Van Ekonomi Konseyi 2016 yılının son toplantısında önemli bir karar alarak Van’da ekonomi çalıştayının yapılmasına karar verdi. 10 Ocak 2017 tarihinde iş dünyasından birçok önemli ismin katılımıyla Van’da önemli bir çalıştay yapılacağı duyuruldu.

 

Van Ekonomi Konseyi 2016 yılının son toplantısında önemli bir karar alarak Van’da ekonomi çalıştayının yapılmasına karar verdi. Ekonomi Konseyi 2016 yılının son toplantısını Van Ticaret ve Sanayi Odasının Başkanlığında gerçekleştirdi. Toplantıya Van TSO, Van TB,  Esnaf Odaları Birliği, VANSİAD, İŞGEM, VAN SMMMO, TÜMSİAD Van Şubesi, MÜSİAD Van Şubesi, Van PERDER, OSB VE YYÜ TEKNOKENT AŞ. katılım sağladı. Toplantı da Vergi Terkini başta olmak üzere, kentimizin ekonomik ve sosyal sorunları detaylı bir şekilde ele alındı. Deprem sonrası mücbir sebep hali nedeni ile ötelenen vergi borçları toplantının önemli gündem maddesini oluşturdu. Son çıkan vergi barışı yasası ile birlikte iyice karmaşık hale gelen Van’ın vergi sorunları hakkın da Van SMMMO Başkanı İbrahim Şahin Konseye son gelişmeler ve yaşanan sorunlar hakkında bilgi verdi.

 

ŞAHİN: VAN İÇİN ÖZEL BİR DÜZENLEMENİN HAZIRLANMASI GEREKİYOR

Şahin, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin yürürlüğe giren 6736 sayılı Kanun gereği vergi dairesine başvuran mükelleflerin iş yoğunluğu nedeni ile ödeme planı ve tahakkuk fişlerini alamadıkları için mevcut yapılandırma yasasından da faydalanamadıklarını ifade ederek, nedeninin ise vergi dairesinde gerekli altyapının hazırlanmadığını, bu gün vergisini ödemek isteyen bir mükellefin bile bunu yapamadığını, mevcut sistemin buna cevaz veremediğini ifade etti. Şahin, Van’da 5 yıldır devam eden mücbir sebep hali ve biriken vergi borçlarının ödenmesinde yaşanacak sıkıntılardan bahseden Şahin ilimizin için düzenlemesi zaruri genelge veya yasalarla mevcut sorunların önüne geçilmesinin öneminden bahsetti. 25 Kasım 2016 tarihine kadar verilmeyen beyannamelerinin verilmesinin mümkün olmadığı ifade eden Şahin, Van için özel bir düzenlemenin hazırlanması gerektiğini, aksi halde mükelleflerin büyük mağduriyet yaşayacağına dikkat çekti.

 

10 OCAK’TA İŞ DÜNYASININ KALBİ VAN’DA ATACAK

Ekonomi Konseyi yaptığı değerlendirme sonrasında Van’ın esnafı ve tüccarlarının katılımı ile 10 Ocak 2017 Salı günü saat 14.00’ te Van Ticaret ve Sanayi Odasında bir çalıştay yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Çalıştaya tüm iş dünyasının katılımlarının sağlanması konusunda gerekli duyuruların yapılmasının önemine vurgu yapan Konsey Üyeleri, çalıştay sonrası hazırlanacak rapor ile ilgili bakanlık ve kurumlar nezdinde Kent Konseyinin gerekli girişimlerde bulunarak sorunun önemi, aciliyeti ve çözümü konusunda gerekli girişimlerde bulunulması kararı alındı.

 

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI

Toplantı kapanış konuşmasını yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman ise “Vergi meselesi iş dünyamızın önemli sorunlarından biri ve her geçen gün daha karmaşık ve içinden çıkılamaz hale gelmektedir. Konseyin aldığı çalıştay kararı önemlidir sorunun tüm taraflarının bir araya gelerek çözüm önerilerini sunmaları önemlidir. Bu nedenle tüm iş dünyamızı bu çalıştaya katılmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim