Van depremi sonrası İŞKUR tarafından Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP) kapsamında işe alınan ancak her yıl Haziran ayı itibariyle çıkışları verilen işçiler yine eylemde. Feqiye Teyran parkında toplanan işçiler işten çıkarılmalarına tepki göstererek, direnişlerini Ankara’da sürdüreceklerini ifade etti.

 

2011 yılında yaşanan deprem sonrası İŞKUR tarafından Toplum Yararına Çalışma Projesi kapsamında işe alınan ve geneli okullarda çalıştırılan 7 Bin 286 işçinin her yıl Haziran ayı itibariyle işlerine son veriliyor. Geçen yıl yaptıkları eylemlerle tüm Türkiye’de ses getiren işçiler bu yıl işten çıkarılınca eylem yapmak için hazırlık yapıyor. İşten çıkarılmalarıyla ilgili açıklama yapan işçiler, bundan önce olduğu gibi haklarını savunmaya devam edeceklerini belirtti.

 

CENGİZ: VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Feqiye Teyran parkında bir araya gelen işçiler, haksız yere her yıl işten çıkarıldıklarını söyleyerek, haklı davalarını sürdüreceklerini belirtti. İşçiler adına açıklama yapan Selim Cengiz, verilen vaatlerin ve sözlerin hiç birinin yerine getirilmediğinin söyleyerek, sayılarının aşamalı olarak azaltıldığını, çalışma sürelerinin kısaltıldığını ve işlerine ise son verildiğini belirtti.

 

‘BEKÇİLİK BİLE YAPTIK’

Cengiz, “Bizler dört yıl çalıştırılma sürecinde her yıl 5-6 bazen 6-7 aylar şeklinde çalıştırılarak her çıkış verildiğinde tekrar alınacaksınız vaadiyle bugüne kadar geldik. Ancak bize verilen vaatlerin, sözlerin hiç biri yerine getirilmedi. Sayımız aşamalı olarak azaltıldı, çalışma sürelerimiz kısaltıldı ve kimimizin işine ise son verildi. Bizler Van İli ve ilçelerinde yaşanan deprem felaketinde Van boşalınca bizler Van'ı terk etmedik ve Van'ın tekrar ayağa kalkması için enkaz çalışmalarında, Kamu kurum ve kuruluşlarında, yardım dağıtımlarında ve hatta sokaklarda kimsenin malına canına zarar gelmesin diye bekçilik bile yapan emekçileriz. Kimimiz deprem felaketi öncesi esnaf, sanatkar v.b işlerde faaliyet vermekteyken yaşanan felaketle bu işimiz: kaybetmiş ve hayata tutunma olarak devletin bize sunmuş olduğu işe umut bağlamış ve bu yönde çoluk çocuğumuza ekmek götürmeye çalışan işçileriz. 2014 yılının Haziran ayında yetkililerce bize verilen sözler unutuldu ve çıkışlarımız bir daha alınmamak üzere verildi.” Dedi.

 

‘MAĞDUR EDİLMEYECEĞİMİZ SÖYLENDİ’

Seslerini duyurmak için bütün yollara başvurduklarını ifade eden Cengiz, “Bizler sesimizi, mağduriyetimizi yetkililere duyurmak için 3 ay boyunca Van İlinde ekmek mücadelemizi sürdürdük. Ancak sesimizi bir türlü duyuramadık. Sesimizi duyurmak için, adım adım yürüyerek Ankara'ya gittik. Burada 2 ay boyunca ekmek mücadelemizi duyurmak için bekledik. Bu süreçte ne Van İlinde ne de Ankara'da herhangi bir taşkınlık yapmadan, sesimizi duyurmak ve ekmek mücadelemizi devam ettirmek için mücadelede bulunduk. Yetkililer sesimizi duydular ve bize gidin tekrar işlerinizde çalışın dediler, bizler işlerimize geri döndük ancak 5 ay gibi kısa bir zaman istihdam edildik, bu kısa zamanın mağduriyetimize sebebiyet vereceğinden tekrar çalışma Bakanı Sayın Faruk Çelik, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile istihdamımızın kalıcı olması için görüşmelerimiz oldu. Görüşmelerimiz neticesinde kesin olarak çıkışların olmayacağı, her yıl kalıcı istihdama yönelik çalışmalar doğrultusunda alımların yapılarak mağdur edilmeyeceğimize yönelik bize söz verildi. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Van İline teşriflerinde tekrar birkaç temsilci ile görüşme yapmış ve Sayın Cumhurbaşkanı, Van Valisine, Van AKP milletvekillerine ve bu konuda yetkili olanlara talimatları doğrultusunda mağdur edilmeyeceğimizin sözünü verdi. Ancak 15 Haziran tarihinde iş çıkışlarımız verildi.” Dedi.

 

‘VALİ HÜKÜMETİN KURULMASINI BEKLİYOR’

Konuyla ilgili Van Valisi ile görüme yaptıklarını söyleyen Cengiz şöyle konuştu: “Sayın Van Valisi ile bu durum hakkında görüşme yaptık. Sayın Vali bu konuda kesin bir kararın bulunmadığını, yeni hükümetin kurulmasıyla bu durumun sunulacağı ve bunun sonucunda bize nihai bir karar vereceğini söyledi. Bizler yine kendi kaderimize terk edildik, çoluk çocuğumuza ekmek götürmek istiyoruz. Bizler geçici değil kalıcı bir çözüm getirilmesini talep ediyoruz. Bu nedenle bu ekmek mücadelemizi sürdürerek ve sesimizi yetkililere duyurmak için yine Ankara'ya yürüyeceğiz. Mücadelemiz bize kalıcı bir çözüm getirilinceye dek sürecektir.”

 

‘ÇÖZÜM OLMAZSA CENAZELERİMİZ GELECEK’

Toplum Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altın ise yetkililere çağrıda bulunarak, tek davalarının ekmek davası olduğunu vurguladı. Aralarında seçecekleri 4-5 temsilci ile son kez Ankara’ya gideceklerini ifade eden Altın, “Bu insanlar için kalıcı bir çözüm elde edilmediği taktirde Ankara’dan gelmeyeceğiz. Ne olursa olsun gelmeyecekler. Ancak iki şekilde Van’a gelecekler. Ya haklarını alıp gelecekler ya da cenazeleri Van’a gelecektir. Bundan başka çaresi yok.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN HABER – ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim