Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğü, Van’ın Erciş ilçesinde esnaf, tacir ve sanayicilerle bir araya gelerek ‘İşbirliği ve Güç Birliği’ toplantısını gerçekleştirdi.

 

Erciş Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) salonunda yapılan toplantıda İş-Kur Erciş Şubesi ve KOSGEB temsilcileri de katıldı. KOSGEB ve İş-Kur desteklerinin anlatıldığı toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, desteklerin aynı sektörde 5 firmanın bir araya gelerek işbirliği ve güç birliği yapmasını kapsadığını belirtti. 1 milyon TL destekli olan işbirliği ve güç birliği desteğinin 300 bin TL’sinin hibe olarak verildiğini ifade eden Gün; gıda, sanayi, toptancılar ve bakkallar üzerinden örnekler verdi. Gün, “İşbirliği ve güç birliği sonrasında hedef kümeleme destekleri; özellikle gıda, inşaat ve mobilya sektörünün ön plana çıktığı Van’da Erciş ilçesi de lokomotif sektörün belirleyicilerindendir. Yabancı markalı kafeleri açmak yerine kahvehane, internet kafe ve çay ocağı işletmecilerimizi birleşerek kendi işletme kültürümüzü geliştirerek kendi markalarımızı üretebiliriz. Bakkallarımızı bir araya getirip tek tabela altında ‘Vakkal’ markasıyla tek tip bakkallar zincirini oluşturabiliriz, gıda toptancılarımızın işbirliği halinde üretime başlayabilir; baklagillerden çereze, şekerden una vakkallar için vakkal markalı paketlemeye geçebilirler. Tek kişilik, 2 kişilik ve 4 kişilik ambalajlı ‘Van Kahvaltısı’ paketleri hazırlanabilir. Hayvancılığın başkenti olan Van’da ‘Kavurvan’, ‘Dondurvan’ ve ‘Vandakaymağı’ gibi markalar geliştirilebilir” dedi.

 

“VAN İHRACAT YÖNÜNÜ KULLANAMIYOR”

Van’ın mobilya sektöründe de çok güzel çalışmalara imza atabileceğini sözlerine ekleyen Nevzat Gün, “Mobilyada işbirliği ve güç birliği ile ev mobilyası, büro mobilyası, modüler mutfak, dış mekân, park, bahçe, çardak mobilyası, lokanta ve kafeterya gibi ticari alan mobilyasında birer marka çıkartabiliriz. Van komşu illerle birlikte 2,5 milyon nüfusa hizmet üretmek zorunda. Ayrıca komşu ülke olan İran ve Azerbaycan’a mobilya ihracatı yapan ülke konumundayız. Van bu avantajını kullanamıyor. Yerel üretim yapan bir markamız henüz yok. Bugün için geç kalınmış, ancak yarın için büyük bir fırsattır” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından Erciş OSB kurulma çalışmaları ile birlikte esnaflıktan sanayiciliğe geçiş için yerli yatırımcılara devlet desteklerini içeren sunumun yapılmasıyla toplantı sona erdi. 

Editör: TE Bilisim