Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve nesli koruma altına alınan İnci Kefali Balığı için asker gece gündüz nöbette. Kaçak avcılara göz açtırmayan Van İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Erciş Asayiş Bot Komutanlığı timlerinin yaptığı operasyonlar nefes kesiyor. Aldıkları ihbarlara karadan ve gölden müdahale eden bot komutanlığı timleri kaçakçıların da korkulu rüyası oldu.


Van Gölü'nün tek balığı olan İnci Kefali Balığı'nın neslinin korunması için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaklanıyor. Bu dönemde Van Gölü'ne dökülen akarsularda uçarak üreme göçü gerçekleştiren İnci Kefali, izleyenlere görsel şenlik yaşatıyor. 3 milyara yakın balığın üremek için göç etmesi kaçak avcılara da fırsat oluyor. Ancak av yasağı döneminde alınan tedbirler kaçak avcılığın önlenmesinde büyük oranda etkili oluyor. 

ASKERDEN ANINDA MÜDAHALE
Özellikle asker uçan balıkların göç yollarına kurduğu kontrol noktalarıyla kaçakçılara fırsat vermezken, Van İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Erciş İlçe Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı timleri de, hem gölden, hem de karadan nokta operasyonlar gerçekleştiriyor. Gece gündüz, alınan ihbarlara gölden tekne ve botlarla müdahale eden askere karadan da asayiş ekipleri destek vererek göle ve akarsu ağızlarına atılan ağlar tek tek toplanıyor.

VATANDAŞ SAHİP ÇIKMALI
Yaptıkları görevin kutsal bir görev olduğunu belirten Erciş İlçe Jandarma Asayiş Bot Komutanı Astsubay Üstçavuş Cihangir Kayaoğlu, yaptıkları operasyonlarla balık katliamlarının önüne geçtiklerini söyledi. İnci Kefali'nin ulusal bir güzellik olduğunu belirten Kayaoğlu, ağlardan özenle çıkardıkları canlı balıkları da yine göle geri bıraktıklarını ifade etti. Kayaoğlu, “Vatandaşlar İnci Kefali'ne sahip çıkmalı. Şu ana kadar balık kaçakçılarına yönelik 90 operasyon gerçekleştirildi. Bu operasyonlarda 78 ton balık ele geçirilirken, canlı olan 39 ton balık göle bırakıldı. Operasyonlarda 40 misina ağı gölden toplanırken suçüstü yakalanan kaçakçılara da 62 bin lira para cezası kesildi.” Dedi.


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim