Cumhuriyetin kurulmasından bir yıl sonra kurulan ve o günden bugüne gelen Türkiye İş Bankası, Van’da 6’ncı şubesini hizmete açtı.

 

Türkiye İş Bankası Van’da açtığı 6’ıncı şubesi ile Van’a katma değer katacak. Daha önce açılan şubelerden farklı olarak ticari ihtisas şubesini Van’da hizmete açan İş Bankasını, bu şubesi ile birlikte Türkiye’deki 53’üncü ticari ihtisas şubesini açmış oldu. İş Bankasının açılışı için Van’a gelen Genel Müdür Yardımcısı Murat Bilgiç açılışta yaptığı konuşmada, Van’ın potansiyeline güvendikleri için ticari ve ihtisas bankasını açtıklarını söyledi. Açılışta bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise, “Her ne kadar banka olmanın ötesinde diye tarif etsek de İş Bankası da bir yere şube açıyorsa, göz kapalı Vanlıları çok sevdiği için açmıyordur.” Dedi.

 

 

TAŞYAPAN: İŞ BANKASININ BİR AĞIRLIĞI VAR

Gerçekleştirilen açılışta konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan ilk olarak şunları söyledi: “Ekonominin en önemli unsurlarından bir tanesi bankalarımızdır. Burada da İş Bankasının önemli bir yeri ve ağırlığı var. Müdürümüzün belirttiği gibi İş Bankasının banka ötesinde bir misyonu var. Cumhuriyetle yaşıt ve Cumhuriyetimizin kurucusunun kurmuş olduğu bir banka ve bunun bulunduğu illerde de önemli fonksiyonları var. İlimizde de İş Bankası merkezde kendini temsil ediyor ve ticari hayata katkı sağlıyordu. Bir ticari ihtisas şubesinin kuruluyor olması daha başka anlamları var. Arkadaşlarımız bu konuda konuştular ve anlattılar.”

 

“VANLILARI ÇOK SEVDİĞİ İÇİN AÇMIYOR”

İş Bankasının Van’da potansiyeli bildiği için Van’da şube açtığını dile getiren Taşyapan, “Van önemli ve kadim bir şehir olma özelliği var. Bu şehirde belki beklenilen ve potansiyeli kadar bir faaliyette olmayabilir. Ancak bu potansiyeli her zaman taşımaktadır. Hem sınır ili olması hem de bölgenin merkezi olması nedeniyle bugün merkez nüfusu ile beraber Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ili. Bu yüzden bu potansiyellerin finans çevrelerince de görüldüğünün bir gerekçesi bu şubenin burada açılıyor olması. Tabi ki en önemli sektörler, ekonominin yükselmesinde ve düşmesine etkilenen sektörler finans sektörüdür. Her ne kadar banka olmanın ötesinde diye tarif etsek de İş Bankası da bir yere şube açıyorsa, göz kapalı Vanlıları çok sevdiği için açmıyordur. Mutlaka bir hesap kitap yapıyor ve bunun ardından böyle bir karara varmıştır. Böyle bir karar alındığına göre bu bizim daha iyi bir yerde olacağımızın işaretidir. Ben bunu Van için bir işaret fişeği olarak değerlendiriyorum.” Dedi.

 

 

TAŞYAPAN: VAN KADİM BİR ŞEHİRDİR

Van’ın önemli bir şehir olduğuna dair açıklamalarda bulunan Taşyapan şöyle devam etti: “Bilindiği gibi hükümetimizin açıklamış olduğu ekonomik politikalarda da Van bir cazibe merkezi olarak belirlendi. Buda durup dururken olan bir şey değildi. Van burada bir merkez konumunda yer alıyor. İran’a 290 kilometre sınır var ve 100 kilometre yakınındayız. Sınırın öbür tarafında koca bir ekonomik dünya var. İnşallah burada huzur ve güven ortamı sağlandığı sürece, ekonomik ortamının güvenini tesis ettiğimiz sürece ki buna millet olarak karar verdik ve yapmak zorundayız. Bunu sağladığımız zaman buradaki potansiyeller belki kıyaslama yapılan illeri de geçmemizi sağlayacak düzeydedir. Her bölgenin kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Önemli olan bunu iyi değerlendirmektedir.”

 

“ŞUBE VAN İÇİN ÖNEM TAŞIYOR”

Açılan ticari ihtisas şubesinin Van için önemli olduğunu dile getiren Taşyapan, “Burada bir ticari ihtisas şubesinin açılıyor olması önemli potansiyeli ve büyüklüğü olan işadamlarımızın, yatırımcılarımızın, ticaret erbabımızın, sanayi erbabımızın işlerinin daha hızlı görülmesine, finansın erişimine daha kolay ulaşmasına katkı sağlayacaktır. 23 ilde olan şubeden bir tanesinin burada açılıyor olması bizleri sevindirdi. Ben önde gelen işadamlarımız adına buradan İş Bankasına teşekkür ediyorum. Daha önce aldığımız bilgilere göre bu şube burada ciddi katkı sağlayacaktır. Bende İş Bankası yöneticilerine teşekkür ediyorum. İnşallah şubemiz amaçlanan beklentinin ötesinde olur.” İfadelerini kullandı.

 

 

TAŞYAPAN: VAN TİCARETİ YENİ YAPMIYOR

Ülkenin son zamanlardaki zor gidişatı içinde konuşan Taşyapan son olarak şunları söyledi: “Gelecek inşallah ülkemizde daha güzel olacaktır. Birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimiz ve ülkemizi geleceğe taşıma adına millet olarak azmimiz devam ettiği sürece bu sıkıntıları bir gün mutlaka aşacağız. Bunu yaptığımız zaman bu bölgeler gerçek potansiyelini ortaya çıkaracaktır. Van ticaret ve sanayileşme açısında çok kadim gelenekleri olan bir şehirdir. Burası ticareti yeni öğrenen şehirlerden değil. Burası hem İran’la hem Irak’la daha da ötesinde yüz yıl öncesinde ithalat ve ihracat yapabilen bir şehirdir. Bu kavramlar Anadolu’da duyulmazken, burası bu ekonomik faaliyetleri yürüten bir şehirdir. Bir gün tekrar o haline geri dönecektir. Bunu ilk görenlerden birisinin de İş Bankası olduğuna inanıyorum. İleri görüşleri ile bunu görmüşlerdir. Bu şubemizin tüm Vanlılara hayırlı olmasını diliyorum.”

 

BİLGİÇ: 63 YILDIR VAN’DAYIZ

Açılışta konuşan Türkiye İş Bankası kurumsal ve Ticari Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Bilgiç, “Van ticari şubemizin açılışı bizim için önem taşıyor. Bu anlamda genel müdürlükte önemli bir katılımla açılışa katıldık. Az önce sayın başkan ifade etti ve diğer illerle karşılaştırma yaptı. Burası gerçekten kadim ve eski bir il. Ben göreve geldiğim günden bu güne Van’a ikinci, bölgeye ise 5’inci gelişim. Bize bölgeye ve ile büyük önem veriyoruz. Türkiye’nin en büyük bankasından bahsediyoruz burada. Yaklaşık 260 milyar civarında bu ülkede insanlara kaynak aktaran bir bankadan bahsediyoruz. Cumhuriyetten sadece 1 yıl sonra kurulan bir bankadan bahsediyoruz. İlimizde 63 yıl önce kurulan ve şu anda 5 şube il içinde birde Erciş ilçemizde 1 şubemiz ile faaliyet gösteren en büyük özel bankayız.” Dedi.

 

 

“SON DERECE ÖNEMLİ BİR GELİŞMEDİR”

İş Bankasının zor dönemde Van’da şube açmasının önemli olduğunu kaydeden Bilgiç şunları vurguladı: “İş Bankasının böyle bir ortamda, sıklıkla da gündeme getiriyoruz. Bin 375 şubesi olan bir banka. İçinde bulunduğumuz ve olağan üstü hallerin yaşandığı bir dönemde bankanın ilimizde bir ticari şube açıyor olması son derece önemlidir. Sayın başkan vurguladı ama bizim de vurgulamasında önem var. Bunun da önemi şuradan kaynaklanıyor. Başkan veriler ile Van’ın ve diğer illerin karşılaştırmasını yaptı. Bu verilerden hareketle belki de çok şube açmayı gerektiren bir ortam yok gibi görünebilir. Sadece Van ili için değil, bölgedeki birçok il için bu geçerli. Bunun karşılığını da bankacılık kesiminde görüyoruz.”

 

BİLGİÇ: ÜLKEDE EKONOMİK DARALMA VAR

Ülkede ve dünya da büyük daralmaların olduğuna değinen Bilgiç, “Bankacılık kesimi daralan bir yapıda şu anda, buda ekonomik yapının daralmasından kaynaklanıyor. Türkiye büyüyemiyor, dünya büyüyemiyor. Dünya henüz krizden çıkmış değil. Biz bu krizin etkilerini de gelişmekte olan bir ülke olarak yaşıyoruz. Hepiniz işlerinizde bu daralmanın etkilerini görüyorsunuz. Bu dönem bakıldığı zaman şube açılacak, personel artırılacak ve istihdam artırılacak bir dönem değil gibi gözüküyor. Bu kısa vadeli bir bakış açısının değerlendirmesi olarak görülebilir. Dediğim gibi İş Bankası’nı farklı bir yer oturtturmak gerekiyor. Bu yüzden 1953 yılında bu yana bu ilde bu banka var. Şube sayısını ve istihdamını azaltmamış. 2016 yılında OHAL’lerin yaşandığı, hiç kimsenin unutmayacağı zamanların yaşandığı hem ülke içinde hem de dünya da yaşanan büyük sorunlar var. Ticaret yaptığımız ülkelerde de daralma var. Böyle bir süreçte bir bankanın ticari ihtisas bankası açıyor olması Van için ve bankamız için son derece değerlidir. Bu mesajın iyi algılanması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

“UZUN VADELİ TAAHHÜTLERİN BANKASI”

Şubenin açılmasında iktisadi kararın olduğuna değinene Bilgiç şunları ifade etti: “Bunun arkasında elbette ki iktisadi bir karar var. Biz kar amaçlı bir kuruluşuz kısa vadeli baktığınız zaman belki anlamlı değildir, ama uzun vadeli bakıldığı zaman bu banka uzun vadeli taahhütlerin bankasıdır. Bizim bunun için çok ciddi taahhütlerimiz var. Uzun vadeli baktığınız zaman bu ilin potansiyelinin çok gerisinde olduğunu değerlendiriyoruz. Bir takım sorunları aştığımız zaman potansiyellerde ortaya çıkacaktır. Bir ile bir ilçeye banka açtığınız zaman sadece bir dükkân açmıyorsunuz. Bu açılışlar kaldıraç etkisi yaratıyor. Biz burada çok iddialıyız. Ticari ihtisas şubemizi sadece şube olsun diye açmadık. Burada ciddi hedeflerimiz var. Bu ilin potansiyeline de güvenerek bu şubeyi açtık. Bunu hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyorum. Şubemizin hayırlı olmasını ve Van halkına bereket getirmesini diliyorum. İnşallah sayın başkanın demiş olduğu istatistiklere de geliriz. Bu potansiyelimiz de var.”

 

TAKVA: ANLAMI VE DEĞERİ BÜYÜKTÜR

Açılışta konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “2016 yılının Mart ayında bölgemizde yoğun şekilde devam eden güvenlik operasyonlarının gerçekleştiği bir dönemde İş Bankası Genel Müdürlüğünün almış olduğu olağan üstü kararın sonucu olarak bir arada bulunuyoruz. Bölgemizde birçok alanda hendekler, operasyonlar ve yaşamın olağan dışı aktığı bir süreçte yaşıyorduk. İş Bankası Genel Müdürlüğü Van’da bir ticari ihtisas şubesi açma konusunda karar aldı. Böylesine zor bir dönemde alınan bu kararın başta Van olmak üzere bölgede bulunan tacir ve sanayiciye, ekonomi yöneticilerine büyük bir moral sağladığını belirtmek isterim. Ülkemizin 81 vilayetinde 24’üncü şubesini ilimizde açıyoruz. Finans kuruluşlarının istatistiksel bakımdan dezavantajlı görünüm arz ettiği Van ilimizde, ticari ihtisas şubesinin Van’ımızda açılmasının anlamı ve değeri büyüktür.” Dedi.

 

“VAN’IN İLLERLE DEĞERLERİNİ KARŞILAŞTIRDI”

Van’la 4 ilin banka değerlerini karşılaştıran Takva şöyle konuştu: “Van’la yakın değerleri olan 4-5 ili bir araya getirerek bu anlamda Van’ın finansa erişerek, bankacılık sektöründe bulunduğu yere de bir ışık tutmak için bu verileri sizlerle paylaşacağım. Nüfus büyüklükleri, kentsel büyüklük ve ticari potansiyeli bir birine yakın illeri baz alarak Van, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır ve Kahramanmaraş özelinde, örneği şube sayılarını ve bu şubeler üzerinden yapılan pos işlemlerini de sizlerle paylaşmak isterim. Van’da 49 şubemiz var. Aydın’da 164, Balıkesir’de 169, Diyarbakır’da 109 ve Kahramanmaraş’ta 84 banka şubesi var. Yine Van’da 9 bin 948 pos cihazımız, Aydın’da 36 bin 759, Balıkesir’de 37 bin 473, Diyarbakır’da 19 bin 317 ve Kahramanmaraş’ta 18 bin 048 pos cihazı ile işlem yapılıyor. Banka çalışan sayıları açısında bir değerlendirme yapmak gerekiyorsa Van ilimizde 625 kişi bankalarda çalışıyor, Aydın’da bin 866 kişi, Balıkesir’de bin 991 kişi, Diyarbakır’da bin 443 kişi ve Kahramanmaraş’ta 921 kişilik bir istihdam bulunmaktadır.”

 

TAKVA: ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURDU

Takva yaptığı konuşmada son olarak, “Öncelikle İş Bankasının ilimizde finanse erişimi konusunda çok önemli bir rol üstlendiğini ve 6’ıncı şubesi ile önemli bir boşluğu doldurduğunu söylemek isterim. Küçük esnafın finanse erişimini önceleyen ve kısa süre önce sanayi sitesi şubesini hayata geçiren İş Bankası, bugünde tacir ve sanayicimizin finans ihtiyacını karşılık gelecek ticari ihtisas şubesini açmış olması Van’ın şehrinin marka değerine önemli bir katkı sağlamıştır. Bu şube aynı zaman Van’ın bölgesel etki alanını ve fark yaratan potansiyelini ortaya çıkaracaktır. Başta İş Bankası üst yönetimi olmak üzere emeği geçen herekse teşekkür ediyorum. Bu şubenin ilimize ve bölgemize katkı sağlayacağına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: VEYSEL İZGİ / ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim