ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / HAMİT KARAKUŞ- Geçtiğimiz yıl İran’ın aldığı harç ücretlerinde zamdan sonra azalmaya başlayan İranlı turist sayısı bayramda büyük bir artış gösterdi. Uzun süredir durgun bir süreç yaşayan Van, bayram tatilinde turistlerin uğrak noktası oldu. 9 günlük tatil sürecinde Van’daki otellerde yüzde 100 dolarken, dışarıda kalan misafirler ise misafirhanelere yerleştirildi. 3 günlük bayram sürecinde 12 bini aşkın turist Van’da konakladı.

Van’a en gelir sağlayan turizmin canlandığı yaz aylarında şu aralar Van sokakları turist kaynıyor. Ramazan tatili sürecinde de turistlerin uğrak noktası Van oldu. İranlı turistlerin yanı sıra yerli turist akınının yaşandığı kentte oteller yüzde 100 doldu. Otellerde yer bulamayan misafirler için ise misafirhaneler açıldı. 3 günlük bayram sürecinde 12 bini aşkın turist Van’da konakladı. Kapıköy Sınır Kapısından ise 12 bin İranlının giriş yaptığı öğrenildi. Vanlılar’ın yüzünü güldüren hareketlilik tüm esnaflara yansırken turizm sektöründeki isimler bu akını Şehrivan’a değerlendirdi. Şehrivan Gazetesine açıklamalarda bulunan İl Kültür Turizm Müdürü ve turizmciler 3 günlük bayram tatilinin Van esnafına büyük katkı sunduğunu ve turizm akınının devam etmesi için herkesin üzerine düşmesi gerekenin yapması gerektiğini vurgularken, turizmciler ise İranlılar’ın gelişini olumlu değerlendirirken farklı pazarlarla bu ilginin daha büyük kazançlara dönüşebileceğine vurgu yaptı.

BÖLGE YERLİ TURİSTLE VAN İRANLI İLE COŞTU!

Ramazan bayramı, uzun süredir ekonomik sıkıntılardan dolayı zor günler geçiren Van ve bölge insanına ilaç gibi geldi. 9 günlük tatilde bölge illerinde müthiş bir yerli turist hareketliliği yaşanırken Van’da ise İranlı bereketi yaşandı. Uzun süredir İranlılar’ın gelişinde azalmanın yaşandığı Van’da bayramda akın yaşanırken bayram süresince 10 bini aşkın turist kentin ekonomisine can suyu oldu. Otellerin tam doluluğa ulaştığı, esnafın bayram boyunca bile ciddi satışlar yaptığı sürecin ardından konuşan turizmciler süreci değerlendirdi. Van’ın İranlı potansiyeline rağmen bölgedeki yerli turist pazarından da daha fazla faydalanma görüşünün ön plana çıktığı süreç için turizmin Van için önemi bir kez daha rakamlar ve değerlendirmeler ile tescillenmiş oldu.

AKTUĞ: TURİZM BACASIZ SANAYİDİR

Şehrivan’a açıklamaya yapan İl Kültür Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, sektörün turizm sezonuna hazırlıklı girdiğini ifade ederek, “Otellerimiz bana bayramda ful olduklarını söyledi. Çok iyi bir bayram geçirdik. Esnaf ve sektör açısından memnu edici bir bayramdı. Daha öncelerde İranlıların yeni yeni gelmeye başladığı dönemlerde çarşı kapalı olurdu. Ama şimdi tüm çarşı açık. Bunun en büyük nedeni turistlerin yoğun olarak Van’ı tercih etmesi. Tüm esnaf bayram süresince çalıştı ve herkes kazandı. Turizm bacasız sanayidir. Turizm sayesinde herkes kazanıyor. Memleketin ekonomisine büyük katkı sunuluyor.” Şeklinde konuştu.

“VAN’A GELEN MİSAFİRLER GİTTİKLERİ YERLERDE VAN’I GÜZEL ANLATIYOR”

Bayram süresince 10 bini aşkın turistin Van’a geldiğini söyleyen Aktuğ, Van’daki otellerin ve diğer konaklama yerlerinde yüzde yüzlük bir doluluk yaşandığını söyledi. Aktuğ, “Bu yıl sektör yerli turist konusunda çok iyi çalıştı. Bizlerde birçok şehirde fuarlara katıldık. Gittiğimiz her fuarda memnun ayrıldık. Fuarların memlekete olan katkısını biliyorsunuz. Turların katkısı da çok büyük. Çeşitli etkinliklerle Van tanıtılınca haliyle de Van’a gelen sayı artıyor. Bu tarz çalışmalar sayesinde Van’a gelen misafirler gittikleri yerlerde Van’ı güzel anlatıyor. Haliyle de gelen sayı sürekli artıyor. Gençlik festivaline gelen gençler gittikleri her yerde Van’ı anlatıyor. Van çok güzel bir şehir. Van’ın tanıtımı noktasında herkes üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Gelen turistler bizim velinimetimiz. Bunun kıymetini bilmek şart. Bu memleketin en büyük kazanç noktası turizm sektörü. Artık memleketin menfaati için çalışmak şart.” Dedi.

TUNÇDEMİR: İRAN PAZARI BUGÜN VAR YARIN OLMAYABİLİR

Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Ramazan Bayramı tatilinin uzun tutulması yerli turist ve iç pazar adına önemli bir fırsat sağladığını dile getirdi. Tunçdemir, tatilin uzun olması bölge illeriyle birlikte kentin bundan yararlandığı belirterek sözlerine şu şekilde sürdürdü; “Burada turizmciler olarak temel asasımız kültür turlarının daha çok olması yönünde. İran pazarıyla dolmasıyla olmuyor, İran pazarının olmaması halinde otellerde doluluk oranı olmazdı. Burada temel amaç yerli turist ve iç pazara yönelik olmasıdır. Güneydoğu, İç Anadolu ve Karadeniz iç pazarın hareketliliğiyle doluluk oranına ulaştı. Kentimiz bunun tam terli yapancı İranlı turist ile doluluk oranına ulaştı. Tek Pazar üzerinden gitmek yerine iç turizme yönelmemiz gerektiği ve farklı turizm alanlarını da kentte kazandırmamız gerekiyor. İran pazarı bugün var yarın olmayabilir. İran pazarına bel bağlayıp kendimizi avutmamamız gerekiyor. Bayramda doluluk oranına ulaşması kent adına iyi oldu, karşı değilim.” dedi.

TUNÇDEMİR: AÇIK TURİSTİK YERLERİMİZDEN ÇOK KAPALI TURİSTİK YERLERİMİZ VAR

Kültür turları ve iç pazarı daha ileriye taşımak adına çalıştıklarını ve gayret gösterdiklerini sözlerine ekleyen Tunçdemir, “Bölgemizde son dönemde turizmin gelişmesi bizler açısında umut vadediyor. Ama alt yapı olarak eksikliklerimiz var. Turizme açılmayan, restore edilmeyen birçok yerimiz var. Şu an mevcut birkaç yerimiz var ama açık olan yerlerimizden çok kapalı olan turizm alanlarımız var. Müze açılışı yapılmadı. Hoşap Kalesi, Yedi Kilise, Adır Adası ve Çarpanak Adası restorasyonları yapılmadı. Bunların kentte kazandırılması halinde ciddi şekilde birer gece iki gece konaklama demektir. Bunların yapılması adına olumlu bir adım atılması bekliyoruz.” diye belirtti.

BAYAZ’DAN İRANLI TURSİTLERE ÖNEMLİ UYARI

Turizmci Murat Beyaz, Kurban bayramı tatil sürecinin uzun olması turizmin hareketlenmesine katkı sağladığını ifade etti. Beyaz, “Tatil sürecinin 9 günde değil de 3 gün ile sınırlı kalsaydı bu denli haraketlilik yaşanmazdı. Hem yerli turizm hem de yapancı turizm anlamında olumlu yönde etkiledi. İran’dan gelen turistlerin bizim kurban bayramı tatili ile ilgisi olmasa da yerli turist, 9 günlük tatilini bölge de kullandı. Tatil sürecinin uzun olması olumlu yönde dönüş sağladı. Üstüne birde İranlı turistlerin gelmesi otellerde doluluk oldu. Açıkta kalan İranlı turistler oldu. Biz buradan tekrardan çağrımızı yapalım; rezervasyonsuz yola çıkılmaması gerekiyor. Özellikle İranlılar yapancı bir ülkeye gidiyorsanız, önceden rezervasyon yapmaları gerekiyor. Bir acente aracılığıyla bu işlemleri yapmaları gerekiyor. Bizler yereldeki turizmciler ve otelciler olarak daha rahat ederiz. Memleketimize gelen insanların dışarda kalması bizler vicdanen rahatsız ediyor. Burada en çok bizler onlarla muhatap oluyoruz, onların mağduriyetlerine biz şahit oluyoruz. Dolaysıyla bir acente aracılığıyla işlemlerini yürütmeleri öneriyoruz.” diye belirtti.

BEYAZ’DAN YERLİ TURİST VE GEZGİNFEST’E DEĞİNDİ

Yerli turist ve iç pazar konusuna değinen Beyaz, bu yıl itibariyle iç pazar hareketli bir yıl geçirdiğini belirtti. Beyaz, “Bu yıl iç pazar ve yerli bir turist anlamında hareketli bir yıl geçiyoruz. Hareketli geçeceği de görünüyor. Tabi burada biz kendi bacağımıza sıkmazsak, gezginfest olayında olduğu gibi maalesef kendi bacağımıza sıkıyoruz. Talihsiz bir olay oldu. Kentimizin festivallerle gündeme gelmesi gelirken, iptal edilen bir festivalle gündeme gelmesi bizler açısından çok acı bir durum oldu. Bu tür olaylar bizlerin motivasyonunu düşürse de bizler yine de turizm hareketliliğini sağlamak adına elimizden geleni yapıyoruz. Yapmak zorundayız.” dedi.

Editör: TE Bilisim