İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Türkiye genelinde 2000’li yıllarda hayata dönüş operasyonları adı altında F tipi ceza evlerinde düzenlenene operasyonları kınadı. Van F tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu önünde yapılan basın açıklamasına Tuyad-Der, Mazlum-Der ve İnsan Hakları Derneği Yöneticileri ve Temsilcileri katıldı.

“OPERASYONLAR TARİHTE KARA LEKE OLARAK KALDI”

İHD adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği İl Başkanı Murat Melet 2000 yılında yapılan operasyonlarda 30 mahpusun, 2 askerin yaşamını yitirdiğini söyledi. Melet şu ifadelere yer verdi: “20 Ekim 2000 yılında F-tipi hücre sistemine ve tecrit uygulamalarına ve birçok hapishanelerdeki kötü muamele, şiddette karşı grev haklarını kullanan mahpuslar süresiz açlık grevine başlamışlardı. Grev 45’ncü gününde ölüm orucuna dönüştürüldü. Bunun üzerine 19 Aralık tarihinde 20 hapishaneye “Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlar tam anlamıyla katliama dönüştü. Tarihte kara leke olarak yerini aldı. 3 gün süren operasyonlar sonucundan 30 mahpus, 2 asker yaşamını yitirmiş, 237 mahpusta yanmış, yakılmış ve yaralanmıştır. 1000’den fazla güvenlik görevlisi bu operasyonda yüksek kinetik enerjili silahlar, uzun namlulu silahlar, gaz bombaları ile birlikte hapishaneleri adete savaş alanlarına çevirerek yakıp, yıkıp, ateşe vermişlerdir. Yaşam hakkı hiçe sayılmış insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. İnsan Hakları Derneği 16-17 Kasım 2002 tarihlerinde gerçekleştirdiği genel kurulunda 19 Aralık gününü bu vesile ile “hapishanelerde insan hakları için mücadele ve dayanışma günü” olarak ilan etti. Bugün amacımız tutkulu ve hükümlerle dayanışmak onların hapishanelerde insan onuruna uygun koşullarda yaşaması için mücadele etmektir.”

MELET: UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

19 Aralık’ı unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını belirten Melet, “Sadece mahpusların değil, insanlığın katledildiği bu operasyonlarda bu operasyonları uygulayanlar hakkında göstermelik davalar açılmış ve halen hiçbir suçlu bulunamamıştır. O günden bugüne halen birçok hapishanede tecrit, işkence, kötü muamele devam etmektedir. Mahpus hakları görmezden gelinmektedir. Türkiye’de birçok hapishanede halen yüzlerce hasta mahpus bulunmaktadır. Çözüm süreci ile hasta mahpusların hapishaneden çıkacağı umudu oluşmuşken halen Van F-tipi hapishanesinde Agit Aslan beyin tümörü hastası olduğu halde Adli Tıp Kurumu hapishanede kalabilir raporu verilmiştir. %80 felçli olması nedeniyle tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren M. Emin Akdağ Gürpınar kapalı hapishanesinde tutulmaktadır. Bu uygulamalara karşı susarak ya da görmezden gelerek bir çözüm oluşturulmayacağı, bu uygulamalara son verilmedikçe çözüm olmayacağı inancı içerisindeyiz. “Ya teslim olursunuz ya ölürsünüz, ya bizim gibi düşünürsünüz ya öleceksiniz” mantığından vazgeçilmesi gerektiğini ve bir an önce hapishane koşulları uluslararası insan hakları normlarına uygun hale getirilmesi ve her türlü tecrit, baskı politikalarına son verilmelidir. Failler yargılanıp cezalandırılmadıkça 19 Aralık katliamını unutmayacağız, unutturmayacağız.” Dedi.


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim