İran İsfahan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Resul Gondami ile aynı üniversitenin mimarlık bölümü öğrencisi ve minyatür sanatçısı eşi Gaşin Rabia, tezhip sanatıyla dünyaya açılmak istiyor.

 

Gezmek için geldikleri Van'da, arkadaşları sayesinde kendilerini tanıtma fırsatı bulan İranlı çift, sanatlarını göstermek için Tuşba ilçesinin İstasyon Mahallesi'nde yapımı süren Hacı Yüksel Camisi'nde tezhip ve minyatür çalışmaları yaptı. Gondami, yaptıkları işin duyulmasıyla Diyarbakır'dan da bir caminin nakış işleme ve süslemesi konusunda teklif aldıklarını söyledi. Bu teklifi değerlendireceklerini ancak öncelikli hedeflerinin sanatlarını Avrupa'ya yaymak olduğunu anlatan Gondami, bunu yaparken kendilerini geliştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

 

"SANATIMIZI ÖĞRENEREK, ÖĞRETMEK İSTİYORUZ"

Gondami 25 yıldır tezhip, minyatür, heykel ve benzeri birçok alanda çalışma yaptığını ve yüzlerce eserinin bulunduğunu anlattı. 

 

Eşi Rabia ile yıllardır uyumlu bir şekilde çalıştıklarını ve sanatlarını yaymak için çaba gösterdiklerini belirten Gondami, şöyle konuştu: "Özellikle İslami tezhibi üzerine çalışıyorum. Elimdeki bütün örnekleri gerek cami duvarlarına gerekse tablolara işleyebiliyorum. İran, Suriye, Irak, Suudi Arabistan gibi İslam ülkelerinde tezhip üzerine çalışmalar yaptım. İran'daki üniversitelerde dersler vermemin yanı sıra İsfahan Üniversitesinde de çalışmalarım mevcut. İran'dan dünyaya açılmak için eşimin de desteğiyle yollara koyulduk. Eşimle gezdiğim ve gezeceğim ülkelerde bu sanatın örneklerini de inceleyerek, öğrenerek, öğretmek istiyoruz. Her ne kadar başka tezhipleri incelesek de yaptığımız çalışmalar kesinlikle bana aittir ve başka bir örneği de yoktur."

 

Yaklaşık 5 yıl önce evlendiği eşinden sanat anlamında çok şey öğrendiğini anlatan Rabia ise "Bir çok alanda çalışmalarımız bulunuyor. Eserlerimizde başta Urartu ve İslami olmak üzere bir çok motif kullanıyoruz. Yaptığım bir çok işi eşimden öğrendim. Ben ona yemek, o bana sanat öğretiyor." diye konuştu.

 

"BİZE 200 YILLIK ESER BIRAKTILAR"

İstasyon Mahallesi'nde yaşayan Ferzende Erçek de mahallelerindeki camide çalışma yapan İranlı çifti yakından takip ettiklerini anlattı.

 

Çiftin tezhip ve minyatür çalışmalarına büyük emek harcadıklarına şahit olduklarını dile getiren Erçek, "Gerçekten çok güzel bir işçilik örneği sergilediler. Bana göre mahallemize 200 yılık bir eser bıraktılar. Bu çiftimiz camimize 4 aya yakın emek sarf ettiler. Hem onlara hem de cami yapımında emeği geçenlere teşekkür ederiz." dedi.

 

VANLI ÖĞRETMENLERE ÜCRETSİZ KURS

Yaklaşık 9 aydır Van'da bulunan çift, bir yandan camide çalışma yaparken bir yandan da kentte tanıştıkları öğretmenlere ücretsiz tezhip ve minyatür kursu veriyor.

 

Öğretmen Harun Güven, Gondami'nin İran'ın sayılı minyatür ve tezhip sanatçılarından biri olduğunu ve onunla bir arkadaşlarının vesilesiyle tanıştıklarını dile getirdi. Gondami ile tanıştıktan sonra atölyelerine davet ettiklerini aktaran Güven, "İki arkadaşımla Resul hocamızdan tezhip ve minyatür öğrenmeye çalışıyoruz. Kendisine para teklifinde bulunmamıza rağmen kesinlikle kabul etmedi. Yalnızca tezhip ve minyatürde değil bir çok alanda engin bir tecrübeye sahip." dedi. 

Editör: TE Bilisim