13 günlük Nevruz tatili dolayısıyla Van'a gelen İranlı turistler artık Van’ı benimsemiş ve Van’ın sorunlarını Vanlılardan daha iyi biliyor. Van ve İran arasında sürekli turizm işi yapan İran uyruklu Mehdi Sadeghpour, Van’ın yaşadığı sorunları çok iyi biliyor ve Van’ın en büyük sorununu şu sözcüklerle özetliyor “Güzel konuşan çok ama iş yapan yok. Herkes güzel konuşur ama iş yapmaya gelince icraat yok. Bu sadece burası için değil İran içinde geçerli. İş yapmayacaksan, konuşma da. Konuşmanla yaptığın aynı olmalı. İşi iş bilene verseler doğru yaparlar ancak vermiyorlar. Bu hangi ülke olursa olsun fark etmez. Yeter ki iş olsun.”

 

13 günlük Nevruz Bayramı'nı fırsat bilerek ülkeleriyle en uzun sınıra sahip Van'a gelen İranlıların tatili geçtiğimiz hafta sona erdi. Üç ayda 106 bin 216 İranlının geldiği kentte, oteller, mağazalar, eğlence mekânları, lokantalar ve iş merkezlerinde oluşan yoğunluk esnafın yüzünü güldürdü. Van’a akın eden İranlılar ekonomiye can kattı denilebilir. Ancak İranlılar artık Van’a sık sık geldikleri için Van’ın yaşanan ve bir an önce çözülmesi gereken sorunlarını da iyi biliyor. Talepleri de acil olarak o sıkıntıların çözüme kavuşması. İranlı turistler Van’da kalmayı çok sevdiklerini ancak Antalya’nın denizi, kumu ve güneşi daha cazip geliyor. İranlı turist rehberi Mehdi Sadeghpour, acil olarak bu sorunun çözüme kavuşması gerektiğine dikkat çekti.

 

 

“BAZI YERLER VARDIR Kİ TIKANMIŞ DURUMDA”

İranlıların Van’a ve Türkiye’ye gelmemesi yönünde propagandanın yapıldığını dile getiren Sadeghpour, var olan terörün Türkiye’ye özgü olmadığını, terörün dünyanın her ülkesinde olduğunu söyledi. Van’ı çok sevdiğini ve Türkiye’nin birçok ilinde yaşadığını belirten Sadeghpour, “Ben İstanbul’da bir yıl kadar yaşadım. Bazı yerler vardır ki tıkanmış durumda. Gidecek başka yer yok. Ama Van gibi bir yerde eğer iş yapılırsa Van gerçekten çok büyüyecek. Van son 5 yıldır çok müthiş bir ilerleme kaydetti. Ben sürekli buraya gelen İranlı misafirlerime alışveriş için İstanbul’un güzel bir olduğunu söylüyorum. Ama masraflar çok. Ama Van buna çok uygun. Geliş gidiş masrafın yok. Yemek fiyatları gayet uygun. Zaten Van’da her türlü firma var. İstediğimizi burada bulabiliyoruz. Sadece bazı firmalar eksik onlarda zamanla gelir. Belki de biz getiririz o firmaları. Bazı görüşmelerimiz var. İnşallah yapacağız bizde kendimizce bir şeyler. Bazı firmalar var burada iş yapmak isteyen. Uygun bir fırsat olursa değerlendiririz.” Şeklinde konuştu.

 

 

SADEGHPOUR: VAN’DA DENİZ, KUMU, GÜNEŞ VAR AMA…

Van’a gelen İranlıların geneli alışverişlerinin yüzde seksenini Van’da yaptıklarını ifade eden Sadeghpour, tatil içinde herkes Antalya’ya gittiğini dile getirdi. Sadeghpour şöyle konuştu: “Van Gölü’nün plajları da düzenleniyor. Umarım artık uzağa gitmek yerine Van’ı tercih edecekler. Başka işlerde yapılabilir. Çok güzel işlere açık bir yer Van. Ancak yapılmıyor. İstanbul ile Antalya’yı birleştirince Van çıkar ortaya. Van’ın büyümeye potansiyeli var. Burası oralar gibi olursa inanın İran’dan sürekli Van’a akın olur. Eğer daha da güzel işler yapılırsa sadece ben kendim ayda bin, iki bin kişiyi getiririm. En az sayıyı söylüyorum.”

 

 

“DİREKT UÇUŞLAR İÇİN TALEBİMİZ OLDU”

Van direk uçuş yapılmasıyla ilgili taleplerini de dile getiren Sadeghpour, “Uzak olanlar karayolu ile gelemiyor. Biz rica ettik Tebriz ya da Tahran’dan direkt Van’a uçak olması için. Vardı önceden ancak o da iptal edildi. Biz Türk uçağının bu yönlü bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Devlet biraz yardımcı olsa uygun bir fiyatla İran-Van arası uçuşlar yapılabilir. Aktarmalarda yapılıyor ancak İran’dan Van’a Van’dan diğer illere direkt uçuşlar yapılsa burası tek başına kutup olur. Doğu için burası çok güzel bir yer olur. Potansiyel var sadece biraz daha değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Otel konusunda da yaşanan bazı sıkıntılar var. Rezervasyon konusunda da bazı düzenlemelere gidilmeli diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

 

 

SADEGHPOUR: MAKSAT KOLAYLIK SAĞLAMAK

Sadeghpour, Van’da İran kartının kullanılamadığını belirterek, “Burada bizde bankalarla anlaşma yaptık pos makinası getirip özellikle otellere bıraktım. Ben kablosuz makineler bıraktım buralara. Maksat İranlılara kolaylık sağlamak. Her şey İranlıların rahat etmesi için. Bu düzen çok güzel gerçekten. Ben bu tarz bir çalışmayı Vanlılardan duymadım. Türkiye’de olan güzel yerler kadar İran’da da var. Gitsinler görsünler istiyorum. İran gerçekten güzel bir yer. Sadece Van’da da değil Türkiye’nin her yerinden gitsinler istiyoruz. Örneğin Van’dan da İran’a uçak yok. Buda bizim için büyük bir sıkıntı. Uçakla İran’a gitmek isteyen Ankara veya İstanbul’a gitmek zorunda kalıyor.” İfadelerine yer verdi.

 

 

FARSÇA TALEPLERİ VAR

Tahran konsolosluğunda bir arkadaşını kendisine Farsça konusunda Türkiye’de sıkıntı yaşandığını söyleyen Sadeghpour şunları kaydetti: “Genellikle Türkçe konuşuluyor. Farsça bilen kimsenin olmadığını söyledi. Farsça bilen bir Türk’ün gelip bizim için danışmanlık yapmasını söylemişler. Bu tarz bir çalışmanın yapılması için çalışmalar yürütülüyor. Tam güzel çalışmalar olacak derken ufacık bir şey patlak veriyor ve ilişkiler zarar görüyor. Örneğin uzun zaman önce patlayan bir bomba yeni olmuş gibi servis ediliyor İran medyasında. Terör sadece Türkiye’de yok. Dünyanın her yerinde var. Kötü bir bölgede yaşıyoruz ancak bunların önüne geçmek lazım. Ufacık bir şeyde ortalık hemen karışabiliyor. Bunlara gerek yok. Vatandaşlık için istediğim zaman alabilirim. Benim için çok sıkıntı değil. Zaten dilimiz aynı sayılır. Sıkıntı yaşamayacağımız bir bölge burası. Ama önüne de geçilebilir.”

 

SADEGHPOUR: VAN’DA KONAKLAMA KAPASİTESİ AZ

Oteller için özellikle çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Sadeghpour, “Bazı otellerle çalışmalar yapak istedik. Bayilik tarzı. Böyle yerler yapılması taraftarıydık. Her yerinden kalkan bir binayı otel gibi kullanmasın istedik. Kafasına göre herkes ayrı bir fiyat çıkarmasın istedik. Özellikle yoğunluğun yaşandığı zamanlar yer sıkıntısı yaşadık. Mecburen Muradiye’ye göndermek zorunda kaldık. Geliş çok ama kapasite az. Geliştirmek lazım. Biz apartlara karşı değiliz ama onlarda da düzen olsun istiyoruz. Herkes kendi göre bir fiyat çıkarmasın. Daireler özellikle çok sıkıntılı.” Dedi.

 

İRANLILARDA APARTLARDAN ŞİKÂYETÇİ

Sadeghpour şu ifadelere yer verdi: “Örneğin bu tarz bir yerle görüştüm. Dairelerini bana kiralamasını istedim. Bana kişi başı olarak fiyat çıkardı bende olmaz dedim. Bana bir daireye 13 kişi al dedi. Bir daireye en fazla 8 kişi olsun, neden 13 kişi olsun ki dedim. Kabul etmedim. Kira olarak versin dedim ama o da kişi başı fiyat isteyince kabul etmedim. Öyle şey olmaz ki. Üstelik o tür evlerde hiçbir şekilde hizmet yok. Kahvaltı bile verilmiyor. Biz kendimiz kahvaltı hizmeti vermeye başladık. Ek olarak akşam yemeği verdik. Keşke tüm apartlarda bu düzenleme olsa. Zaten her zaman bu yoğunluğu bulamazlar.”

 

 

SADEGHPOUR: VAN’DA KONUŞAN ÇOK

Sadeghpour Van’daki birçok otelin çalışma izninin olmadığını söyleyerek son olarak, “Bazı oteller 5-6 kat ama asansör yok. O tarz otellere çalışma izni verilmemeli. Çalışma izni olmayan yerlerde kimlerin kaldığı belli değil. Hiç emniyetli değil. Güzel konuşan çok ama iş yapan yok. Herkes güzel konuşur ama iş yapmaya gelince icraat yok. Bu sadece burası için değil İran içinde geçerli. İş yapmayacaksan konuşma da yapma. Konuşmamla yaptığım aynı olmalı. İşi iş bilene verseler doğru yaparlar ancak vermiyorlar. Bu hangi ülke olursa olsun fark etmez. Yeter ki iş olsun.” Şeklinde konuştu.

 

MOEİNZADFARROKHZAD: VAN’I ÇOK SEVDİM

Van’da alternatif tıpla uğraşan Doktor Süleyman Moeinzadfarrokhzad (43), 2014 yılında Van’a gelerek yerleştiğini ifade etti. Moeinzadfarrokhzad Van’la ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: “Ben İran’ın Azerbaycan illerinden olan Marage şehrinin Farrokhzad köyünden geldim. 2014 yılının Ramazan ayında Van’a geldim. Öncelikle Van’ı ve Türkiye’nin birçok ilini en ince ayrıntısına kadar araştırdım. Hem iklim olarak hem de millet olarak her konudan araştırdım. Özellikle işimle alakalı olarak sağlık açısından araştırmalarım oldu. Özellikle Van bana göre çok uygun görüntü. Van’ın İran’daki köyümüze ve şehrimize yakın olmasından dolayı hem de ikliminin güzel olması, denizinin olması beni cezbetti. Van’ı bu yüzden çok sevdim ve Van’a yerleştim.”

 

“VAN’DA ALTERNATİF TIP ALANI ÇOK GENİŞ”

Van’da 3 yıldan bu yana alternatif tıpla ilgilendiğini ifade eden Moeinzadfarrokhzad, Tahran Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi bölümünde eğitim aldığını söyledi. Özellikle İbni-Sina’ın yöntemlerinden yararlanarak alternatif yöntemlere insanları iyileştirdiğini dile getiren Moeinzadfarrokhzad, “Alternatif tıp alanı çok geniş. Bu konuda eğitimli ve doğru tekniklerle birçok hastaya şifa buldum. Geleneksel tıpta bizlere hekim deniliyor. Bana göre hekimlik doktorluktan çok daha yüksektir. Doktorların belli görevleri vardır. Hekimliğin görevi ise daha geniştir ve çok daha dikkatli olunması gereken bir meslektir. Tecrübelerimize dayanarak bitkisel yöntemlerle iş yapıyoruz. Dikkatli olmazsak hekimde olamayız. Bu yüzden dikkat çok önemlidir. İlim ve bilimi bir arada kullanarak iş yapıyoruz. Net olmak şart.” İfade etti.

 

TÜRKİYE’Yİ KARDEŞ OLARAK GÖRÜYORLAR

2 çocuk babası olan Moeinzadfarrokhzad, ailesi ile birlikte Van’da çok mutlu olduğunu söyledi. Moeinzadfarrokhzad, İranlı bir vatandaş olarak Van’ı, Türkiye’yi çok sevdiğini ve Türkiye’yi kardeş bir ülke olarak gördüklerini ifade etti. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ - ÖZEL

Editör: TE Bilisim