Erzurum'da doğuştan işitme engeli geçirdiği koklear implant ameliyatı sayesinde ortadan kalkan 19 yaşındaki Şeyda Nur Dedeoğlu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB)  aldığı destek ile ev yemekleri restoranı açıp işinin patronu oldu.

 

Doğuştan işitme engeli nedeniyle konuşma bozukluğu yaşayan 19 yaşındaki açıköğretim lisesi öğrencisi Şeyda Nur Dedeoğlu, hayatını 14 yaşına kadar işitme cihazı ile sürdürdü. Geçirdiği ameliyat ile kulağının arka kısmına duymasını sağlayan koklear implant takılan Dedeoğlu, bu sayede duymaya ve normal şekilde konuşmaya başladı. Hayata küsmeyerek bir süre önce İŞKUR'un meslek edindirme kurslarına katılan Dedeoğlu, bu kurslardaki aşçılık eğitimi sonrası sertifika edindi. Dedeoğlu, ardından hayalini kurduğu restoranı açmak için KOSGEB aracılığıyla girişimcilik eğitimi aldı.

 

Bu eğitimlerde de başarılı olan Dedeoğlu, iş yerini açabilmek için başvurduğu KOSGEB'den 50 bin lira kredi desteği sağladı. Bu sayede genç yaşta restoran açarak ev yemekleri üretip satmaya başlayan Dedeoğlu, hem ailesinin geçimine katkı sağlıyor hem de verdiği hayat mücadelesiyle engellilere örnek oluyor. Ailesinin destek verdiği işinin yanı sıra eğitimine devam etmek isteyen Dedeoğlu, lise eğitimi sonrası mutfak ve aşçılık üzerine üniversite eğitimi almak istiyor. Genç girişimci Şeyda Nur Dedeoğlu, KOSGEB'ten aldığı hibe ile 6 ay önce küçük bir dükkan açtığını, yaklaşık 10 gün önce imalathane dahil 3 katlı restorana taşındıklarını anlattı.

 

ANNESİ ÜRETİYOR, KARDEŞLERİ SERVİS EDİYOR

Dedeoğlu, restoranı bir aile işletmesi olarak çalıştırdıklarını belirterek, imalathanede annesi Mine Dedeoğlu, serviste de 2 erkek kardeşi ve amca çocuklarının kendisine yardım ettiğini söyledi. Restoranda çorba, ana yemek ve tatlı gibi 15 çeşit ev yemeği çıkardıklarını dile getiren Dedeoğlu, "Müşterilerden gelen tepkilere, eleştirilere göre menümüzde değişiklik yapıyoruz." dedi. Dedeoğlu, açık öğretim lisesinde çocuk gelişimi eğitimi de aldığını ifade ederek, son sınıfta olduğu okulda şu sıralar staj yaptığını aktardı. Aşçılık ve mutfak üzerine üniversite eğitimi almak istediğini vurgulayan Dedeoğlu, "Kendi işini kurmak isteyen engelli gençler, meslek edindirme kurslarına gitsin. KOSGEB iş yeri açmak isteyenlere girişimcilik eğitimi verip hibe sağlıyor. Bu destekten yararlanabilirler." diye konuştu.

 

"ENGELLİLER HAYATA KÜSMESİN"

Doğuştan işitme engelli olduğunu ifade eden Dedeoğlu, engellilerin hayata küsüp eve kapandığına işaret etti. Dedeoğlu, "Engelliler hayata küsmeyip kendi meraklarına, yeteneklerine göre kursları araştırsın. Ben okula, staja gidiyorum. Kurslara gittim ve kendi iş yerimi açtım. 6 aydır lokantacılık yapıyorum. Menüyü oluştururken kendi sevdiğim yemekleri hazırladım. Sabah 08.00'de dükkanı açıyoruz. 09.00'da servise başlıyoruz." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim