ŞEHRİVAN HABER/ÖMER AYTAÇ AYKAÇ

 

Başbakan'ın önce Diyarbakır'da müjdesini verdiği sonra da Çankaya'da detaylarını paylaştığı teşvik ve Cazibe Merkezleri Programı yankı bulmaya devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu illerine hareketlilik kazandırması beklenen paket ile ilgili başvurular devam ederken o desteklere dair değerlendirmeler de yapılıyor.

Bu değerlendirmelerden birisi de teşvikleri, yatırımları, hibe programlarını en iyi bilen isimlerden birisi olan Van TSO ve Van TB eski başkanı Feridun Irak'tan geldi. OSB, KOSGEB gibi önemli kuruluşları Van'a kazandıran bir isim olan ve ekonomi iyi bilen Irak, artı ve eksileri ile paketi değerlendirirken öncelikli olarak bu desteklerden kentlerin potansiyelleri, büyüklükleri ve yatırım yapabilirlik derecelerinin göz önüne alınması gerektiğini kaydetti. 

En büyük sorunun bölgeler arası dengesizlik olduğunu kaydeden Irak, bu noktada Van'ın geçmişten bugüne diğer kentlere göre proje konusunda eksiği olan bir kent olduğunu bu nedenle de Van yararlanmada eksik kalırken, bazı kentlerin ise aslan payı aldığını kaydetti. Irak, bu nedenle desteklerin potansiyeline göre dağıtılması gerektiğine işaret etti. Öte yandan yatırımlarda alt yapı desteklerinin düşünülmüdeiğine de vurgu yapan Irak: "Geçmişten bugüne yapılan önemli yanlışlardan birisi de yatırımlarda tüm detayların düşünülürken alt yapının yapana atılması. Halbu ki Van gibi kentlerde en büyük finansman ve sıkıntı ise yatırımların alt yapısının sağlanmasında yaşanıyor. Alt yapı en büyük gider payını oluşturuyor. Arsa ve diğer giderlerle birlikte alt yapı giderleri de düşünülmeli." şeklinde konuştu. 

 

MADDE MADDE O PAKETİN ARTILARI-EKSİLERİ

Paketin artılarını da paylaşan Irak, maddeler halinde o pakete dair değerlendirmesini şöyle paylaştı:

* Doğu ve Güneydoğu'nun kalkındırılması bölgeler arası dengesizliğin giderilmesi için açıklanan teşvik paketi, son zamanlarda uygulamaya koyulan en iyi pakettir.

* Yatırım için arazi tahsisinin yanı sıra yatırım tutarının yüzde 70 ne faizsiz kredi verilmesi paketin en önemli tarafıdır.

* Atıl kapasite bulunan sektörlerin (un-yem-küp şeker ...) teşvik edilmesinin komisyon kararına bağlanması,yanlış yatırım yapılmasına engel olacaktır.

* Yatırımın kendisinin teminat olarak  kabul edilmesi paketin önemli taraflarından biridir.

* Yapılacak yatırımın en az 2.000.000 TL olması şartı çok yüksek olmuş 500.000 TL ye çekilmesi halinde daha iyi sonuç alınır.

* Hazine arazileri alt yapıya uzak bölgelerde olmaktadır. Yatırımcının kendi imkanlarıyla alt yapı götürmesi çok zor olur. Pakete alt yapı desteğinde ilave edilmesi gerekir.

* Teşvik için ayrılacak ödenek illerin büyüklüğü ve nüfusu dikkate alınarak tahsis edilmesi çok iyi olur.Kullanamaması halinde diğer illere aktarılır.

* Kaynak israfı olmaması için, doğru yerde doğru yatırım ilkesiyle hareket edilmeli ve sıkı denetim yapılmalıdır.

Editör: TE Bilisim