Kobanî direnişine destek için sınıra giden Kürt halkına acımasızca bir şiddet uyguladığını belirtti. Keser’in, konuşmasının ardından söz alan İpekyolu Belediye Meclisi AK Parti Gurup Başkanı Zevket Zorkul, Kobanî'ye destek amaçlı gidenlerin sınırda olaylar çıkardığını ve işgalci olduğunu söylemesi üzerine meclis karşıtı. DBP'lilerin yoğun tepkisi üzerine AK Partili Zorkul sözlerini geri aldı. İpekyolu (Rêya Armûşê) Belediyesi Ekim ayı meclis toplantısı Van Büyükşehir Belediye Meclis toplantı salonunda düzenledi. Meclis toplantısında İpekyolu Belediye Eş Başkanı Veysel Keser ile İpekyolu Belediye Eş Başkanvekili Emine Yarat hazır bulundu. İlk oturumunda açılış konuşmasını yapan Keser, uzun süredir Kobanî de süren şiddetli çatışmaların olduğunu ve çetelere karşı direnen Kobanî halkını selamladığını belirti.

“KOBANÎ VE ROJAVA’YI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ!”

İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav'ın şuanda Kobanî sınırında olduğunu ve DBP'li meclis üyelerinin de Suruç'tan yeni geldiklerini aktaran Keser, "Van halkı olarak asla Kobanî halkını ve Rojava halkını yalnız bırakmayacağız. Fiziki sınırların bizim için bir anlamı yoktur. Kürdistan Bakur'u ve Kürdistan Rojava'sı tek vücuttur. İslamiyet adı altında Müslüman Kürt halkına karşı çocuk, kadın, yaşlı demeden katleden İŞID çetelerini kınıyorum. Sınırın öbür tarafından kendi soydaşları, kardeşlerine destek olmak için on binlerce insanın Suruç'a akın ederek oradaki insanlık dramına dur demek için direnmiştir. Sınırın öte tarafından insanlık dışı uygulamalar yetmiyormuşçasına, Türkiye den de polis ve asker halka sert bir şekilde müdahale ediyor. Halk iki taraftan ateş altında, BM zirvesinde Erdoğan IŞİD teröristtir derken diğer taraftan IŞİD'i protesto eden halka pervasızca saldırıyor. Halk oradaki vahşeti önlemek için kendini siper ederek insan zinciri oluşturuyor.” Dedi.

KESER: AKP IŞİD’E MÜHİMMAT TAŞIYOR

Keser ayrıca Kobanî’ye yardım adı altında IŞİD çetelerine mühimmat götürüldüğünü iddia ederek şu ifadelere yer verdi: “Aynı zamanda Türkiye ve Dünya kamuoyunun görmesi için etkinlikler düzenliyor. Bu sahiplenme ile birlikte sınırda neler olduğunu da görüyoruz. Bunlardan en bariz örneği ise TIR'larla ve trenlerle AKP tarafından 'yardım' adı altında çetelere mühimmat taşınıyor. Hem de bu yardımlar katliam olduğu bu anlarda bile devam ediyor. Farz edelim ki tanışanlar yardım olsun, bu yardımı neden terörist bir çete örgütüne yapıyorsunuz? AKP'nin bu tutumu Türkiye'ye büyük zarar verecektir. Aynı zamanda AKP, İŞID çetelerinin eli ile Kürtlere savaş açarak çözüm sürecini bitirme noktasına getirmiştir." Kobanî halkına desteklerinin süreceğini aktaran Keser, önümüzde kurban bayramının olduğunu, bu bayram da darda kalan insanlara yardım etmek ve ekmeğini onlarla paylaşmanın daha anlamlı ve sevap olacağını aktardı. Keser, bayram vesilesiyle herkesin kurbanlarının Rojava halkı ile paylaşmasını istedi. İnsanlık onurunun kazanacağını belirten Keser, "Kobanî direnişi gerici güçlerin hesaplarını boşa çıkaracak. Kobanî halkı ve halkların kardeşliği kazanacaktır." dedi.

ZORKUL'UN SÖZLERİ MECLİSİ KARIŞTIRDI

Keser'in konuşmasının ardında söz hakkı alan AK Parti Gurup Başkanı Şevket Zorkul, "Bizler sonuçta insanız, her ne kadar bir siyasi partinin üyesi olsak da hak verdiğimiz noktalar var. Ancak haksızlık yapılan noktalara da tepki göstermemek elden değil" dedi. Keser'in sözlerine karşı Zorkul, devletin IŞİD çetelerine yardım etmediğini, Kobanî ye destek vermek için sınıra gidenlerin bilinçli olarak olay çıkardığını aktardı. Zorkul, "Samimiyet olmayınca ortaya doğru bir şey çıkmıyor. Burada bir samimiyetsizlik var." demesi DBP sıralarında bardağı taşıran son damla oldu. Kobanî yardım koordinasyonda yer alan Cevdet Altındağ ilk tepkiyi gösteren isim oldu. Altındağ, bu güne kadar oradan yaşananları görmek için bir kez bile Kobanî sınırına gitmeyen Zorkul'un AK Parti politikaları gereği yalan söylediğini belirterek tepki gösterdi. Bir anda karışan mecliste DBP'li ve AK Partili meclis üyeleri arasında sert tartışmalar yaşandı. DBP'li meclis üyeleri, günlerdir Kobanî sınırında neler olduğunu gördüklerini ve AK Parti hükümeti tarafından çetelere yüklü miktarda para verildiğine tanıklık ettiklerini ve kendilerine asker ve polisin saldırdığını açıkladı.

KESER: ŞAFAK VAKTİ OPERASYONLAR YAPILDI

DBP'li meclis üyesi Meryem Deniz, "Bur da kimse bize AKP Hükümetinin Kobanî halkına kucak açtığını söylemesin, Kobanî halkına biz Kürt halkı kucak açtık. Bizler olmasaydık AKP Kobanî halkını o tellerden bile geçirmeyecekti" dedi. Keser, “Eş Başkanımız Aygül Bidav ve Belediye Meclis üyelerimizin sınırda bir evde kaldıkları sırada şafak vaktinde polisler tarafından baskın yapılıyor ve gerçek mermiler sıkılıyor. Bana söyler misin orda bir protesto ve bir olay yokken nasıl böyle bir saldırı gelişiyor. Bunca saldırı varken Türk medyası farklı algılara yol açacak yayınlar yaparak olayı çarpıtarak algı yönetimi yapmaya çalışıyor. Halka müdahale edilmesinin tek sebebi IŞİD çetelerinin hareket alanını genişletmek olduğunu ve Kobanî de bir katliama zemin hazırlamaktır. Ancak halk bunu boşa çıkardı." dedi.

ZORKUL SÖZLERİNİ GERİ ALDI

Keser ayrıca Zorkul'un ağır hakaret ettiğini belirterek sözlerini geri almasını istedi. AK Partili Zorkul sözlerini almayarak konuşmasına devam etmesi, DBP'liler tarafından masalara vurularak protesto edildi. DBP'li Nebi Kaçak, AK Partili Zorkul'un öncelikle oraya gidip yaşananları görmesi gerektiğini belirterek, "Zorkul oraya giden arkadaşlarımıza işgalci diyor. Orası Kürdistan Bölgesidir. Her iki tarafta Kürdistan topraklarıdır ve bizde Kürt'üz. Eğer orda bir işgalci varsa oda AKP hükümetinin polis ve askeridir. Orada bize yapılan zalimliği İsrail Filistin'e yapmamıştır. Bu iddiaları dile getiren Zevket Zorkul şuan provokasyon peşinde. Bize işgalci diyerek hakaret etmiştir. Sözlerini derhal geri alsın." dedi. Yaşanan tartışmaların ardından AK Partili Zorkul sözlerini geri alarak, "Ortaya çıkan şiddet olayları kim tarafından yapılıyorsa yapılsın, devlette olsa kim olursa olsun nefretle kınıyorum" dedi. Zorkul sözünü geri almasının ardına meclis normal seyrine devam ederek gündem önerileri alınmaya başlandı. 

Editör: TE Bilisim