ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ- Yaz mevsiminin başında yenilenme çalışması başlatılan İskele Caddesi bitti bitiyor. Son haliyle tamamen canlanan İskele Caddesinde artık vatandaşlar istedikleri saatte aileleriyle dolaşabiliyor. Özellikle yapılan ışıklandırma ile canlanan İskele Caddesi üzerinde bulunan esnaf, yapılan çalışmaları sevinçle karşıladı.

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun talimatıyla İskele Caddesi’nde yapılan kentsel yenilemede sona gelindi. Kente yeni bir görünüm katan cadde, ışıklandırma, ağaçlandırma ve kaldırım çalışmalarıyla Van’ın yeni yüzü olmaya aday. Türkiye’nin en uzun caddelerinden biri olan ve şehir merkezi ile Van Gölü’nü birleştiren İskele Caddesi’nin yenileme çalışmaları artık son aşamasına gelindi. Van Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda İskele Caddesi trafiği çift yön olarak trafiğe açılacakken, 7 kilometrelik cadde peyzaj çalışmalarıyla 2 etap şeklinde baştan sona yeni yüzüne kavuştu. İskele Caddesi üzerinde iş yerleri olan esnaf yapılan çalışmalardan memnun olduklarını Şehrivan’a anlattı. Genel itibari ile caddenin ışıl ışıl olmasından çok memnun olduklarını ifade eden cadde esnafı ileriki süreçte caddenin çift yön olarak trafiğe açılması ile daha da memnun olacaklarını vurguladı. Tek yön olması nedeniyle adeta ölü bir cadde olan İskele Caddesi’nin yeni gözde cadde olması beklenirken şimdiden bir çok işletmenin ve zincir markanın gelmesi için de çalışmaların başladığı öğrenildi. Öte yandan Caddenin önümüzdeki günlerden itibaren de çift yön olarak trafiğe de açılacağı bilgisine ulaşıldı.

 

 

TİCARİ POTONSİYEL ARTACAK

 

İskele caddesi uzun yıllardır Beşyol Meydanı ile Karayolları Kavşağı arasında tek yönlü işlev görünce ticari gelişiminin önüne geçilmiş ve adeta park alanına dönmüştü. Van’da göreve başlamasının hemen akabinde vatandaşların görüş ve önerilerini dinleyen Vali Zorluoğlu, caddenin çift yöne açılıp yeniden düzenlenmesi talimatını vermişti. Kısa bir süre sonra yenileme çalışmalarının başladığı caddeni projesi tamamlandı ve akabinde caddede iş makinaları çalışmalara hız verdi. Caddenin tamamlanması ile birlikte caddenin ticari potansiyelinin artması mimari projelerin merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

 

 

YENİ AYDINLATMALARLA CADDE IŞIL IŞIL

 

Eski tip ve gösterişten uzak aydınlatma direkleri caddeyi aydınlatmazken birçok tehlikeye de mahal veriyordu. Eski aydınlatma direkleri sökülerek yerine daha şık az maliyetli ekonomik aydınlatma direkleri takıldı. 3 kısımdan oluşan aydınlatma sistemiyle ana cadde, kaldırımlar, orta refüj ışıl ışıl görünüyor. Yapılan düzenleme ile cadde daha az maliyetle daha fazla aydınlatılarak modern bir görünüme kavuştu.  

 

 

KALDIRIMLAR YENİLENDİ

 

Estetik yapıdan yoksun kentin ağır kış koşullarına karşı dayanıksız malzemelerin kullanıldığı kaldırımlar da baştan sona yenilendi. Düşük maliyetli, dayanıksız ve yıllardır kendi haline bırakılmış harabe haldeki kaldırımlar sökülerek yerine hava koşullarına dayanıklı bazalt, granit kaldırımlar döşendi.

 

 

PROJE CADDE ESNAFINI HEYECANLANDIRDI

 

İki Nisan Caddesinde yapılan yenileme ve aydınlatma çalışmasının cadde esnafı ve vatandaştan büyük beğeni almıştı. Benzer çalışmanın İskele Caddesine uygulanması cadde esnafını sevindirdi. Esnaf olarak caddenin çift yöne dönüştürülmesinden dolayı mutlu olduklarını söyleyen Onur Yücedağ, “Yıllardır cadde aynı şekilde. Hiçbir gelişme olmadı. Gelişmemesinin nedeni ise tek yön olmasından kaynaklanıyor. Birde cadde de ciddi bir park sorunu vardı. Ne yazık ki caddeyi birçok insan park alanı olarak kullanıyordu. Yeniden çift yön olması bizi sevindirdi. Yerinde alınmış bir karar. Alınan kararın öncüsü Sayın Valimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

 

“İNSANLAR ARTIK TEDİRGİN DEĞİL”

 

Caddede yapılan çalışmalarla ilgili Şehrivan Gazetesine konuşan cadde esnaflarından Hayrettin Atıfses, “Bize bir avantajı olmadı. Tam olarak anlam veremediğimiz bir kavşak var. Çift şerit mutlaka yararlı olur tabi görmeden bir şey söyleyemeyiz. Bir ihtimal bizlere faydası olabilir. Özellikle alışveriş yönünden, esnaflara faydası olabilir. Alışverişler çoğalabilir. Yapım aşamasında çok zararı oldu. Sürekli trafiğe kapatılması insanları ve esnafı olumsuz yönde etkiledi. Yararlarını yol tamamen bittiğinde göreceğiz. Yol bitmeden bir şey söyleyemeyiz. Ama ışıklandırma yönünden caddemize, memleketimize, vatandaşlarımıza, ailelerimize çok yararlı oldu. İnsanlar artık rahat rahat gezebiliyorlar burada. Rahat yürüyebiliyorlar. En önemlisi ise tedirgin olmuyorlar. Çünkü caddemiz eskisi gibi karanlık değil artık.” Dedi.

 

 

ŞİRVAN: ÖNCEDEN KARANLIK BİR CADDEYDİ

 

Yapılan çalışmalardan memnun olduklarını anlatan Erdal Şirvan isimli cadde esnafı, yapılan çalışmanın memlekete faydalı olacağını söyledi. Şirvan, “Memleketimize yakışacak bir çalışma fakat yol tamirata girdiğinden beridir işimiz oldukça zayıfladı, müşterilerimiz aşırı derecede azaldı, yol kapatıldı ve bu esnaf için hiç iyi olmadı. Geceleri ışıklandırmalar çok iyi oldu böyle bir caddeye de bu yakışırdı zaten. İnsanlar rahat rahat akşamları gezebiliyor, yürüyebiliyor artık. Önceden karanlık bir caddeydi. Aileler geçemiyordu. Geçtikleri zamanda tereddüt ediyorlardı. Evleri o caddeye yakın olan insanlar bile tereddüt ederek caddede yürüyordu. Bunun için ışıklandırmanın yapılması memleketimiz ve insanları açısından faydalı oldu.” Şeklinde konuştu.

 

 

“MEMLEKETİMİZ ADINA GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLACAK”

 

Erhan Tanrıverdi isimli bir diğer cadde esnafı da Şehrivan’a verdiği demeçte, “Çift şerit olacakmış bizler öyle biliyoruz. Bu esnaf açısından çok yararlı olur. Herkes için yararlı olur. Memleketimiz adına güzel bir çalışma olacak inşallah. Çift şerit olursa esnaflarında yüzü güler vatandaşlarında yüzü güler. Ailelerimizle, arkadaşlarımızla rahatça akşamları o caddede dolanabileceğiz. Bu gerçekten çok güzel bir şey. Işıklandırma güzel bir şekilde yapılmış. Eskisi gibi cadde boydan boya karanlık değil. Bunu görmek çok güzel, bunun bilincindeyiz. İskele caddesi bunu hak ediyor. Devamının gelmesini bekliyoruz. Biran önce çalışmanın hızlandırılıp bitme taraftarıyız.” Diye belirtti.

 

BİÇER: GÜZEL BİR ÇALIŞMA YAPMIŞLAR

 

Mahmut Biçer isimli cadde esnafı da yaptığı açıklamada, “Eski haline bakıp, sonra da yeni haline bakacak olursak çok iyi iş çıkarmışlar. Eski haliyle karşılaştırdığımız da çok daha iyi bir sonuç görüyoruz. Kaldırımlarımız çok daha iyi ve güzel oldu. Işıklandırma yapılması çok iyi oldu. Sonuçta önceden karanlık bir cadde giden de, gelen de tedirgin oluyordu. Artık öyle değil. Yeni ışıklandırma sayesinde giden de memnun, gelen de. İki nisan caddesi ile iskele caddesini kıyaslayacak olursak, aralarında çok ciddi farklar var. Orada ki iş yerleri ve imkânları çoktur. Burada ise oldukça azdır. İki nisan gibi olamasa da güzel bir çalışma yapmışlar. Yaşam açısından baktığımızda ailemiz, eşimiz, dostumuz çok daha rahat geziyorlar. Işıklandırma çok iyi oldu bu caddeye çok yakıştı ve çok memnun kaldık biz esnaflar ve vatandaşlar olarak. Bunun devamını bekliyoruz. İnşallah daha güzel sonuçlar elde ederiz.” Şeklinde konuştu.

 

GÜL: CADDE YAPILMADAN ÖNCE ÖLÜ BİR CADDEYDİ

 

İskele Caddesi üzerine uzun zamandır Van’ın meşhur kahvaltısını sunan Bak Hele Bak Yusus Konak’ın işletmecisi Fariz Gül Şehrivan’a yaptığı açıklamada, yapılan çalışmanın daha tam olarak bitmediğine dikkat çekerek, “Daha işin baya başındayız. Bizim beklentimiz yüksek şeyler değil. Esnafa katkı sağlaması bizleri tatmin edecektir. Umudumuz burada oturan, burada çalışan esnafa, vatandaşa, çalışanlara katkı sağlaması. Bizleri çok mutlu eder. Bu cadde yapılmadan önce ölü bir caddeydi. Şuan baktığımız da muazzam bir ışıklandırma, muazzam bir ferahlık var. Caddenin tek yönlü olması açıkçası hiç iyi değildi. Şuan ki caddeye bakacak olursak bambaşka bir cadde olmuş. Çift yönlü cadde hepimize katkı sağlayacak ben buna inanıyorum. Esnaflara, vatandaşlara, halka, çalışanlara ve en önemlisi Memleketimize büyük katkısı olacak. Memleketimiz adına çok güzel bir çalışmaya imza attıklarını söyleyebilirim. Son bir haftadır gözlemlediğim kadarıyla insanlar orayı yaya olarak da, yürüme yolu olarak da kullanıyorlar bu güzel bir şey.” Şeklinde konuştu.

 

 

YILMAZ: CADDENİN ÇİFT YÖN OLMASI PRESTİJİ ARTIRACAK

 

Taleplerine kulak veren Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’na teşekkür eden Cadde esnafından Rıfat Yılmaz, “Biliyorsunuz İskele Caddemiz Türkiye’nin en uzun caddelerinden bir tanesidir. Burada yapılan dönüşümün hem sosyal anlamda hem ekonomik anlamda hem de görsel anlamda caddemize çok şey katacağına inanıyoruz. Caddenin çift yön olması ve prestij cadde haline gelmesi biz esnaf açısından çok daha faydalı olacak. Çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

İNAN: EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUZ

 

Yapılan çalışmaların kendilerini mutlu ettiğini anlatan cadde esnafından Abdullah İnan ise “Büyükşehir Belediyesine burada yaptığı çalışmalar için teşekkür ediyoruz. İskele Caddesi’nin çift yön olması gerek biz esnaf açısından gerekse de kentteki trafik sorunun giderilmesi noktasında son derece önemlidir. Somut olarak da çalışmaların başlaması sevindiricidir. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

AKILLI DURAKLAR ULAŞIMI RAHATLACAK

 

Kentin en işlek caddelerden biri olan ve toplu taşıma acısından da önemli güzergâhlardan biri olan caddeye akıllı durakların yerleştirileceği de daha önce dile getirilmişti. Taşıt yoluna paralel olarak tasarlanacak duraklar kaldırım işgalini de minimum düzeye indirecek. Kaldırım taşlarıyla bütünlük taşıması adına ise durakların dış cephesi granit yüzeyle kaplanırken oturaklar ve saçaklar ise ahşap malzemeden yapılacak. Duraklar da ayrıca akıllı ekranlardan 24 saat otobüs geliş gidiş saatleri takip edilecek.

 

BELVAN KART İLE BİSİKLET KİRALANABİLECEK

 

Şehirde bisiklet kullanımının artırılması adına İskele Caddesinin 2’inci kısmı içinde bisiklet kiralama istasyonları kurulacak. İskele parkı ve karayolları kavşağına kurulacak kiralama istasyonlarından vatandaşlar Belvan kart ile bisiklet kiralayabilecek. Kiralanan bisikletler ile iki nokta arasında güvenli bir şekilde bisiklet kullanabilecekler. Vatandaşlar cadde üzerindeki parklarda dinlenip bisiklet sürmenin keyfini yaşayabilecek.

 

“CADDENİN EKONOMİK DEĞERİ ARTACAK”

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, daha önce yapmış olduğu bir açıklamada, İskele Caddesinin yapılacak çalışmalarla modern bir yapıya kavuşacağını belirtmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş yıllardaki hizmetsizlik anlayışını yeni dönemde değiştirerek insan odaklı hizmete dönüştürdüklerini söylemişti. Zorluoğlu, “Kısa bir süre içerisinde İki Nisan Caddesinde çok güzel bir çalışma yaptık. Işıklandırması ve kaldırım çalışmalarıyla halkın beğenisini kazanan bir cadde oldu. Şimdi yine halkımızın talepleri doğrultusunda İskele Caddesinde de benzer bir çalışma yapacağız. Yapılacak olan çalışma ile caddenin ekonomik değeri artacak yeni işyerlerinin de açılmasına vesile olacak. Çünkü bunu İki Nisan caddesinde açıkça görebiliyoruz. Orada kısa zaman içinde birçok iş yeri açıldı. Bu da bizi mutlu etti. Bu gelişimin iskele caddesinde de yaşanacağına eminim. Çünkü caddemiz çok modern bir cadde olacak. Caddemizde insanlar çok rahat seyahat ederken bisiklet kiralayıp akıllı duraklarda güvenle toplu taşıma araçlarını kullanabilecek. Ağaçlandırma ve ışıklandırma çalışmalarıyla da Van cıvıl cıvıl, ışıl ışıl bir caddeye kavuşacak” şeklinde konuşmuştu.

Editör: TE Bilisim