Van Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) tarafından uygulanan “Küçük yaşta evliliklere hayır” kampanyası İran’da da hayat bulacak. İranlı kuaförler bundan sonra işyerlerine ‘Bu iş yerinde 18 yaş altı gelin saçı taranmamaktadır’ diye yazı asacak.

 

Van Yaşam, Kadın, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) küçük yaşta evliliklere dikkat çekmek amacıyla bir süre önce başlattığı çalışmalarını daha da büyüterek İran’a açıldı. İranlı kuaförlerle bir araya gelen YAKA-KOOP üyeleri, İranlı Kuaförlerden kendi çalışma alanlarına ‘Bu iş yerinde 18 yaş altı gelin saçı taranmamaktadır’ yazılı afişleri asmalarını istedi. Önce öğretmen, imam ve muhtarların da destekleriyle Van’ın kırsal kesiminde halkla toplantılar gerçekleştiren kooperatif aktivistleri, ardından da ildeki kuaförlerle bir araya gelerek, 18 yaşından küçük gelin ve damatların saçlarının yapılmayacağına ilişkin işyerlerine yazı asmalarını önerdi. Van’daki birçok kuaför bu çağrıya uyarak işyerlerine söz konusu yazıdan astı. Kooperatif aktivistleri daha sonra da ilçelere yolcu taşıyan şoförlerle bir araya geldi ve yine 18 yaş altı evliliklerle ilgili yazılar araçlara asıldı. YAKA-KOOP Van’da yürüttüğü bu çalışmasını son olarak İran’a taşıdı.

 

YAKA-KOOP İRAN’A UZANDI

Küçük yaşta evliliklerin sıklıkla yaşandığı ülkelerden biri olan İran’da da kuaförler işyerlerine artık bundan böyle “Bu İş Yerinde 18 Yaş Altı Gelin Saçı Taranmamaktadır” yazısı asacak. Edinilen bilgilere göre, İran’ın Urmiye, Tahran, Tebriz, İsfahan ve Şiraz kentlerinden gelen 20 kadın kuaför Van’da 2 günlük kurs eğitimi aldı. Bunu haber alan YAKA-KOOP aktivistleri kuaförleri kaldığı otelde ziyaret ederek, projeleri hakkında bilgi verdi. İranlı kadın kuaförlere küçük yaşta evliliklerin zararları konusunda ve yaptıkları çalışmalara ilgili bilgi veren YAK-KOOP aktivisti Gülmay Gümüşhan, daha sonra da kadınlara konuyla ilgili broşürleri ve afişleri dağıttı.

 

İRANLI KADINLAR ETKİLENDİ

İranlı kadın kuaförler de projeden çok etkilendiklerini ve YAKA-KOOP’tan aldıkları 18 yaş altı evliklerle ilgili yazıları işyerlerine asacaklarını söyledi. Yazıların asılmasında her hangi bir yasal engel bulunmadığını belirten İranlı kadınlar, “Bizim ülkemizde resmi evlilik yaşı 15’tir. Şehir merkezlerinde küçük yaşta evlilikler azdır, ancak kırsalda çoktur. Biz de bu afişleri işyerlerimize asıp halkımızı küçük yaşta evlilikler konusunda duyarlı olmaya çağıracağız. Biz bu çalışmayı çok sevdik, çünkü bizde de küçük yaşta evlenen ve çok acılar çeken arkadaşlar var” diye konuştu.

 

İSTANBUL’DA DA ASILACAK

Yaka-Koop’un Van’da yaptığı çalışma aynı zamanda İstanbul’da da yankısını bulacak. İranlı kuaförleri eğitmek amacıyla İstanbul Etiler’den gelen Gürkan Duman isimi kuaför de, projeden çok etkilendiğini ve ilgili afişleri işyerine asacağını belirterek, “Bu olması gereken bir proje. Bizde salonlarımıza bu yazılardan asacağız. Ayrıca, dost, arkadaş kuaförlere de bunu önereceğiz. Böyle bir çalışmanın tüm Türkiye’ye yayılması gerekir” dedi.

 

“BAZI İLLERDE UYGULANIYOR”

Daha sonra konuyla ilgi açıklama yapan YAKA-KOOP aktivisti Gülmay Gümüşhan, Ankara, Hakkâri, Antalya gibi diğer bazı illerde de projenin nasıl uygulandığına ilişkin kendilerine danışıldığını hatta İzmir ve farklı illerde bireysel bazı girişimlerin şimdiden kendini gösterdiğini ve bu durumun kendilerini memnun ettiğini söyledi. Gümüşhan, “Demek ki çok doğru ve yerinde bir proje üzerinde çalışmışız. Biz kadınlar olarak bir birimize sahip çıkmalıyız. Eminim hepinizin iş yerine de çocuk yaşta gelinler gelmiştir. Hepinizde şahit olmuşsunuzdur. Yasal olarak aslında suçtur bu. Bizim buradaki amacımız sadece dikkat çekmek. İran’da durum tam olarak nasıldır az çok biliriz. Bizim amacımız az da olsa o küçük gelinlerin bu yazıları görüp kendilerinin farkına varmalarıdır. Bizde bu yüzden sizin kendi bulunduğunuz yerlerde bu yazıları asmanızı isteriz. Biliyorum İran burası kadar özgür bir yer değil. Sizden sadece vicdanen yaklaşmanızı bekliyoruz. Her ne kadar önüne geçemeseniz de kendi iş yerlerinizde farkındalık yaratmanızdır.” Diye konuştu.

 

Gümüşhan’ın konuşmasının ardından İranlı kadınlar afişleri kendi iş yerlerine asabileceklerini dile getirdi. Yapılan konuşmalarının ardından İranlı kadınlar ve kooperatif üyeleri fotoğraf çektirdi. 


ŞEHRİVAN KADIN: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim