Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında yapılan destekler, yatırım yapmak isteyen girişimcilerin önünü açarken, bölgede modern tarım ve hayvancılığın yapılmasına da katkı sağlıyor. TKDK Van İl Koordinatörü İbrahim Başak, “Babanın oğluna vermeyeceği oranda destekler sağlıyoruz. Yüzde 50-70 arasında hibelerimiz var. Bütün projelerimizin, proje bedeli üzerinden vergilerden muafiyeti söz konusu. Biz insanlara balık tutmasını öğretiyoruz. Az hibeler değil. İşletmelerimizdeki üretim artık profesyonelce yapılıyor. Ataerkil yöntemlerden teknolojiye doğru ilimizde adım atıldı. Hedeflerimizden biri de bu. Var olan işletmelerimizi AB standartlarına ulaştırmak.” Dedi.

 

Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında desteklenen projelerle bölgede işsizliğin azalması sağlanırken, kendi işini kurmak ve geliştirmek isteyen girişimcilerin de önü açılıyor. IPARD programı kapsamında hazırlanan projelere yüzde 50-70 arasında değişen hibe desteği veren Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), bu çalışmalarıyla bölgede tarım ve hayvancılığın gelişmesine de önemli katkılar sağlıyor.

 

3 YILDA 80 MİLYONLUK YATIRIM

Desteklediği projelerle bölgedeki işletmelerin daha modern ve ileri teknolojiyle üretim yapmasını sağlayan TKDK, hibe destekleriyle ekonominin gelişmesine de katkı sunuyor. 

Et ve süt hayvancılığı, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, su ürünleri yetiştiriciliği, kırsal turizmin geliştirilmesi gibi birçok alanda projelerin desteklendiği IPARD ile 2012-2015 yıllarında Van'da 80 milyon liralık yatırım sağlandı ve bu yatırımlara 40 milyon lira hibe verildi.

 

40 MİLYONLUK HİBE SAĞLANDI

TKDK Van Koordinatörü İbrahim Başak, yaptığı açıklamada, kurumun 2011'de akredite edildiğini ancak deprem nedeniyle 2012'de faaliyetlere başlayabildiklerini söyledi. 31 Aralık 2015'e kadar “IPARD 1” kapsamında projelere destek vererek Van'a 80 milyon liralık yatırım yapılmasını sağladıklarını belirten Başak, bu yatırımın 40 milyon lirasının hibe olduğunu kaydetti.

 

GENÇLER DAHA AVANTAJLI

IPARD 1'de 40 yaş altındaki girişimcilere yüzde 65, 40 yaşın üstündeki girişimcilere de yüzde 60 hibe verdiklerini dile getiren Başak, “Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alanında ilimize iki büyük proje kazandırdık. Bunun proje bedeli 10 milyon 800 bin liraydı ve 4 milyon 230 bin lira hibe destek verdik başvuru sahiplerine. Beyaz et tedbiriyle alakalı da bir proje ilimize kazandırdık. Bunun proje bedeli de 1 milyon 760 lira.” dedi.

 

“ŞARTLARA UYMAYANLARDAN FAİZİYLE GERİ ALINIYOR”

Başak, Van'da çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve işlenmesi, arıcılık ürünlerinin işlenmesi, pazarlanması, su ürünleri yetiştiriciliği ve yenilenebilir enerji gibi alanlarda destekleri olduğunu aktararak, IPARD 1'de bu alanlarda 96 proje desteklediklerini ifade etti.

 

PROJELER KONTROL ALTINDA

“IPARD 1”i 80 milyon liralık yatırımla kapattıklarını anlatan Başak, şunları kaydetti:

“Kurumumuz çağrıya çıktıktan sonra projeler bize geliyor. Biz inceleyerek merkeze gönderiyoruz. Orada şeffaf şekilde puanlamaya tabi tutuluyor. Bütün kriterlerimiz belli. Burada geçerlilik puanı alan projeler bize bildiriliyor, biz de proje sahiplerini çağırarak sözleşme imzalıyoruz. İlimizde IPARD 1 kapsamında 221 proje aldık bunlardan 132'siyle sözleşme imzaladık. Faal şekilde projeler devam ediyor. Projelerimizi 5 yıl boyunca belli aralıklarla kontrol ediyoruz. Taahhüt edilen şekilde projeler devam etmezse yapılan ödemeleri yasal faiziyle geri alıyoruz. Bugüne kadar geri alım yaptığımız projemiz olmadı.”

Başak, “IPARD 2''de de 801 milyon avroluk projenin şu anda onaylandığını vurgulayarak, bu kapsamda Van'da daha çok projenin kabul edilerek önemli yatırımların kente kazandırılmasını amaçladıklarını bildirdi.

 

AMAÇ İŞLETMELERİ AB STANDARTLARINA ULAŞTIRMAK

“IPARD 2''nin ilk çağrısında 47 projenin sözleşmeye hak kazandığını ve böylece 17 milyon liralık yatırımı kente kazandırdıklarını dile getiren Başak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu projelere 12 milyon lira hibe verdik. Babanın oğluna vermeyeceği oranda destekler sağlıyoruz. Yüzde 50-70 arasında hibelerimiz var. Bütün projelerimizin, proje bedeli üzerinden vergilerden muafiyeti söz konusu. Desteklerimiz sayesinde birçok ilçemizde oteller yapılıyor. İnsanlarımızın ilgisi çok yüksek. Biz insanlara balık tutmasını öğretiyoruz. Az hibeler değil. İşletmelerimizdeki üretim artık profesyonelce yapılıyor. Ataerkil yöntemlerden teknolojiye doğru ilimizde adım atıldı. Hedeflerimizden biri de bu. Var olan işletmelerimizi AB standartlarına ulaştırmak.”

Editör: TE Bilisim