Van’da 2011 yılında yaşanan depremden sonra İş-Kur bünyesinde işe alınan TYP işçilerinin hak arayışları devam ediyor. Depremden sonra başlatılan uygulamalar ile sayısı binleri aşan işsiz vatandaşlar her fırsatta iş kapısı bulmaya çalışırken kurumlardaki her alım büyük tartışmaları da beraberinde getiriyor. Öyle ki son günlerde YYÜ’nün 75 işçi alacağı bir anda kentin dört bir yanında konuşulurken işçiler alınması gerekenlerin değil de belli kesimden isimlerin alınacağı iddiasıyla ayağa kalktı. Tartışmalar iyice büyüyünce YYÜ “Şimdilik böyle bir alımımız söz konusu değildir. 75 kişilik liste hayal ürünüdür” dedi.

 

Van’da 2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından İş-Kur bünyesinde işe alınan 2 bin 786 işçinin hak arayışları devam ediyorken, YYÜ Yeşil Alan Müdürlüğüne İş-Kur işçilerinin alınması gerekirken haksız yere iş alımlarının yapıldığı iddia edildi. İddiaya göre, 13 Haziran’da İş-Kur işlerinin işlerine son verilmesi ile kaşeli olarak 75 işçi işe alınacaktı. 75 kişinin 20’sinin İş-Kur’lu olması gerekirken hiçbir iş-kur işçisinin işe alınmadığı ve YYÜ Yeşil Alan Müdürü İhsan Yılmaz’ın kendi çevresinden ve akrabalarını işe aldığı ileri sürüldü. İşçiler yapılan haksızlığı protesto amaçlı dün sabah saatlerinde YYÜ Yeşil Alan Müdürlüğüne akın etti. YYÜ Yeşil Alan Müdürü İhsan Yılmaz’ın kendilerini ‘Kölelik’ şartlarıyla çalıştırdığını iddia eden işçilerden Metin Keskin, “İhsan Bey bize hiçbir şekilde anlayışla yaklaşmıyor. Bizi gerçekten zor şartlar altında çalıştırıyor. Yağmurun altında dahi bizi çalıştırdığı olmuş. Birçok arkadaşımız beş on dakika işe geç geldi diye yevmiyesi kesildi. Hatta işten kovulan da oldu. Bir arkadaşımızın mahkemesi olduğu halde izi alamadı. Rapor alanların raporları sayılmıyor. 75 işçi işe alınacak denildi ve bunlardan en az 20’sinin bizden olması gerekirdi. Ama İhsan Bey kendi çevresindekileri alarak bizi hiçe saydılar.” Diyerek yapılan haksızlığa tepki gösterdi.

 

DEMİREL: GEREKLİ MERCİLERLE GÖRÜŞECEĞİZ

İşçilerin müdürlüğü kapısına toplandığı haberi üzerine alana gelen Rektör Yardımcısı Murat Demirel, konuya hâkim olmak için öncelikle işçileri dinledi. Daha sonra birkaç işçiyle YYÜ Yeşil Alan Müdürü İhsan Yılmaz’ın yanına giderek bir süre toplantı yaptılar. Toplantının ardından detaylı bir açıklama yapan Rektör Yardımcısı Murat Demirel, “Siz de biliyorsunuz ki yer yıl 13 Haziran’da İş-Kur işçilerinin süresi doluyor. Ve işlerine bir süre ara veriliyor. Evet, işçiler alınacak ama iddiaya göre alınacak kişiler dışarıdan gelen işçiler değil. Kaşeli işçiler alınacak deniliyor. Biz de yıllardır buraya emek veren işçilerimizin yarım bıraktıkları işi tamamlamalarını isteriz. Bunun içinde gerekli mercilerle görüşeceğiz.” Dedi.

 

ÜNİVERSİTE REKTÖRLÜĞÜ: ALIM YOK, LİSTE HAYALİ!

Yüzüncü Yıl üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü son birkaç gün içinde art niyetli kişilerin üniversiteye 75 işçi alınacağı yönünde uydurulmuş bir listenin dolaşıma sokulduğuna ilişkin bir yazılı bir açıklama yaparak listenin hayal ürünü olduğu ve henüz böyle bir işçi alımının söz konusu olmadığını açıkladı. YYÜ Rektörlüğü’nün yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son birkaç gündür üniversitemize 6 aylık vizeli olarak 75 işçi alınacağı ve bunların isimlerinin belirlendiği yönünde uydurulmuş liste dolaştırılmaktadır. Henüz böyle bir işçi  alımının yapılması söz konusu değildir. Dolaştırılan listede hayal ürünüdür. İhtiyaç olması halinde alınacak işçiler İş-Kur’dan talep edilecektir. Alınacak kişiler üniversite tarafından belirlenmeyecektir. Şu anda da işçi ihtiyacımız İş-KUR tarafından karşılanmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim