ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/MENDUH ÇALIŞKAN-  Haftasonu Koronavirüs paniği ile sıkıntılı zamanlar geçiren Van, Pazar günü de büyük bir deprem felaketi ile güne başladı. Dün Sabah erken saatlerde İran’ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9’luk deprem Van’da da büyük sarsıntı yaşattı. Sınır kentlerinde büyük yıkımlara neden olan deprem nedeniyle Başkale ilçesinde can kayıpları da yaşandı. 9 kişinin hayatını kaybettiği 37 kişinin de yaralandığı deprem nedeniyle kırsalda birçok ahır yıkıldı, hayvanlar telef oldu. İlk yardım ve arama kurutma ekipleri hızlı bölgeye giderken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Van’a geldi. Van’da virüs korkusu yaşanırken meydana gelen deprem tedirginliği iyice artırırken, Vanlılar, “Virüs nedeniyle dışarı çıkamıyoruz, deprem nedeniyle içeri giremiyoruz” diyerek endişelerini paylaştı.

İran'ın Hoy kentinde yerel saatle 08.53'te 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İran’daki depremin yıkımı Van’da daha büyük oldu. Deprem Van'ın Başkale ilçesinde tahribata neden oldu. Başkale'ye bağlı; Kaşkol, Güvendik, Özpınar, Gelenler köylerinde kerpiç evlerin yıkılması sonucunda 9 kişi hayatını kaybetti.

8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Deprem Van'ın Başkale ilçesinde tahribata neden oldu. İlçeye bağlı Kaşkol, Güvendik, Özpınar, Gelenler köylerinde kerpiç evlerin bazıları yıkıldı. Özellikle Özpınar köyünde ciddi bir yıkım gerçekleşirken ölümlerin ve yaralanmaların büyük bölümü bu köyde yaşandı. 8 kişinin hayatını kaybettiği 37 kişinin de yaralandığı depremde can kaybı ile birlikte yıkımlar ve hayvan telefleri de gerçekleşti. Evlerle birlikte birçok ahır da çökerken deprem büyük de bir maddi kayba neden oldu. Özellikle kerpiç evlerdeki yıkımları bir hayli fazla oldu.

FERYATLAR YÜREKLERİ DAĞLADI

Deprem sonrası özellikle Başkale’deki görüntüler yürekleri burktu. Enkaz altındaki yakınları için feryat eden köylüler can havliyle depremin hemen ardından enkazlara koşarken ilk müdahale de köylülerden geldi. AFAD ekipleri ulaşana kadar köylerde adeta seferberlik oluşurken, kayıp yaşayan vatandaşların feryatları ile göz yaşları sel oldu. Yakınları ile birlikte evlerini kaybeden, sahip olduğu tüm hayvanları enkaz altında kalan köylüler ağıtlar yakarken, Van Valisi de olay sonrasında hemen bölgeye giderek vatandaşların durumu konusunda incelemelerde bulundu.

AFAD BAŞKALE VE SARAY’A ÇADIR GÖNDERDİ, KIZILAY HEMEN HAZIRLIK YAPTI

AFAD, İran'daki depremden etkilenen Van’ın Başkale ve Saray ilçelerine 144 aile tipi çadır gönderdi. Ayrıca Türk Kızılay ekipleri de deprem bölgesine sevk edildi. Depremin Van'ın Başkale ve Saray ilçelerinde de hissedildiğinin vurgulandığı açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı: “AFAD'dan 13 arama kurtarma ekibi ile Başkale ilçe jandarma, 112 acil ve UMKE ekipleri olay bölgesine sevk edildi. Van il AFAD lojistik depodan ilk etapta 144 aile tipi çadır olay bölgesine gönderildi. Türk Kızılay ekipleri olay bölgesine sevk edildi.” Öte yandan Kızılay da hemen bölgeye sıcak yemek servisi başlatırken soğuk havadan dolayı dışarıda olan köylülere anında yardım ulaştırılması sağlandı.

VALİ HEMEN DEPREM BÖLGESİNE GİTTİ

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, İran'ın Hoy kentinde meydana gelen depremin en çok hasara yol açtığı Özpınar Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez Başkale köylerindeki incelemeler sonrası yaptığı açıklamada depremden birkaç saat sonra deprem arama kurtarma sonrasında enkaz altında kimsenin kalmadığını söyledi. İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, AFAD ile birlikte Özpınar Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Vali Bilmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah İran'ın Hoy kentinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin Van'da ciddi anlamda hissedildiğini ifade ederek, "Deprem ilimizde can kaybına neden oldu. Bizde AFAD, jandarma ve çevre şehircilik müdürlerimizle ile birlikte köylerimizi gezdikten sonra en çok kayıpların olduğu Özpınar Mahallemize indik. An itibariyle enkaz altında kimse bulunmamaktadır.

ARTI SARSINTILAR GÜN BOYU SÜRDÜ!

Öte yandan bölgede artçı sarsıntılar gün boyu sürmeye devam etti. 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından büyüklükleri 2 ile 2.3 ile 3.9 4 arasında değişen onlarca sarsıntı meydana geldi.

SÜLEYMAN SOYLU İLK BİLGİLERİ VEREN İSİM OLDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İran'da meydana gelen deprem nedeniyle Van'ın Başkale ilçesine bağlı 4 köyde yıkımlar söz konusu olduğunu belirterek, depremin bilançosunu ulusal medya aracılığı ile paylaşan ilk isim oldu. Deprem ile ilgili rakamları paylaşan Soylu, “Sabah itibarıyla 08.53'de İran’ın Hoy kentinde bir deprem meydana geldi 5.9 büyüklüğünde. İran'ın Hoy kenti ile bizim hem Hakkari, hem Van ilimiz Başkale ilçemiz sınır olarak teşkil ediyor. Hakkari'de yaptığımız değerlendirmelere göre bir olumsuzluk görülmüyor. Ama Van'da Başkale ilçesinin Kaşkol, Güvenlik, Gelenler, Özpınar köylerinde depremin etkilerinin hissedildiği, can kayıplarının olduğu konusunda ilk bilgileri aldık. Hemen Sayın Cumhurbaşkanımıza Hoy kentindeki bu meydana gelen depremin bizimle alakalı bölümünde Van Başkale’de ve ilgili 4 köydeki karşı karşıya kaldığımız durumu arz ettik.” Dedi.

BAKAN SELÇUK’TAN DEPREM AÇIKLAMASI

İran'da meydana gelen depremle ilgili Van'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Başkale, Saray ve Gürpınar ilçelerimizdeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldiği bilgisini aldık. Kesin durum teknik incelemeler sonrasında belirlenecektir. Bu okullarımızda hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süre ile taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz" dedi. Selçuk, "İran’ın Hoy kenti merkezli deprem sonrasında Van Başkale’de hayatını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. İçişleri Bakanlığımız AFAD koordinasyonunda gerekli müdahale ve destek çalışmalarının başlatıldığını biraz önce açıkladı. Bizde bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bize ilk ulaşan bilgilere göre Başkale, Saray ve Gürpınar ilçelerimizdeki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldiği bilgisini aldık. Onun dışında bölgedeki diğer okullarımızda şuan bir sıkıntı söz konusu değil. Kesin durum teknik incelemeler sonrasında belirlenecektir" diye konuştu.

"GEÇİCİ SÜRELİ TAŞIMALI EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Bakan Selçuk, "Bu okullarımızda hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süre ile taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz. Eğitimin aksamaması için her türlü tedbiri alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak ülkece derin üzüntü duyduğumuz ve devlet millet kenetlenmesinin yürekleri ısıtan örneklerinden bir tanesini daha verdiğimiz depremin ardından yine Elazığ’da Elazığlı hemşehrilerimizle birlikteyiz" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim