İstanbul halkı saat 14:00 sularında 5.7'lik şiddetli depremle şok yaşadı. Büyük paniğe yol açan depremden ilk görüntüler gelmeye başladı. 

7 kilometre derinlikte meydana gelen deprem nedeniyle vatandaşlar sokağa döküldü. Bazı binalar depremde hasar gördü. 

Kandilli 5.7 dedi

Kandilli Rasathanesi depremin merkez üssünü Silivri açıkları olarak duyurdu. Depremin şiddeti ise 5.7 olarak açıklandı. 

Artçı sartılar
 

Silivri'de 4 büyüklüğünde bir artçı meydana geldi. Marmara Denizi'nde gün içinde de saat 12.00'de 2.9; 10.52'de 2.1, 10.32'de 3.6 büyüklüğünde depremler meydana gelmişti.

İstanbul'da okullar tatil edildi
 

İstanbul'da meydana gelen 5.8'lik depremin ardından İstanbul'da Valilik kararıyla okullar tatil edildi.


 

En az 7.2 büyüklüğünde deprem üretir
 

-Orta çukurlukla Çekmece gölleri arasında uzanan fay kolu ilk kırılmasını beklediğimiz faydır. 70-75 km uzunluktadır, kırıldığında en az 7.2 büyüklüğünde deprem üretir. Bu kol kilitlenmiştir. Yani hiçbir hareket belirtisi ve üzerinde deprem yoktu. Bu kol enerji biriktiriyordu. Onun için ilk bunun kırılacağını düşünüyorduk.


 

Avcılar'da bir caminin minaresi deprem nedeniyle yıkıldı. 

7.2'lik depremi tetikleyebilir mi?
 

Dünkü (salı günü) deprem işte bu kolun en batı ucunda, yani orta çukurluğun hemen doğusunda oldu. Bu nedenle dikkate alınması gereken bir deprem. Söz konusu kolu belli ölçüde etkileyebilecektir. Gerçi olan deprem 4.6 büyüklüğündedir. Açığa çıkarttığı enerji söz konusu koldaki depremi tetikleyebilir mi soru işareti. Ama bu koldaki gerilimi daha da artırdığı kesin.

Depremle ilgili kafamda kuşku var


Dünkü (salı günü) deprem gaz kaçağı nedeniyle olan bir deprem miydi yoksa fay hareketi sonucu mu oldu onu anlamaya çalıştım. Ancak depremin yeri ve büyüklüğü fay kırılmasına daha uygun ama odak derinliği çok sığ sanki gaz kaçağına işaret ediyor. Bu konu kafamda hala kuşkulu, araştırılması lazım.

Editör: TE Bilisim