Van Gölü'nde yaşayan ve yılın belli döneminde üreme için suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalinin yolculuğu ilgi görüyor.

Van Gölü'ndeki tek balık türü olan inci kefali, 15 Nisan-15 Temmuz arasındaki üreme döneminde tatlı sulara göç ediyor. 

Erciş ilçesindeki Deli Çay'da balıkların suyun tersine göçünü görmek isteyen yerli ve yabancı turistler kente gelerek bu yolculuğa tanıklık ediyor. 

 Van'da öğretmenlik yapan Rabia Özcan,  yaptığı açıklamada, balıkların göçüne ilk kez tanık olduğunu söyledi.

Balık göçünü çok ilgi çekici bulduğunu belirten Özcan, "Burada bence bir doğa mucizesi var. Kesinlikle gelmeye, görmeye değer bir yer. İnsan buraya geldiğinde huzur buluyor. Daha önce niye gelmedim diye pişmanlık duyuyorum." dedi.

Vatandaşlardan Nail Çalgan da Van'ın doğasına hayran kaldığını dile getirdi. 

Van'ın güzelliklerini gezmeye doyamadığını ifade eden Çalgan, "Balık göçü, Akdamar Adası, Van Kalesi, Muradiye Şelalesi gibi güzellikleri görmek keyif verici." diye konuştu.

Balık göçünü hayranlıkla izlediğini anlatan Çalgan, şöyle konuştu:

"Özellikle doğuda böyle güzelliklerin olması bizler için büyük bir nimet. Buraları gezip görmek ve yeşillikler içerisinde piknik alanlarını değerlendirmek gerekir. Mayıs ayında böyle farklı bir manzarayla karşılaşmak gerçekten çok farklı bir durum. Bu güzellikten mahrum kalmayın. Burada balıklar ters yüzüyor ve onları gördüğünüz zaman psikolojik olarak büyük bir rahatlık duyuyorsunuz." 

Vatandaşlardan Orhan Bozkaya da herkesi balıkların bu eşsiz göçünü izlemeye davet etti.

Editör: TE Bilisim