Hafta sonu tam bir bürokrasi yoğunluğu yaşayan Van, iki bakan ve birçok siyasiyi konuk etti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın imar planı ile ilgili ziyaretinin ardından çeşitli ziyaretler ve programlara katılmak için Van’a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da, BDP Eş Başkanı Kışanak’ın da önceliği ‘barış süreci’ oldu. Halkın desteği ile bu süreci başarı ile aşacağız diyen Yılmaz, “Terörün bitmesi en büyük teşviktir” sözlerine yer verirken, BDP’li Kışanak ise, kimsenin altına giremeyeceği bir yükün altına girdiklerini belirterek, “Barıştan kaçan taraf değiliz” dedi.

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: “Halkın desteğiyle süreci aşacağız”

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Van'a geldi. Bakanlığı ile ilgili kurumlarda incelemelerde bulunan Bakan Yılmaz, Van Gölü üzerinde yolcu taşımacılığı yapan deniz otobüsünde dümene geçti. Gündemdeki gelişmelerle ilgili açıklamalar yapan Bakan Yılmaz, verilen teşviklere dikkat çekti. Bakan Yılmaz, “Huzur ve güven olursa bu bölgeler daha hızlı kalkınır. Her zaman diyorum terörün bitmesi en büyük teşviktir” dedi.   Helikopterle Siirt'ten Van'a gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ı havaalanında Van Valisi Münir Karaloğlu ve AK partililer karşıladı. Buradan Merit Otel'e gidip kahvaltı yapan Bakan Yılmaz, SODES'in proje tanıtımlarının yapıldığı toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yılmaz, bakanlığına bağlı kurumların verdiği krediler ve yürütülen projeler hakkında açıklamalar yaptı. Çözüm süreciyle ilgili de açıklamalar yapan Bakan Yılmaz şöyle konuştu: “İnşallah çözüm süreci ile birlikte terörün ortadan kalktığı, huzurun emniyetin pekiştiği, güvenin, istikrarın hâkim olduğu bir ortamda bu ekonomik gelişmemiz çok daha fazla hızlanacak. Teşvik politikaları önemli ama terörün bitmesi en büyük teşviktir. İnşallah siyasi partilerin, halkımızın, insanımızın desteği ile bu süreci de Türkiye aşacak. Er veya geç aşacak ve bölgelerimiz hak ettikleri yere kavuşacaklar.”

 

DENİZ OTOBÜSÜNDE KAPTANLIK YAPTI

 

SODES toplantısının ardından Van Gölü üzerinde yolcu taşımacılığı yapan deniz otobüsüne binen Bakan Yılmaz, kaptanların ve Van Valisi Münir Karaloğlu'nun nezaretinde İskeleye kadar deniz otobüsünün dümenine geçerek kaptanlık yaptı. Oradan Van Kalesi arkasında bulunan Urartu Müzesi'nin inşaatında incelemelerde bulunan Bakan Yılmaz, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nda personelle toplantı yaptı.

 

BAKAN YILMAZ TOPLANTIDA DEPREME YAKALANDI

 

Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, toplantı sırasında meydana gelen 3.8 şiddetindeki depreme yakalandı. Soğuk  kanlılıklarını kaybetmeyen Bakan Yılmaz ve beraberindekiler toplantıya devam ettiler. Toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, bunlara alışacaklarını ifade ederek, “Ülkemiz biliyorsunuz deprem kuşağında. Fay hatlarının olduğu bir bölge. Ben deprem sırasında nöbetçi Bakan olarak ta çok yaşadım bunları. Sürekli bir şekilde sarsıntılarla yaşadık o dönem. Ayrıca Bingöl’lü olarak ta alışığım bu deprem işine. Önemli olan bizim sağlam zeminlerde gerçekten tekniğine uygun, deprem koşullarını uygun yapılanmayı sağlamamızdır. Bunu yaptıktan sonra Allah’ın izniyle bizde bir sorun sıkıntı kalmıyor. Bu işleri gündelik hayatta yaşayan ülkeler var biliyorsunuz. Hiçbir sorun sıkıntı olmuyor. Van’da da giderek yapı stokumuz çok daha kaliteli hale geldi. Binalarımız elden geçirildi. Yeni binalar yapıldı. Ama bundan sonra da çok çok dikkatli olmamız lazım. Geçmişi hiçbir zaman unutmamamız lazım. Dersler çıkarmamız lazım. Çok acı yaşadık tabi. O acılardan ders çıkarıp, gelecekte bir daha öyle acılar yaşamamak için sivil toplumuyla, özel sektörüyle, hükümetiyle, kamu kurumuyla her kesimin çok daha duyarlı davranması lazım. Ben bu bilincin Van’da oluştuğuna inanıyorum. İnşallah bu bilinçle önümüzdeki yıllarda da çok daha iyi yapı stoku oluşacak Van’da. O zaman bu tür şeylerde hiç endişe etmemize gerek kalmayacak. Haber değeri de olmayacak bu işlerin” dedi. Daha sonra Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret eden Bakan Yılmaz Van’dan ayrıldı.

 

BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak: “Barıştan kaçan taraf değiliz”

 

Van’da BDP’nin düzenlediği 'Dayanışma Gecesi'nde konuşan BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak barış süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Süreçle ilgili umutlu olduğunu söyleyen Kışanak, “Sürecin riskleri yok mu? Tabi ki var. Kimse bize dikensiz bir gül bahçesini vaat etmeyecek. Sürecin risklerini boşa çıkarabilecek tedbirleri alacağız. Bugüne kadar barışı demokratik bir çözümü, onurlu, özgür, eşit bir yaşamı savunmuş bunun mücadelesini vermiş bir halk olarak bundan sonrada aynı doğrultuda mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.  Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin Van'da bir otelde düzenlediği 'Dayanışma Gecesi'ne BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi, MYK Üyesi Nejla Yıldırım, PM üyesi İhsan Coşkun, BDP'li bölge belediye başkanları, partililer, sivil toplum örgütü temsilcileri ve iş adamları katıldı.

 

KIŞANAK: YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ

 

Gecede konuşan BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, hiç kimsenin asla dayanamayacağı büyük fırtınalardan bu günlere geldiklerini belirterek, hiç kimsenin bu kadar ağır yükün altından kalkamayacağını söyledi. Kışanak, “Bu bütün bir halkın özgürlük özlemiyle özgü bir yaşam yaratma arzusuyla eş değer bir siyasetti. Bu nedenle ayakta kaldık. Bugüne kadar bu mücadeleyi nasıl getirdiysek bundan sonrada aynı öz güvenle yolumuza devam edeceğiz. Bu kadar fırtınalarda, kasırgalarda bu gemiyi devirmediysek bence artık bize hiçbir şey olmaz. Bugün devlet, Kürt Halk Önderi Öcalan ile görüşüyorsa resmi olarak açıklıyorsa bu halkımızın yürüdüğü büyük onurlu mücadelenin geldiği çok önemli bir aşamadır” dedi.

 

KIŞANAK: KİMSE BİZE DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ ARMAĞAN ETMEYECEK

 

Yürütülen barış süreci ile ilgili değerlendirme yapan Kışanak, sürecin risklerinin olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Sürecin riskleri yok mu? Tabi ki var. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Kimse bize dikensiz bir gül bahçesini kendiliğinden armağan etmeyecek. Sürecin risklerini boşa çıkarabilecek tedbirleri alacağız. Sürecin riskleri var diye geri çekilip barış ve çözüm çabalarından imtina edecek değiliz. Bugüne kadar barışı demokratik bir çözümü, onurlu, özgür, eşit bir yaşamı savunmuş bunun mücadelesini vermiş bir halk olarak bundan sonrada aynı doğrultuda mücadelemizi sürdüreceğiz.”

 

KIŞANAK: BARIŞTAN KAÇAN TARAF DEĞİLİZ

 

Denenmemiş yol diyalog ve müzakere yoludur diyen Kışanak, “Biz barıştan kaçan taraf değiliz. Bugüne kadar bunu talep ettik. 'Kürt sorunu müzakere ve diyalog yöntemiyle çözülebilir bir kerede bu yolu deneyin' dedik. Öldürmekten artık vazgeçin, savaştan ölümden bir çözüm çıkartma şansınız yoktur. Savaşın kendisi bir çözüm çıkartmadığı gibi bir sonuçta alma şansı yoktur. Denenmemiş bir tek yol diyalog ve müzakere yoludur. Bu yolu deneyin. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan bu halkın önderidir. Halk bu konuda iradesini defalarca beyan etmiştir. Dikkate alın muhatap olarak alın ve müzakerelere başlayın dedik” diye konuştu.

 

KIŞANAK: SÜRECİ İLETLETMEK İSTİYORUZ

 

Görüşmelerin yapıldığını belirten Kışanak BDP olarak bunu ilerletmek istediklerini söyledi. Herkesin üzerine düşen görevi yaptığı takdirde sürecin ilerleyebileceğini de söyleyen Kışanak, “Şimdi müzakerelere başlanma aşamasındayız. Görüşmeler yapılıyor. Biz BDP olarak bunu ilerletmek istiyoruz. Bunu bir resmi müzakere sürecine dönüştürmek istiyoruz. Müzakere mekanizmaları kurulursa ilkeleri sağlıklı olarak tespit edilirse, komisyonları kurulları oluşturulabilirse bu konuda parlamento görevini yaparsa, hükümet atması gereken adımları atarsa, bizde atmamız gereken adımları atarak bu süreci ilerleteceğiz. Ne diyorlar daha bismillah başlıyoruz. Ama birileri sanki başladığımız yerde bitiriyormuşuz gibi bakıyor. Oysa biten bir şey yok” dedi.

 

KIŞANAK: KİŞİSEL OLARAK UMUTLUYUM

 

Gelinen aşamada süreçten umutlu olduğuna ifade eden Gültan Kışanak, “Ben süreci göz önüne aldığımda kişisel olarak umutluyum. Bu süreci başarıyla ilerletebiliriz. Yeter ki iş oldubitti havasına kapılıp 'nasılsa birileri barışı getiriyor. Yarın hepimiz rahata kavuşacağız' diye bir kolaycılığa kimse kaçmasın. Herkes duyarlı olsun ve süreci yakından takip etsin. Önümüzdeki nevruzu, müzakere sürecini görkemli, güçlü geçirelim. Kararlı olduğumuzu gösterelim. Bu ülkeyi, halkımızı en başta da evlatlarını yitiren analarımızı onurlu bir barışla buluşturabiliriz. Bunun sorumluluğunda ayrı biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Orhan AŞAN-Şehrivan  

Editör: TE Bilisim