Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında Van’da meydana gelen depremden sonra istihdam açmak ve kent ekonomisine katkı sağlamak amacıyla üç yıl süreli olarak merkez ve ilçelerde İŞ-Kur tarafından çalıştırılan işçilerin işten çıkarılmasının ardından Van’da başlattıkları eylemi Ankara’da devam ettirdikleri sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştüler.

ANKARA’YA UMUT BAĞLADILAR

TYÇP kapsamında Van’da meydana gelen depremden sonra istihdam açmak ve kent ekonomisine katkı sağlamak amacıyla üç yıl süreli olarak merkez ve ilçelerde İŞ-Kur tarafından çalıştırılan işçiler Haziran 2014 tarihinde işten çıkarılmıştı. İşten çıkarılmalarının kendilerini mağdur ettiklerini söyleyen çalışanlar Van’da eyleme başlamışlardı. Yaklaşık 90 gün Van’da devam eden eylemsellik 12 gün önce Ankara Abdi İpekçi Parkı’na taşınmıştı. Abdi İpekçi Parkı’ndaki yaklaşık 200 kişinin sürdürdüğü eylemle sesini duyurmaya çalışan işçiler, üç yıldır TYPÇ kapsamında çalıştırıldıklarını buraya umut bağladıklarını bu nedenle kendilerine sürekli ve daimi bir iş imkânı sağlanmasını istiyorlar.

BAKANLIKTAN ÇALIŞMA TALEBİ

Yazılı bir açıklama yapan AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici, işçi temsilcileri, eski sendikacı milletvekilleri olan Salim Uslu, Süleyman Çelebi ve İzzet Çelik’inde bulunduğu heyet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüştüklerini söyledi. Bilici, yapılan görüşmede işçiler adına söz alan Ethem Altın ve İsmail Tatlı, üç yıldır süreli olarak TYPÇ kapsamında çeşitli kurumlarda asgari ücret karşılığında çalıştıklarını her yıl haziran ayında işten çıkarılarak mağdur edildiklerini belirterek, daha önce Marmara depreminde olduğu gibi kendilerine daimi bir statü verilmesini istediklerini ifade etti. Milletvekili Mustafa Bilici, üç yıldır TYÇP kapsamında toplamda 7 bin 286 çalışanın olduğunu söyleyerek yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde işçilerin mağdur edilmemesini, Bakanlığın bu konuda çalışma yapmasını talep etti.

‘KALICI ÇÖZÜM SÖZ KONUSU DEĞİL’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Faruk Çelik, İŞ-Kur TYÇP kapsamında bir iş ya da hizmetin geçici olarak yürütüldüğü bir istidam modeli olduğunu söyleyerek, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında alınan kişilerin kendi istekleriyle geçici olarak “En Fazla 9 Ay” istihdam edildiğini belirtti. Daha önce 6 ay olan çalışma süresinin Van Milletvekillerinin baskısıyla 9 aya çıkarıldığını hatırlatan Bakan Çelik, deprem nedeniyle Van’a 7 bin 286 kontenjan verildiğini, bunu sosyal bir sorumluluk gereği yaptıklarını ve çalışanların hiçbir şekilde denetlenmediğini ifade etti. Yapılan toplantıda Bakan Çelik, Toplum Yarına Çalışma Programı kapsamında çalışanlarla ilgili sürekli veya daimi bir statünün söz konusu olmayacağını söyledi.

‘YENİ BİR ÇALIŞMA YAPILACAK’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu gün itibariyle Van İŞ-Kur Müdürlüğünde kayıtlı 3 bin 260 açık iş talebinin olduğunu ifade ederek, bunun yanında bu yıl için Van’a bin 500 kontenjan verildiğini belirtti. Bin 500 kişi içinde ilana çıkarıldığını söyleyen Bakan Çelik, çalışanlarında kurayla belirleneceğini vurguladı. Ancak Van’da çalışan İŞ-Kur çalışanlarının mağduriyetlerinin göz önünde bulundurularak Bakanlığın imkânlarını maksimum düzeyde kullanarak yeni bir çalışma yapacaklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim