ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - HAKAN SARI - Şehir içi ulaşımı ve trafiği her geçen gün daha karmaşık bir hal alan kentte halkın ve esnafın uzun süredir talep ettiği çağrılardan birisi karşılık burdu. Şehrivan Gazetesi’nin de defalarca gündeme taşıdığı ve esnafın taleplerini dile getirdiği İskele Caddesi için verilen uğraşlar sonuç verdi. Van TSO’nun da aylardır gündeminde olan ve Vali Murat Zorluoğlu ve diğer isimlere sık sık bilgi verdiği caddenin çift yön olması konusunda müjde bizzat Vali’den gelirken karar Vanlılar arasında memnuniyet yarattı. İstisnasız tüm kesimlerin ölü bir hale gelen caddenin çift yön olması konusunda olumlu görü bildirirken karar ile birlikte trafikte bir rahatlama hem de İskele Caddesi’nde esnaf adına olumlu hareketlilikler olması bekleniyor. Şehrivan’ın karar sonrası nabız yokladığı esnaflar ise caddenin açılması ile sınırlı kalınmaması gerektiğini yatırım yapılması gerektiğini de söyledi. İpekyolu Caddesi’ndekine benzer bir çalışma ile cazibe kazanmayı bekleyen caddenin elden geçirilmesi ile birlikte esnaf Beşyol’a da üst geçit yapılması gibi talepler iletti.

 

İşlek ve bir o kadar önemiyle Van’ın gözde caddelerinden bir tanesi olan İskele Caddesi yeni bir gelişme yaşandı. Caddenin çift yöne dönüştürülmesine yönelik taleplerde bulunan esnafın talebine Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu kayıtsız kalmadı. Vali Zorluoğlu geçtiğimiz günlerde resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile caddenin çift yön olacağı müjdesini verdi. Gazeteniz Şehrivan olarak daha önce caddenin durumunu sorduğumuz esnafa bir kez daha gittik. Zorluoğlu’nun açıklamasını esnafa sorduk ve taleplerini dinledik. İşte esnafın karara tepkisi ve istekleri...

 

 

ERBAK: İŞLEVLİĞİNİ KAYBETTİ

Gazetemize konuşan esnaflardan Engin Erbak cadde üzerindeki esnafın ve vatandaşların caddenin çift yön talebinin olduğunu söyledi. Erbak şöyle konuştu: “Bu cadde üzerinde esnaflık yapan bütün vatandaş iskele caddesinin çift yönlü olmasını istiyor. Çünkü cadde tek yönlü olduğundan beri eski işlevliğini kaybetti. Çift yönlüyken cadde daha canlıydı. Tek yönlü olduğundan bu yana birçok esnaf iflas etti. Van 2 caddeden ibaret değil. Şimdi tek yönlü olduğu için vatandaş alışverişini yapıp bu cadde üzerinde şehir merkezinden çıkış yapıyor.

 

“VAN TRAFİĞİNE KAKTI SUNACAKTIR”

Caddenin tek yön olduktan sonra esnafın bittiğini dile getiren Erbak, “Müşteriler park alanı bulamıyor. Haliyle başka yerlere yöneliyor. Bu da bizim için sıkıntı. Van’ın trafiği çok kötü şu anda. Caddenin iki yönlü olması trafiğe de faydası olacak. Özellikle akşam saatlerinde Van’da ulaşım çok kötü. Cumhuriyet, Maraş ve İkinisan Caddelerinde yoğunluktan dolayı tıkanıyor. Bir nebze de olsa İskele Caddesinin çift şeritli olması bu yoğunluğu düşürecek diye düşünüyorum. Dünyanın en uzun ikinci caddesi olan İskele Caddesi hakkettiği değeri almıyor. Van en önemli caddelerinden biri olan İskele Caddesi diğer caddeler gibi önem verilmiyor.” Diye konuştu.

 

 

İLHAN: ESKİDEN DAHA CANLIYDI

Caddenin çift yönlüyken daha canlı olduğunu dile getiren Taner İlhan da şunları söyledi: “İskele Caddesi daha önce çift yönlüydü, daha canlı ve faydalıydı. Cadde tek yönlüye çevrildikten sonra bu cadde öldü. Burada esnaflık yapan birçok vatandaş müşteri potansiyeli düşmesinden sonra dükkanlarını kapattı veya başka yerlere taşındı. Cadde tek yönlü olarak kullanılmaya başlandıktan sonra caddenin gelişmesi durdu. Cadde dar çift yönlü olmasında haliyle daralacak. Kaldırımların bir metreye yakın içeri çekilmesi lazım. Güzel bir ışıklandırma yapılırsa bu cadde tekrar eski canlılığına kavuşur.”

 

“ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

Caddenin tek yönlü olmasından dolayı esnafın müşteri bulamadığına değinen İlhan, “Tek yön olduğundan dolayı esnaf müşteri bulamıyor. İskele Caddesinin canlanması için belli başlı önemli çalışmalar yapılmalı. Işıklandırmasından başlayıp yol refujları ve kaldırımların baştan sona yeniden yapılmalı. Güzel bir çalışma yapılırsa çift yönlü olarak hizmete sunulmasından yanayız. Bir süre çift yönlü olarak devam eder. Faydalı olacağı düşünülürse kalıcı olarak devam eder. Burada esnafın dinlenmesi önem taşıyor.” Dedi.

 

 

TAŞ: TEK YÖNÜN HİÇBİR FAYDASI YOK

“İskele Caddesi çift yönlü olması daha faydalı olacaktır” diyen esnaflardan Yusuf Taş şöyle konuştu: “İskele Caddesi tek yönlü olmasında biz burada bulunan esnaf için tek kelimeyle zarar oldu. Müşteri bakımından yüzde 60 oranında kalıcı bir düşüş oldu. Caddenin tekrar çift yönlü olmasına çok sevindik. Caddenin tek yönlü olmasının ne faydası var? Bakın cadde bomboş. Daha önceleri biz esnaf kesimi caddenin çift yönlü olması için imza topladık. Böyle bir kararın çıkması biz esnaf ve İskele Caddesi için çok faydalı olacak.”

 

“YILLARDIR HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMADI”

Caddenin çift yön olmasından sonra tekrar canlanacağını belirten Taş, “İskele Caddesi çift yönden sonra tekrar eski güzelliğine kavuşacak. Yıllardır İskele Caddesinde her hangi bir çalışma yapılmadı. Çift yönlü olursa belki biraz ilgi kazanır. İskele Caddesi çift yönlü olursa ilimizin trafiğine de çok faydası olacak. Cadde dar yol kenarlarına park yapılırsa bu çok büyük sıkıntı olur. Bu yüzden caddenin biraz genişletilmesi gerekiyor. Bu nedenle güzel ve geniş çaplı bir çalışma yapılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÜRKMEZ: ÇOK SEVİNDİK

Esnaflardan Ercan Ürkmez caddenin yeniden çift yön olmasını duyduklarında çok sevindiklerini dile getirdi. Ürkmez şöyle konuştu: “İskele Caddesi çift yönlü olması gerekiyor. Çünkü Van’ın diğer caddeleri trafik konusunda yetersiz kalıyor. İskele Caddesinin tekrar çift yönlü olacağı haberini duyduğumuzda çok sevindik. Gerçekten bu cadde tek yönlü olması lüzumsuz olmuştu.”

 

“VAN 2 CADDEDEN İBARET DEĞİL”

Cadde üzerinde bulunan esnaf ve alışveriş için gelen müşterilerin sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Ürkmez, “Bunun en büyük sebebi caddenin tek yönlü olmasıydı. Müşteri araçlarını park edecek yer bulamıyordu. Ayrıca çıkış caddesi olduğu için pek fazla iş yapılmıyor. Valimizin verdiği bu karar bence çok güzel bir karar oldu. Tek şerit caddeyi öldürdü. İskele Caddesinin tekrar canlanması gerekiyor. İlimiz sadece 2 cadde üzerinde kurulmamış veya sadece 2 caddesi yok. Şehrin bu tarafının da gelişmesi için çalışmalar yapılmalı.” Dedi.

 

 

İLHAN: TEK YÖN İLGİYİ AZALTTI

Tek yön iskele caddesini karanlık ve bakımsız bir cadde olmasına neden olduğunu aktaran Abdulkadir İlhan ise şunları söyledi: “İskele Caddesi dünyanın en uzun ikinci caddesi ama buna rağmen ilgisiz kaldı. Cadde üzerinde bulunan esnaf çok zor zamanlar geçiriyor. Bunun en büyük sebebi tek yön olmasından kaynaklanıyor. Cadde tek yön olduktan sonra yatırımlar yapılmadı. Bir nevi işlevini kaybetti. Eskiden iskele caddesi cıvıl, cıvıl bir caddeydi. Şimdi ise sönük bir cadde olmuş. Çift şeridin gelmesi cadde ve esnaf için bir kurtuluş olacaktır. Bunun için güzel bir bakım çalışması yapılmalı. Cadde dar biraz. Bu yüzden de genişletilmesi gerekiyor. Bunun için güzel bir proje hazırlanıp faaliyete sokulursa, çok faydalı olacaktır.”

 

ESNAF KARARDAN MEMNUN

Esnaf Yunus Polater de İskele Caddesinin tek yönlü olmasının hata olduğunu ifade etti. Polater, “İskele Caddesi çift yön olarak Beşyola kadar olursa faydalı olmaz. Çünkü cadde dar. Bunun için kapsamlı bir çalışma yapılmalı ve bu da yılları alır. Evet, cadde iki yönlü olursa canlanır ama trafik açısından sıkıntı olur. Esnaf olarak caddenin çift yönlü olmasını çok istiyorduk. Tek yön buradaki esnafı bitirmişti. İskele caddesi tek yönlü olduktan sonra burada bulunan birçok esnaf taşındı. Burada kiralar yüksek ama işlerde durgun. İnşallah çift yön bu sorunu giderir. Esnaf olarak bu kararın alınmasından memnunuz.” İfadelerine yer verdi.

 

 

“CADDENİN ÖNEMLİ BİR ÖZELLİĞİ VAR”

“İskele Caddesinin çift yönlü olması ihtiyaçtı” diyen Mustafa Kuş adlı esnaf ise şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıllarda İskele Caddesi Van’ın en menşur caddesi olarak biliniyordu. İskele caddesinin şöyle bir özelliği de var. Dünyanın en uzun ikinci caddesidir. Yani tarihi bir caddedir. Lakin bu kadar önemli olmasına rağmen bir türlü hakkettiği değer verilmiyor.”

 

KUŞ: CADDEYE YATIRIM YAPILMALI

Kuş konuşmasının devamında, “İskele Caddesi tek yön olduktan sonra resmen ilgisizleşti. Bu yüzden cadde eski canlılığını kaybetti. Bu yüzden ekonomik olarak da değer kaybetti. Biz Vanlılar olarak bu tarihi caddemize sahip çıkmalıyız. Van sadece Cumhuriyet ve Maraş’tan ibaret değil. İskele Caddesine de yatırımlar yapılmalı. Canlandırılması için çalışmalar yapılmalı. Alınan bu kararın çok faydalı olacağına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

 

 

BOZKURT: BEŞYOL’A ÜST GEÇİT YAPILMALI

Caddenin çift yön olduktan sonra Van’ın trafiğine yararlı olacağını belirten esnaf Mansur Bozkurt şöyle konuştu: “Son yıllarda İskele Caddesi tek yön olmasından dolayı sönük kaldı. Tekrar canlandırılması gerekiyor. Şehrimizin ana caddelerinden biri olan İskele Caddesi, çift yön olursa trafik bir nebzede olsa sakinleşir. Hepsi çift yönlü olamaz. Caddenin tamamı çift yönlü olursa pek faydalı olmaz. İskele caddesi tamamı çift yönlü olursa Beşyol’da alt üst geçidin yapılması gerekiyor.”

 

“ÇİFT YÖNLÜ OLMASINI DESTEKLİYORUZ”

Caddenin Beşyol mevkiine kadar çift yönlü olamayacağına değinen Bozkurt, “Bu haliyle Beşyol çift yönlüyü kaldıramaz. Bir kısmı çift yönlü olursa, bir kısmı da tek yönlü olursa o zaman daha faydalı olacak. Yıllardır tek yön olarak kullanılıyor. Bu yıllarda hiçbir faydasını görmedik. Aksine ne kadar zararlı olduğunu gördük. Eğer çift yönlü olursa büyük markalar da caddeye yatırım yapar ve cadde canlanır. Çift yönlü olması en çok esnafa yararlı olur. Esnaf olarak İskele Caddesinin çift yönlü olmasını destekliyoruz.” Dedi. 

 

    

 

TOSUN: CADDE TEK YÖNDE SESSİZLEŞTİ

Alınan kardan memnun olduklarını söyleyen Zeki Tosun, ayrıca İskele Caddesine sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Tosun şu ifadelere yer verdi: “Daha önce tek yön yapılması bizi kötü yönden etkiledi. Cadde tek yönlü olduktan sonra sessizleşti. Çift yönlü olması esnaf için daha çok faydalı olacak. Şimdi siz esnafları gezdiniz hepsinin bu kara çok mutlu olduklarını şahit oldunuz. Bu karar son derece yerinde bir karar oldu. Cadde üzerinde esnaflık yapan vatandaş gerçekten çok zor durumdaydı. Tek yönlü olduktan sonra cadde kör nokta oldu. Müşteri bakımından çok kötü oldu. Cadde iyi bir proje hazırlanarak güzel ve faydalı hale tekrar getirilebilir. Caddenin çift yönlü olmasının faydalı olacağına inanıyorum.”

 

 

KARAGÜLLE: ALTERNATİF CADDE OLUR

“İskele Caddesinin tek yönlü olması esnafı bitirdi. Birçok esnaf iş olmadığından dolayı taşınmak zorunda kaldı” diyen Mehmet Nuri Karagülle ise, “İskele Caddesi tek yönlü olması esnafı bitirdi. İskele Caddesi tek yönlü olmasından dolayı çöplüğe döndü. Cadde bakımsız kalınca haliyle esnaf için müşteri sıkıntısı ortaya çıktı. Çift yönlü olması memleketimize daha faydalı olur. Van’ın trafiğine çok faydalı olacağına inanıyorum. Şimdi akşam saatlerinde Maraş ve İkinisan Caddeleri trafikten dolayı tıkanıyor. Alternatif yol olarak kullanılacak ve bu da çok yarlı olacak. İskele Caddesinin bir diğer sıkıntısı da ışıklandırmasıdır. Akşam cadde karanlığa boğuluyor. Bunun için çok güzel bir proje hazırlanıp cadde iyi bir bakımdan geçirildikten sonra çift şeritli olarak faaliyete sunulursa güzel olur.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim