Van’da depremden bu yana geçen sürede inşaat sektörünün beklenen hareketi ve canlılığı yakalayamadığını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, seçim sürecinin de işleri yavaşlattığını belirterek belediyelerden imar, ruhsat ve altyapı gibi sorunların bir an önce giderilmesini istedi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut, Türkiye geneli yapılan 30 Mart yerel seçimlerinin inşaat sezonuna denk gelmesi nedeniyle işleri kötü olan inşaat sektörünün ciddi anlamda etkilendiğini söyledi. Belediyelerin tam oturmamasından dolayı inşaat sektörünün iş yapamadığını belirten Turgut, tüm belediye başkanlarına çağrı yaparak bir an evvel imar, ruhsat ve altyapı gibi sorunların giderilmesi ve kısıtlı zamanı olan inşaat sektörünün harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti.

YEREL SEÇİMLER İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ

Turgut, “Bizim sezonumuz 1 Nisan-1 Aralık olduğu için arada 4 ay bir sezon kaybımız var. Kış dolayısıyla seçimlerin de 30 Mart’a denk gelmesi, bizi Doğu’daki iller olarak ciddi bir sıkıntıya soktu. Şu an Van sonuçta büyük şehir oldu. Malumunuz Tuşba, İpekyolu ve Edremit olmak üzere üç merkez belediye oluştu. Bunlar daha yerine oturamadı. Yerine oturmadığından ister istemez bir aydır herhangi bir adım atılamadı. Bu bütün belediyeler için geçerli Çünkü 30 Mart’a denk gelmesi kötü oldu. Keşke ocak ya da aralık ayında yapılsaydı. Bu iki-üç aylık süreçte biz Van’la ilgi çeşitli adımların atılmasına vesile olabilseydik. Bizim tam inşaat sezonumuza denk geldi. Malumunuz Van’ın zaten inşaat, ticaret olarak birinci sırada. Sektör olarak da birinci sıradadır. Yanı zamanda inşaat sektörü şu an Van’ın yüzde 50’sine hitap eden bir sektör. Sınır ticareti olmadığı için şu an tamamıyla inşaata bağımlı bir hale gelmiş durumdayız” dedi.

İNŞAATÇI VE MÜTEAHHİTLERİN İŞİ ZOR

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME), Ocak–Şubat–Mart aylarını kapsayan 2014 yılı birinci çeyreğinde toplamda bir önceki çeyreğe göre %5,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,3 ve dört çeyrek ortalamalarına göre ise %7,2 arttı. Bu sonucun kendilerini doğrudan ilgilendirdiğini söyleyen Turgut, “Bu sonuca göre inşaatçı veya müteahhitlerin işini daha da zorlaştı. İnsanlarda bir mal alım gücü var, o artacak. Vatandaş önce cebindeki paraya bakacak. Bu hem inşaat malzemecisine yansıyacak hem inşaat tüm alt sektörüne de yansıyacak” şeklinde konuştu.

SEÇİM BİTTİ İCRAAT ZAMANI

Belediye başkanlarına çağrıda bulunan Turgut, “Artık seçim süreci bitti. Bizim hiç parti ayrımı yapmaksızın çağrımız şudur. Rica ediyoruz, bir an önce inşaatla ilgili belediyecilik anlayışıyla bir oturma olsun. Van’ın geçim kaynağı inşaat. İnşaat sektörüyle ilgili tüm sorunlar çözülsün. Başta imar olmak üzere tüm altyapı sorununun çözülmesi gerekir ve bunun bir an evvel çözülmesi lazım. Yani bir, iki, üç aya kadar sarkarsa bir sezon daha gidecek.1 Nisan’da sezonumuz başlıyor. Hiçbir müteahhit temmuz ya da ağustosta iş yapmaz çünkü 2-3 aylık bir sezon kalıyor. Bunun olmaması için, bir sene daha geriye dönüş yaşanmaması için tek ricamız bu sorunların bir an önce çözülmesidir. Yani bir iki aya sarkmaması ve gelecek aya kadar muhakkak bu sorunların çözülmesi lazım. Ruhsat, imar ile ilgili spekülasyonların ortadan kaldırılması, bunun yanı sıra yeni yerlerde arsa tahsisi ve türetmesi gerekiyor. Örneğin Kalecik, Üniversite, Kevenli tarafı Edremit üst tarafları, yani bunun gibi yerler belirlenmesi lazım. Biz seçim öncesinde hazırladığımız bir kitabımızda her sorunun çözüm önerisi mevcuttur. Bunu seçim öncesi bütün parti il başkanlarına teslim ettik. Biz tekrar belediye başkanlarımıza bu kitapçığımızdan vereceğiz. Bizden yardım talep eden her belediyeye 500’e yakın üyemizle hizmet vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim