundan sonra nasip olursa ilk yerli TIR’ı batıda sergilemek istiyorum. Eğer orada da olmasa en son yapacağım şey, bir yer kiralamak ve köfteci dükkanı olarak TIR’ı sergilemek olacak” şeklinde konuştu.
İmkan verilmesi durumunda yapılacak çok şey olduğunu anlatan Mescioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ümidimiz yine de var. İnanıyorum ki imkanlar dahilinde daha çok şey yapabiliriz. Ancak, şu an maddi imkansızlık nedeniyle bu işlere kalkışamıyoruz.”

Editör: TE Bilisim