ŞEHRİVAN ÖZEL: SERCAN CANSIZ-ÖMER AYKAÇ- Sadece gençlik ve spor alanındaki çalışmaları ile değil geçmişindeki önemli tecrübeleri ve yöneticilikteki başarı ile öne çıkan Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, kentin kalkınması ve kurumunun spor alanındaki faaliyetlerini değerlendirdi. Hem kalkınmayı hem sporu aynı anda ele alan İnanç, kentin gelişmişliğine dair birbirinden çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç Kanal M’de Emre Karaduman’ın hazırlayıp sunduğu ‘Kalkınma Gündemi’ adlı programa konuk oldu. Nevzat İnanç, gündeme ilişkin, kentin gelişimi, Van’ın spor anlamında hangi konumda ve hangi başarıların olduğu ile alakalı sorulara cevap verdi. Sadece spor ve müdürlüğe bağlı alanlarda verilen hizmetlere değil kentin birçok konusuna dair görüş paylaşan İnanç, kalkınmada öncelikli alanlardan bu alanlarda atılması gereken adımlara kadar birçok konuyu ele aldı. Kentin kalkınmasında ilk sıraya Tarım ve Hayvancılığı koyan İnanç, bununla birlikte turizmde, spor turizminde ve sınır ticaretinde kentin önce çıkması gerektiği konusunun altını çizdi. Kentin çok ciddi potansiyellere sahip olmasına rağmen bir dönem yakalanan turizm ivmesinin terör olayları ve çatışmalardan dolayı ciddi kayıplar yaşadığını söyleyen İnanç, bu durum için: “Şehrin gelişimi noktasında da büyük bir kayıp sadece ekonomik anlamda değil, kentleşme anlamında da büyük zararlar verdi.” Dedi. İnanç, her seferinde gündeme gelen stadyumun bu kentin en önemli eksiği olmadığını söylerken Otogar, Çevre yolu gibi konuların daha önemli olduğunu vurguladı.

ÖNCE TARIM, SONRA TURİZM VE SPOR

Karaduman’ın hazırladığı ve kentin kalkınma meselelerinin konuşulduğu programda ilk soru olan kalkınma deyince ilk akla gelmesi gereken hususların ne olduğu sorusunu cevaplayan İnanç, “Kalkınma modeli dediğimiz zaman ilk aklımıza gelen analiz yaptığımız zaman Van’da olmazsa olmazlarımız dediğimiz, geçmişten bugüne sekteye uğrayan bir tarım ve hayvancılık var. Bu alanda mutlaka mesafe kat etmemiz gerekir. İlimizin kalkınmasına yönelik en önemli ilk atılacak olan adımın tarım ve hayvancılık alanında olmasını gerektiğini düşünüyorum. Turizm potansiyelimiz çok yüksek, turizm potansiyeli içerisinde ben kendi alanımla ve kurumumla alakalı spor turizmini de önemsiyoruz. Spor turizminde ilimiz adına katma değerler sağlayacak argümanlar çok rahat ortaya koyulabilir.” Dedi.

KALKINMADAKİ EN ÖNEMLİ ALANLARINDAN BİR TANESİ SPOR TURİZMDİR

Ardından kentin spor alanındaki durumunu ve başında bulunduğu kurumun spor alanındaki faaliyetleri ile ilgili değerlendirmeler yapan İnanç, konuşmasında kendi kurumunu da ilgilendiren spor turizm konusuna değindi. İnanç konuyla ilgili olarak: “Spor turizmi dediğimiz zaman Van’ın potansiyel olarak su sporlarının, kano, rafting, yelken, su altı dalışları Van denizinden istifade edebileceğimiz spor alanlarından. En önemlisi dağlarımız çok özel karımız var. Çok özel kayak turizmi, çok ciddi bir parasal olarak döngünün sağlanabileceği bir sektör. Yine yüksek irtifa rakım avantajımızdan kaynaklı futbol takımlarını da başta ülkemiz genelinde olsun yurtdışından olsun birçok takımı burada ev sahipliği yapıp kampa alabileceğimiz kamp turizmi konusunda ilimiz müsait. Tabi bunları turizmin spor ayakları altında topluyoruz kalkınma ayaklarımızdan en önemli alanlarından bir tanesi spor turizmdir.” Dedi.

“SINIR TİCARETİ NOKTASINDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMALI”

Van’ın ekonomisine katkı sağlayacak en önemli etkenlerden bir tanesi olan sınır ticareti hakkında önemli adımlar atılması gerektiğini düşünen İnanç, “Sınır ticaretini önemsiyorum, mutlaka bu konuda radikal adımlar atılmalı ve sınır ticareti geliştirilerek ilimiz ekonomisine büyük bir katkı sağlanabilir. Bir diğer konu ise ilimiz ve bölgemizde çok ciddi yer kaynakları olduğunu düşünüyorum ve bu madencilik ve yer altı kaynakları noktasında da ilgili kurum ve kuruluşların sıkı bir çalışma ile ilimizde bu tür değerlerinde gün yüzüne çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.”

İNANÇ’A GÖRE EN BÜYÜK KAYIP BU OLDU

Ardından yeniden turizmin kentin gelişim ve ekonomisindeki rolüne değinen İnanç; “Bizim çocukluğumuzda Van caddelerini gezdiğimiz zaman hınca hınç turist kafileleri ile otellerimizin önü dolardı ve hepsi de Avrupalı turistlerdi. Çok ciddi anlamda bir turist potansiyelimiz vardı. Çünkü tarihi yerlerimiz oldukça zengin. Coğrafya olarak zaten çok güzel bir coğrafyamız var. Ancak 80’li yılların ortalından itibaren büyüyen bir terör belasından bölgedeki güvenlik sorunlarıyla beraber turizmi olduğu gibi sekteye uğrattı. Bu bizim için en büyük kayıp. Şehrin gelişimi noktasında da büyük bir kayıp sadece ekonomik anlamda değil, kentleşme anlamında da büyük zararlar verdi.” Dedi.

“ŞEHRİN EN ÖNEMLİ EKSİĞİ STADYUM DEĞİL OTOGARDIR”

Kalkınma ile birlikte kentin önemli sorunları ve meselelerine de değinen İnanç, kentin turizmine gelişimine ve rahat bir nefes almasının en önemli etkenin çevre yolu olduğunu ifade etti. İnanç, “Belediyecilik noktasında şehrin önünü açacak en önemli konu çevre yoludur. Şehrin gelişimine ve rahat bir nefes alması buna bağlıdır. Van en önemli eksiklerini sağdığınız zaman herkes stadyum diyor ama, bence bu memleketin en önemli eksiği otogardır. Çünkü havaalanı ve otogarlar şehirlerin iyi bir izlenim bırakması için vitrin görevini görmektedir.” Dedi.

VAN BU ALANDA DA POTANSİYELİ OLAN BİR İL!

Kentin kalkınmasında sporun ve spor turizminin de önemli olduğunu belirten İnanç bu konuya da ayrı bir parantez açarken, başında olduğu kurumu da ilgilendiren önemli branşlarda kentin oldukça büyük bir potansiyeli olduğunu vurguladı. İnanç konuyla ilgili olarak; “Spor turizmi dediğimiz zaman Van’ın potansiyel olarak su sporlarının, kano, rafting, yelken, su altı dalışları gibi alanlarda öne çıkıyor. Van denizinden istifade edebileceğimiz spor alanları bunlar. En önemlisi dağlarımız, çok özel karımız, çok özel kayak turizmi potansiyeline sahibiz. Parasal olarak döngünün çok yüksek olduğu bir sektör bu. Yine yüksek irtifa rakım avantajımızdan kaynaklı gerek ülkemizden gerekse yurt dışından futbol takımlarını da kentimizde ağırlayacak bir mevsim ve coğrafyaya sahibiz. Van bu alanda da önemli bir merkez olabilir. Tabi bunları turizmin spor ayakları altında topluyoruz kalkınma ayaklarımızdan en önemli alanlarından bir tanesi spor turizmdir.” Şeklinde konuştu.

PANDEMİ SÜRECİNDE ÖEMLİ SORUMLULUKLAR ALDIK

Ardından güncel konular ve kurumun faaliyet alanlarını da değerlendiren İnanç, faaliyetlere ve spor alanındaki başarılara geçmeden önce koronavirüs sürecini ele aldı. Bu süreçte müdürlük olarak yüklendikleri sorumluluklardan söz eden İnanç; “Gençlik ve Spor Bakanlığı Pandemi süreci itibariyle yoğun çalışan bakanlıklardan olmuştur. Biz de bakanlığımız talimatları doğrultusunda bu süreçte önemli sorumluluklar aldık, bunlardan bir tanesi yurt dışından gelen 2000’e yakın vatandaşlarımızı yurtlarımızda misafir ettik. İlimiz genelinde merkezde 8 Gevaş, Erciş ve Özalp’ta olmak üzere 3 tane yurt müdürlüğümüz var. Toplam 9418 yatak kapasitemiz ve 800 kapasiteli kız yurdu inşaatımız son aşamaya geldi. 2021 yılında faaliyete girecektir.” dedi

GENÇLİK SPOR PANDEMİ SÜRECİNDE ÜRETİM DE YAPTI

Pandemi süreci başından beri gençlik merkezlerinin ücretsiz siperlik üretmeye başladıklarını söyleyen İnanç şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık 40 bine yakın siperlik üretimini gerçekleştirdik. Tüm gençlik liderlerimiz, çalışma arkadaşlarımız gönüllü gençlerimizle beraber tüm ürettiğimiz siperlikleri başta sağlık kuruluşları olmak üzere merkez ve ilçelerde risklerin fazla olduğu yerlere, fırınlara, marketlere ve emniyet mensuplarına kadar ücretsiz maske dağıtımını gerçekleştirdik. Yine bu süreçte camilerin ibadete açılmasıyla beraber özellikle Cuma günleri mutlaka gençlik merkezlerimiz aracılığıyla tek kullanımlık seccade dağıtımını yapıyoruz.”

ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMİNE DE KATKI SUNDULAR

“Bu süreçte gençlik merkezlerimizde EBA sınıflarını oluşturarak gerek internet ya da bilgisayar imkânları olmayan gençlerimize online eğitim imkanlarını sağladık. Pandemi süresince gençlerimizle online eğitimler sağlayarak pandemi sürecini evinde geçirmek zorunda olan gençlere hizmet etmeye çalıştık. Özellikle ilk pandemi günlerinde sokağa çıkma yasaklarının olduğu zamanlarda gençlerimize online eğitimleri olabildiğince devam ettirmeye çalıştık.” Dedi.

“SPOR DENİLİNCE AKLA SADECE FUTBOL GELMESİN, DİĞER BRANŞLARI YOK SAYMAYALIM”

Ardından Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki kulüpler ve bunların faaliyetlerinden söz eden İnanç, bakanlık bünyesinde 64 alanın olduğunu ve Van’da ise 50 branşta faaliyet gösterdiklerini ifade etti. İnanç, “Spor denince akla sadece futbol geliyoruz ve bu bizi üzüyor. Futbol bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren 64 federasyonumuzdan bir tanesidir. Geriye kalan 63 branşımızı yok sayamayız. İlimizde yaklaşık bu 64 branşlardan 50 tanesinde faaliyet gösteriyoruz. Bu branşlarda hem eğitimini hem de organizasyonunu da yapıyoruz.”

VAN TÜRKİYE’DE 9’UNCU SIRADA

“İlimizde an itibariyle 55 bin lisanslı sporcumuz ve 15 bine yakın faal sporcu sayımız var. İl spor merkezleri dediğimiz eski ismiyle yaz spor okullarında an itibariyle Türkiye 4’ncüsüyüz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bakanlığımız öncülünde başlatmış olduğumuz yüzme bilmeyen kalmasın projesiyle 1 milyon kişiye bir yılda yüzme öğreteceğiz. Van ise bu projede Türkiye sıralamasında 9’ncı sırada yer almakta.” Dedi

BAŞARILARI SAY SAY BİTİREMEDİ

Van’da son beş yıl içerisinde önemli başarılara imza attıklarını ifade eden İnanç, “Şu an itibariyle milli takımlarda görev yapan 87 tane milli sporcumuz var. Son 5 yılda aldığımız derecelerden bahsetmek istiyorum. Atletizm, boks, halter, judo, tekvando, kayak, karate, jimnastik, engelli basket, badminton, kik boks, masa tenisi, görme engelliler, kano, kürek tüm branşların toplamında ulusal anlamda son 5 yılda, 103 Türkiye birinciliği, 169 Türkiye ikinciliği, 204 Türkiye üçüncülüğümüz, 207 Türkiye dördüncülüğümüz ve 213 Türkiye beşinciliğimiz var. 43 tane grup birinciliğimiz, 68 grup ikinciliğimiz ve 33 tanede grup üçüncülüğümüz var. Bir diğer başarılarımız ise dünya, Avrupa ve balkan başarılarımız var bunlar; 2 dünya birinciliği, 2 dünya üçüncülüğümüz, 6 Avrupa şampiyonluğumuz, 3 Avrupa ikinciliğimiz, 6 Avrupa üçüncülüğümüz, 3 Avrupa beşinciliğimiz, 2 Balkan şampiyonluğumuz, 2 Balkan birinciliği, 7 Balkan ikinciliği, 6 Balkan üçüncülüğü ve 2 Balkan dördüncülüğümüz var.” Dedi

Editör: TE Bilisim