Yasağın yarın sona ereceği ve 3 aylık dönemde yapılan çalışmalarla ilgili makamında açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Van Gölü’nde yılda 10 bin ton inci kefali istihsali yapıldığını ve yaklaşık 14 bin ailenin geçimini bundan tedarik ettiğini belirtti.

 

İnci kefali balığından yılda 10 milyon dolarlık bir ciro elde edildiğini anlatan Altuner, “Dolayısıyla inci kefali, ilin geçim kaynağında önemli bir rol üstleniyor. Bu rolünü devam ettirebilmemiz halinde bu iş ile uğraşan insanlarımızın geçimine katkı sunmuş olacağız. İnci kefali balığının gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak üzere Van Valiliği önderliğinde av yasağı uygulanıyor. Bu yasak 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında uygulandı. Bugün 14 Temmuz, bu yasak yarın itibari ile bitecek. Tabi bu dönem içerisinde inci kefali ile yasak döneminde yapılan çalışmalar sonucunda elimizdeki verilere göre 2016 yılında dönem sonu itibari ile 74 olay gerçekleşmiş ve bu olaylarda 80,5 ton civarında kaçak balık ele geçirilmiştir. Bunu yapanlara da 99 bin 57 TL civarında idari para cezası uygulanmıştır. Bu verileri geçen yıl ile kıyasladığımızda 2015’te vaka sayısı 156 iken bu yıl 74’e düşmüş, yakalanan kaçak balık miktarı geçen yıl 112,5 ton iken bu yıl 80,5’e düşmüştür. Tabi geçen yıl verilen idari para cezası da 104 bin 420 TL iken bu yıl 99 bin 57 TL’ye düşmüştür” dedi.

 

ALTUNER: YASAK YARIN SONA ERİYOR

İnci kefali ile mücadele çalışmalarının sadece yasak avcılığa karşı yürütülen çalışmalarla sınırlı kalmadığını da vurgulayan Altuner, “Mücadelenin yanı sıra aynı şekilde özellikle inci kefali balığının göç ettiği su kaynaklarının bulunduğu alanlar veya Van Gölü’ne kıyısı yakın köylerdeki okullarda eğitimler gerçekleştirilmiştir. Sezon içerisinde de kaçak avcılığın yapılmaması için duyurular, broşürler, afişler basılarak dağıtılmıştır. Gerekli çalışmalar yürütülmüştür. Bu çalışmalarda önemlidir, çünkü eğer inci kefali balığını gelecek nesillerimize aktarmak istiyorsak, bunu sadece avcılığa karşı mücadele ile sağlayamayız. Bunu hem mevcut neslimize ve gelecek nesillerimize balığın korunması ile ilgili bilincini de aşılamamız gerekiyor. Eğer bunu sağlayabilirsek, zaten kaçakçılıkla mücadele çalışmaları da oldukça asgariye inecektir. Buna belki de ihtiyaç duyulmayacaktır ileride. Ancak bunlara uymayanlara da bu tür çalışmalar devam edecektir. Bu yönüyle inci kefali av yasağı sezonu yarın itibari ile sona erecektir. Hepimiz özlediğimiz inci kefali balığının tadına ve protein kaynağına kavuşmuş olacağız. İnci kefalinin besleme değeri çok yüksek, balıkta bulunan omega3 proteinini bünyesinde bulunduruyor. Hem ekonomik olarak, hem de aynı şekilde protein barındıran balıklardan da ücret olarak düşük olduğu için toplumumuz bunu kullanma imkanına sahip” ifadelerini kullandı.

 

"VAN BALIĞI DENMESİNDEN BİR SAKINCA YOK"

Sürekli tartışma konusu olan balığın isminin inci kefali mi, Van balığı mı sorusuna da Altuner, “İnci kefali bu balığın bilimsel adı. Diğer taraftan da Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık türü. Van Gölü de dünyada sadece Van ilinde olan bir göl, bu balıkta Van Gölü’nde yaşadığına göre, Van balığı demekte hatalı olmayacaktır. Yöresel olarak böyle bir ismin kullanılmasını yadırgamıyoruz. Ama bilimsel ismi inci kefalidir. Van balığı denmesinin de esprisi budur. Van Gölü, Van balığı işte birbirini tamamlayan isimlerdir. Bu manada bir sakıncası yoktur” dedi.
 

Editör: TE Bilisim