ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Van’ın en büyük belediyesi olan İpekyolu Belediyesi, Van’ın çehresini değiştiren, kentte fark yaratan çalışmalara yer verirken bir sosyal belediyecilik hizmetlerine de ağırlık veriyor. Engelsiz Yaşam Merkezi, Butik Sokaklar ve benzeri daha bir çok uygulamanın yanında vatandaşın her şekilde sorunlarını aktarabileceği bir belediyecilik hizmeti yürütme çabası veren İpekyolu Belediyesi, Erdoğan’ın gönül belediyeciliği ifadesine de uyan bir belediye olarak öne çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı gönül belediyeciliği seferberliğinin ilk günden bu yana hayat bulduğu Van’da görev yapan İpekyolu Belediye Başkanı Cemil Öztürk de: “Yol, su gibi hizmetler önemli ama siz gönüllere dokunmazsanız başarılı olamazsınız” yorumu yaptı. Öztürk, göreve geldikten bu yana yaptıkları hizmetleri ve özelde sosyal belediyecilik faaliyetleri ile fark yaratan dokunuşları anlatırken 2017 yılında yapılan hizmetlerle birlikte 2018’de devam edecek yatırımları da paylaştı.

 

İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, belediye olarak yaptıkları çalışmaları, hizmetleri ve diğer tüm gelişmeleri Kanal M ekranlarında yayınlanan ve Ömer Aytaç Aykaç’ın hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programında değerlendirdi. 2017 yılında yaptıkları çalışmaları anlatan Öztürk, 1.5 yılda ne yaptıklarını kalem kalem anlattı. 2017 yılında altyapı anlamında önceki 3 yılı geride bıraktıklarını belirten Öztürk belediyenin görevi olan işler için şu yorumda bulundu: “Bunlar övülecek şeyler değil ama yaptık.” Dedi.

 

 

VAN’DA, İPEKYOLU’NU NE OLDUĞUNU ANLATTI

 

Programda ilk olarak şunları söyleyen Kaymakam ve Belediye Başkan Vekilliği görevine değinen Öztürk: “Kayyumun belediye vekalet süreçleri zorlu süreçlerdir. Bizim açımızdan da zor oldu. Tabi ki bizler kaymakam olarak 3 yıllık bir eğitim sürecimiz var. Bunun içinde 1 yıl yurtdışı olmak üzere farklı eğitimler var. 3 yıllık eğitimin ardından Denizli, Antalya, Sivas, Şırnak, Aydın gibi yerlerde göreve yaptım. O zor süreci, 14 yıllık kaymakamlığın bize verdiği tecrübeyle başladık. O günden bugüne geldik. 1.5 yıllık süreç kamu yatırımları için uzun biz süre değildir. Biz 1.5 yılla çok iş, proje ve hizmetler sığdırdık. Bu sürede Van’ı iyi bir şekilde tanıdım ve Vanlı oldum.”

 

“6 AYIN ARDINDAN BUGÜNLERE GELDİK”

 

“Belediye olarak birçok ilke imza attık” diyerek konuşmasını sürdüren Öztürk, “Zor bir süreç oldu. İlk 6 ay tanıma, kurumsal kimliği ortaya çıkarılması, ekibin oluşturulması gibi işler yaptık. Büyük bir ilçede olduğunuz için hata kabul etmiyor. 6 aylık sürecin ardından bugünlere kadar geldik. 1.5 yılın ardından İpekyolu’nda nelerin olduğunu tüm Vanlılar, İpekyolu’nda yaşayan insanlar, 50 mahallemizde bulunan herkes buna çok iyi bir şekilde şahit oldu.” İfadelerini kullandı.

 

 

ÖZTÜRK ÇALIŞMALARI TEK TEK ANLATTI

 

2017 yılının kendileri için bereketli geçtiğini belirten Öztürk şöyle konuştu: “Çok ciddi sorunlar vardı. Bunun yanı sıra insanların beklentileri vardı. Bizde bu yüzden işe çok hızlı başladık. 2017 yılında 180 kilometre sıcak asfalt yaptık. Bu neden önemli? 2014 yılında belediye kuruluyor. 2016 yılına kadar yapılan sıcak asfalt miktarı 100 kilometre yapılmış. 3 yılda 100, 1 yılda ise 180 kilometrelik sıcak asfalt yapıldı. Bu aradaki bariz farkı insanlar çok iyi anladı. Altyapı çalışması kapsamında 2017 yılında kilit taşı çalışması kapsamında ağırlıklı olarak kırsal mahallemizde, 267 bin metrekare kilit taşı yaptık. Daha öncede 3 yılda 100 bin metre kare yapılmıştı. Altyapıyı belediye olarak yapmamız gerekiyor. Bunlar övülecek şeyler değil ama yaptık. 2017 yılı içerisinde 50 mahallemizde ya sıcak asfalt ya da kilit taşı çalışması yaptık.”

 

 

GÖZ BEBEĞİ: ENGELLİ YAŞAM AKADEMİSİ

 

Üstyapı çalışmaları hakkında bilgi veren Öztürk, Engelsiz Yaşam Akademisini anlattı. Öztürk, “Bugün Engelsiz Yaşam Akademisi tüm Türkiye’ye örnek olan bir projedir. Orayı götürdüğümüz her misafirimizde oraya hayran kaldı. Burası göğsümüzü kabartan ve sürekli geliştirdiğimiz bir akademi oldu. Şu anda bin 500’e yakın engelli öğrencimiz akademimizden faydalanıyor. Burası engellilerimizin her türlü yararlandığı bir akademidir. Engelsiz kafemizi de orada açtık. Akademide eğitim alan engelli kardeşlerimiz burayı işletiyor. Orada üretilen ürünler, kafemizde satılıyor. Bu bana göre bizim birinci projemizdir. Burası bizim ve insanların mutlu olduğu en önemli projelerden bir tanesidir. Burayı geliştirmeye devam edeceğiz. İpekyolu Belediyesi olarak örnek olan bu projeyi belediye olarak hayata geçirdik ve bu proje altı çizilmesi gereken bir projesidir. Bu projemiz ayrıca ödülde aldı.” Dedi.

 

ERÇEK YAŞAM MERKEZİ

 

Erçek Yaşam Merkezi hakkında da bilgiler veren Öztürk şöyle devam etti: “Erçek bildiğiniz gibi Van’a 30-35 kilometre uzaklıkta bir yerimiz ve burada 5 bine yakın nüfus var. Genç, çocuk ve kadınlarımızın gidip kurs alabilecekleri bir sosyal ortamları yoktu. Burada depo olarak kullanılan alanları ele aldık. Yine orada Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi de hayata geçirdik. Burada da kurslardan, oyun alanlarına, kurs alanlarından spor alanlarına, kreş, atölye, kütüphane, bilgisayar odaları gibi birçok alanın olduğu bir yaşam merkezini Van’a 35 kilometre uzaklıkta bir yaşam merkezini oluşturduk.”

 

 

VAN’I CANLANDIRAN ‘BUTİK SOKAKLAR’

 

Van’ın canlandıran ve renklendiren Butik Sokaklarla ilgili bilgiler veren Öztürk, “Butik Sokak kavramını biz literatüre soktuk. Butik Sokak şudur. Atıl ancak potansiyeli olan belli sokaklar var. Cumhuriyet ve Maraş Caddesi’ndeki insanları ara sokaklara sokmanız için canlandırmanız yapmanız gerekiyor. Biz bu kapsamında Kültür Sokak yaptık. Burası çok atıl bir sokaktı. Orada 3 tane kafe vardı. Ayakta zor duran ve fiziki şartları kötü olan bir sokaktı. Burayı hızlı bir şekilde ele aldık. 5 aylık bir sürecin ardından açılışını yaptık ve Kültür Sokağı İpekyolu ve Van’ımıza kazandırdık. 3 kafeden 25 kafeye çıktı. İnsanlar orada rahat bir şekilde oturabiliyor. Şemsiyeli Sokağımız var. Orası da ciddi anlamda hareketlendi. Kuş Kafesi Sokağı var. Burayı güzel bir şekilde dizayn ettik. Bunun yanı sıra Geri Dönüşüm Sokağımız var. Buradaki tüm ürünler, geri dönüşümden kazandırılan ürünlerle yapıldı.” Şeklinde konuştu.

 

ÖZTÜRK: BUTİK SOKAKLAR DEVAM EDECEK

 

Öztürk konuşmasının devamın şunları söyledi: “Buralar potansiyeli olan sokaklardır. Projelendirme ve dokunuşlar istiyordu. Bizde bunu yaptık. Ardından burası çok daha keyifli bir hale geldi. Biz sadece bu sokaklarla kalmayı 2018 yılında da bu sokak projelerimizi devam ettireceğiz. Bu sokakların sayısını artırarak, şehrin kötü görüntüsünü ortadan kaldıracağız. Çünkü buralar çirkin görüntüye sahipti. Hem çirkin görüntü oraya kaldı hem de oradaki esnafa ticari anlamda katkıları oldu. 2017 yılında bunu başlattık ve 2018 yılında da dediğim gibi bu çalışmalar devam edecek. Geri Dönüşüm Sokağından bahsettim bunun üzerinde durmak isterim. Geri Dönüşüm Sokağı Türkiye’de sadece Van’da var. İnsanlar buraya gelip fotoğraf çekiyor. Bu da bize göre çok önemlidir. Bunu da İpekyolu ve Van’ımıza kazandırdık. Tüm Türkiye’ye örnek olacak projeyi bu şekilde hayata geçirdik. Bu konuda geri dönüşüme büyük bir farkındalık kazandırdık.”

 

 

“YEŞİL ALAN VE PARKLARA ÖNEM VERİYORUZ”

 

Van’ın yeşil alanlarına değinen ve bu konudaki çalışmaları anlatan Öztürk bu anlamda kentin dört bir yanında yapılan park çalışmalarını, 20 civarındaki okuldaki çocuk parklarını ve diğer projelerden söz etti. Bu çalışmaları önemsediklerini belirten Öztürk, eğitim yatırımlarını da ihmal etmediklerini söyledi. Eğitimde yaptıkları çalışmaları anlatan Öztürk şunları ifade etti: “Eğitime kaymakamlık olarak öncülük etmemiz gerekiyor. Bu kapsamında belediyenin kaynaklarını da kullanmamız gerekiyor. Bu anlamda okullara öncelik verdik. Belediye imkanlarını okullarımız için kullandık. 15 okulumuzun bahçesine çok amaçlı açık spor alanları yaptık. Bunların her biri 60-80 bin arasında bütçesi var. 10 okulumuza Zenginleştirilmiş Kütüphane (Z Kütüphane) yaptık. 2018 yılında 10 tane daha yapacağız. Burası içeriğiyle çok önemli kütüphaneler. Öğrenciler burayı çok keyifle kullanıyorlar. Bu sene daha güzel bir konsept olacak. Okullarla alakalı önemli çalışmalar yapmaya devam ediyor. Bu yılda bu çalışmalarımız devam edecek.”

 

İŞTE YILLARA GÖRE VERİLEN RUHSATLAR

 

İnşaat ve işyeri için verilen ruhsatlarla ilgili konuşan Kaymakam Öztürk, “2016 yılında 300 inşaat ruhsatı verilirken, 2017 yılında 450 inşaat ruhsatı verilmiş. 2018 yılında bu rakam 600’ü bulacaktır. Belediye dediğim gibi sadece altyapı anlamında değil, imar konusunda çözüm ve hizmet üreten yerlerdir. İşyeri ruhsatı anlamında da ciddi değişimler var. 2016 yılında 343 işyeri ruhsatı verilirken, 2017 yılında ise 570 ruhsat verilmiştir. 2018 yılında ise bu rakam 750’ye yaklaşacak. Bu da işte tam olarak İpekyolu’ndaki değişimi göstermektedir. İpekyolu’nda değişim çok önemli bir şekilde devam ediyor. Bu sadece İpekyolu’nun değil, hükümetin uyguladığı politika, büyükşehrin destekleri, huzur ortamı ve diğer desteklerle birlikte ortak bir şekilde gösterilen hususlardır. Birçok şey anlatıyoruz ama bunların hepsini İpekyolu Belediyesi yaptı diyemeyiz. Burada Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekilimiz Murat Zorluoğlu’nun büyük çabaları olmuştur. Bunlar tek başına yapılan işler değil. Bunların hepsi hep birlikte yapılan işlerdir. Ekip çalışması anlamında önemli çıktılardır bunlar.” Diye belirtti.

 

SANAT SOKAĞI NE OLACAK?

 

Sanat Sokağı’nın son durumu ve ne olacağıyla ilgili konuşan Öztürk şöyle devam etti: “Sanat Parkı ve Sanat Sokağı bizim önemsediğimiz bir alan. Çünkü oralar yoğun bir şekilde kullanılan bir alandır. Bu alan öyle bir proje yapalım ki basit kalmasın dedik. Sanat Parkı orası hazineye bağlıydı. Biz ilk olarak buranın tahsisinin İpekyolu Belediyesine tahsisini yaptık. Burası Van’ın sayılı yerlerinden bir tanesidir. Projede son aşamaya gelindi ve yakında projesi bitecek. Burası hem park hem de sokak olarak ele alınacak. Orada bir kafe olacak, sanata dair bir şey olacak. Yine Türkiye’de ilklerden bir tanesi olan bir projeyi burada uygulayacağız. Hedefimiz kış gelmeden burayı yeni haliyle Van’a kazandırmak istiyoruz. Geçici şeyler yapmak istemedik. Burası da örnek olacak bir projeye sahip olacak.”

 

“YATIRIMLAR DEVAM EDECEK”

 

Öztürk, “2018 yılında yatırım ve çalışmalarımız devam edecek. Ben buradan İpekyolu ilçesinde bulunan 50 mahallemizdeki insanlara şunu söylemek isterim. Asfalt çalışmalarımız devam ediyor. 1 aydan beri devam ediyor. Bu senek hedefimiz 120 kilometre, asfalt sıkıntı olan mahallemiz kalmayacak. 30 kilometresini tamamladık. Yaz şartları devam edene kadar çalışmalar devam edecek. Şehir merkezinde inşaat çalışmaları var. Buraya biraz daha geç gideceğiz. Çünkü çalışmaların bitmesini bekliyoruz. İnşaat çalışması bittiğinde burada da asfalt çalışması yapacağız. İnsanlar bu konuda rahat olsunlar. Kilit taşı çalışmalarımız aylar öncesinde başladı. Bu sene 300 bin metre kare oranında kilit taşı döşeyeceğiz. Bu konuda mahalle sakinlerimiz rahat olsunlar. Gerek asfalt gerekse de kilit taşı anlamında çalışmalarımız olacak.” Dedi.

 

ÖZTÜRK: GÖNÜLLERE DOKUNULMALI

 

Yaptıkları birçok çalışma, hizmet ve projeyi saydığını ifade eden Öztürk, “Belediyecilik sadece bu demek değil. Bunun ben altını çizmek istiyorum. Kaymakam olarak da ben belediyeciliği yol, köprü ve diğer hizmetler olarak görmüyorum. Belediyelerin en önemli görevlerinden bir tanesi yeni dönemde sosyal ve kültürel belediyecilik. Siz bunlarda sosyal ve kültürel belediyecilikte insanları ne kadar işine koyarsanız, insanlara bu yönde ne kadar fazla dokunursanız belediyecilik bu yönden yapmış olursunuz. Diğer şekilde sadece fizik olarak gelişmiş olur ve insanlara dokunamazsınız.”

 

ERDOĞAN’IN GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ ÇAĞRISINA DESTEK

 

Erdoğan’ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı gönül belediyeciliği çağrısını da hatırlatan Cemil Öztürk, bu anlamda göreve geldiklerinden bu yana gönül belediyeciliği işini ciddi manada hayata geçirmek için uğraştıklarını söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanımızın da bir açıklaması vardı. Halka dokunan, gönül alan bir belediyecilikten söz etti. Hakaten bu çok önemli. Zaten sayın cumhurbaşkanımızın İstanbul’dan belediyecilik tecrübesi de var. Belediyelerin vatandaşa, gönüllere dokunması gerekiyor. Biz de göreve geldiğimiz günden itibaren bunu yapmaya çalıştık.”

 

“BELEDİYEYE ULAŞMAKTA SORUN YOK”

 

İpekyolu Belediyesi’ne ulaşma konusunda sorunların olmadığına işaret eden Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlar istedikleri zaman, istedikleri şekilde belediyeye ulaşabilir ve bu anlamda muhatap alınır. Çağrı merkezi Whatsapp hattı, internet sitesi, sosyal medya ve daha birçok alanda belediyeye ulaşma imkanı vardır. Biz göreve geldiğimiz ilk günden bunu hayata geçirdik. Bu anlamda benim içinde yer aldığım çok sayıda Whatsapp grupları kurduk. Burada okul, muhtar, din görevlileriyle hızlı iletişime geçiyor ve sorunları orada alabiliyoruz. Bu da sorunlara çok hızlı erişmemize ve sorunları hızlı bir şekilde çözmemize olanak sağlıyor. Sosyal medyada sıfırdan işlem yaptık. Çağrı merkezi biz geldiğimizde 8-5 çalışıyordu, aylardır ise 7/24 çağrı merkezi çalışıyor. İpek Masamızı kurduk. Bu masada bahsetmiş olduğum sorunların hepsi iletiliyor. Her alanda gelen tüm sorunlar buraya iletiliyor. Bu sistemi kurmak önemliydi ve bu sistemle birçok sorunu rahatlıkla çözdük ve geri dönüşlerimiz hızlı bir şekilde oldu.”

 

TEK TEK GÖNÜLLERE DOKUNUYORLAR

 

Belediyenin tüm resmi sosyal medya hesaplarını takip ettiğini söyleyen Öztürk, bu yönüyle de gerek gelen sorunların takibini yaptığını gerekse de belediyedeki görevlilerin nasıl çalıştığını denetleyebildiğini aktardı. Geldikten 4 aylı sürecin ardından her Cuma günü Halk Günü Toplantısı yaptıklarını söyleyen Öztürk, burada vatandaşı birebir dineldiğini aktadır. Vatandaşın randevu almadan gelip sorunlarını anlattığına değinen Öztürk, bu şekilde vatandaşa dokunduğunu sözlerine ekledi. Halk günün yanı sıra esnafı ziyaret ettiğini dile getiren Öztürk, bayram, ramazan ve diğer özel günlerde insanlara gittiklerini söyledi. Yaptıkları tüm projeler için esnafa ve vatandaşa gidip görüştüklerini aktaran Öztürk insanları dinlediklerini ve istişare yaptıklarını sözlerine ekledi. Vatandaşın taziyesinde düğününde yine vatandaşın yanında olduğuna değinen Kaymakam Öztürk, tüm yaptıkları bu çalışmalarla vatandaşa dokunduklarını ve gönüllere dokunduklarını belirtti. Öztürk konuşmasının sonunda 2018 yılının sonuna kadar 10 bin haneyi ziyareti yapmak istediklerini aktardı.

Editör: TE Bilisim