Gevaş hafta sonu tarihinin en renkli günlerinden birisini yaşadı. 2001 ve 2004 yıllarında Vizontele filmlerinin çekildiği Gevaş onca zaman sonra ‘Vizontele’ efsanesini yeniden yaşattı. Belediye Başkanı Sinan Hakan’ın büyük çabayla hayata geçirdiği ‘Vizontele Deli Emin Bisiklet Şenliği’ etkinliğinde kentin yöneticileri, STK temsilcileri ve vatandaşları filmin başkarakteri Deli Emin gözlüğü takıp Deli Emin’in bisiklet sürdüğü parkurda pedal çevirdi. Çeşm-i Siyahım adlı türkü eşliğinde Gevaş’a doğru akan yüzlerce bisikletle Gevaş’a renk kattı, güzellik kattı…

 

 

GEVAŞ’TAVİZONTELE DELİ EMİN FESTİVALİ

Gevaş Belediyesi tarafından aylardır hazırlıkları yapılan Vizontele Deli Emin Bisiklet Şenliği hafta sonu yoğun bir katılımla gerçekleşti. DAKA’nın da destekçisi olduğu şenlik Gevaş için unutulmaz bir festivale dönüşürken ilçede çekilen Vizontele adlı film on yıllar sonra kente yeniden renk getirdi. Vizontele filmlerinin çekildiği ilçede ilk kez böylesi bir şenliğe ev sahipliği yapılırken ilçede sabahtan akşama kadar rengarenk görüntüler oluştu. Filmdeki mekanların yıllar sonra olduğu şekliyle kullanıldığı şenliklerde Vali’nin, Kültür Müdürü’nün, diğer kurum amirlerinin, STK temsilcilerinin, siyasetçilerin ve halkın katıldığı bisiklet şenlikleri, yarışmaları, konserler gerçekleştirildi. Binlerce insanın akın ettiği ilçede renkli görüntüler yaşanırken yeşil alanlarda piknikler yapılıp yemekler yenildi. Şenliği hayata geçiren isim günü “Hayatımın en güzel günlerinden biriydi” şeklinde yorumlarken vatandaşlar da unutulmaz bir gün yaşadı. Şenliğin en renkli görüntülerinden birisi de belediyenin Kültür Müdürü Mihail Atik’in Deli Emin kıyafetleri giyip bisiklet çeviren yüzlerce kişinin önüne geçip Çeşm-i Siyahım müziği eşliğinde o sahneyi canlandırması oldu.

 

 

GEVAŞ’TA BİR GÜZEL FESTİVAL!

Sanatçı Yılmaz Erdoğan’ın yönetmenliğini yaptığı 'Vizontele' filmindeki 'Deli Emin' tiplemesi Gevaş Belediyesi'nin esin kaynağı oldu. 2001'de ilçe merkezinde çekimleri yapılan 'Vizontele' filmi nedeniyle Gevaş ilçe Belediyesi  ve DAKA tarafından da 'Vizontele Deli Emin Şenliği' düzenlendi. Şenliğe, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Kültür Müdürü Muzaffer Aktuğ, Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Van TSO başkanı Necdet Takva, diğer STK temsilcileri, kamu kurum müdürleri, vatandaşlar ve bisiklet tutkunları katıldı.

 

 

BAŞKAN HAKAN: BİLGİ KAYNAĞI VİZONTELE'DİR

Etkinlik öncesi konuşun Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, etkinliğin bilgi kaynağının vizontele filmi olduğunu söyledi. Hakan, "Filmdeki belediye başkanı karakterinin bir sözü vardı, derki bir yerde mutlu mesut olmanın şartı orayı sevmektir, sen bir yeri seversen orası dünyanın en güzel yeridir, dünyanın en güzel yerini sevmezsen orası dünyanın en güzel yeri değildir. Gibi samimi duygularla ifadesi vardır. Bundan hareketle ben de derim ki doğasıyla kültürüyle gelenekleriyle tarihiyle Gevaş dünyanın en güzel yeridir. Dünyanın en güzel yerine hoş geldiniz sefalar getirdiniz." Dedi.  

 

 

"GELENEKSEL HALE GETİRECEĞİZ"

Etkinlik için Yılmaz Erdoğan ile görüştüklerini söyleyen Hakan, "Etkinlik için Yılmaz Erdoğan ile de görüştük, çok keyifle kabul etti. Amerika’da olduğu için bugün aramızda olamadılar. Bu etkinliğimizi zaten geleneksel hale getirmeyi düşünüyoruz, inşallah seneye onları da aramızda görmek isteriz. Bu fikir ilk bizde oluştuğunda sosyal medya üzerinden paylaştık. İlk düşündüğümüz gelip birkaç bisikletle buradan şehir merkezine gitmekti. Böyle ufak bir şey düşünmüştük. Fakat inanılmaz bir ilgi gördü. Biz de daha geniş çaplı bir şey tasarlamaya başladık. Üniversiteden, şehir merkezinden bisiklet meraklıları, sevdalıları büyük bir kitle ile karşılaştık. Ben de 40 yaşındayım şimdiye kadar bisiklet nedir bilmezdim, 45 gün içinde öğrendim. Şimdi ben de sizlerle birlikte birazdan bisiklet süreceğim. Bu programı hazırlarken Kalkınma Ajansından çok değerli katkılar aldık. Başta valimiz İbrahim Taşyapan olmak üzere bize cesaret veren katkı sunan herkese teşekkür ediyorum." Şeklinde konuştu.

 

 

VALİ TAŞYAPAN: DELİ EMİN İLÇENİN EN AKILLISIDIR

Başkan Hakan'ın ardından konuşan Van valisi İbrahim Taşyapan ise, "Bu güzel günde çok güzel bir ortamdayız. Gevaş Van gölümüzün kenarında en güzel ilçelerimizden biridir. Bu bahar gününde burada bisiklet şenliği yapacağız. Tabi Vizontele filmi ile güzel ilçemiz daha da tanınır hale geldi. İlçenin tanıtımına büyük bir katkı sondu. Başkanımızın bu etkinliği filmdeki ‘Deli’ rolündekinin ismini vermesi iyi bir düşünce. İyi bir pazarlama tekniği bence. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bu etkinliğe katkısı oldu. Aslında filmdeki Deli Emin ilçedeki en akıllı kişidir. Bütün iyi işleri o yapıyordu. Aslında deli ile akıllı arasındaki çizgi nedir kestirmek kolay bir şey değildir. Bazı insanlar çok ileri zekalı olduğu için onları deli diye biliriz. Bu etkinliğin onun adına yapılması çok güzel bir düşünce. Başkanı bu konuda tebrik ediyorum. Bu düşünceyi bize açtığında kendisini desteklediğimizi belirttik. Sağlık Bakanlığımız da bu yıl sağlıklı yaşam için bisiklet üzerinde duruyor. Bisiklet doğaya en zararsız bir vasıtadır. İnşallah dağlarımızda, ovalarımızda, vadilerimizde hem güzellikler daim olur, insanlarımız mutlu olarak yaşar. Bize bu güzel günü yaşattıkları için belediye başkanımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum." İfadelerini kullandı.

 

 

DELİ EMİN ESİN KAYNAĞI OLDU

Bisiklet şenliğinin startı Gevaş'ın Rez mevkiinde verildi. Vali Taşyapan, STK temsilcileri ve kamu kurum müdürleri de bisiklet kullandı. 5 kilometrelik parkurda bisikletliler güzel görüntüler oluşturdu. Vizontele filminde Deli Emin rolündeki Yılmaz Erdoğan'ın yerini ise Gevaş Belediyesi Kültür Müdürü Mihail Atik aldı. Bisiklet ile en ön sırada yer alan Deli Emin kostümlü Atik katılımcıların büyük beğenisini topladı. Filmdeki Deli Emin karakteri ile aynı kıyafetleri giyip Deli Emin gözlüğü takan Atik’i yine Gevaş Belediyesi’nin dağıttığı Deli Emin gözlükleri takan yüzlerce katılımcı izledi. Gevaş Belediyesi’ne ait Zabıta aracının hoparlöründe filmin unutulmaz şarkısı olan Çeşm-i Siyahım Türküsü çalınırken bisikletliler aracın arkasında koca bir bisiklet konvoyu oluşturarak ilçe merkezine kadar indi. Parkur sonunda konuşan Belediye Kültür Müdürü Mihail Atik, amaçlarının Gevaş'ın tanıtımını yapmak olduğunu söyledi.

 

GEVAŞ’IN GÜZEL GÜNÜ!

Şenlik sonrası katılımcılara yemek ikram edilirken bir taraftan da yöresel yemek olan ayranaşı dağıtıldı. Tam bir şenlik alanına dönen ilçede katılımcılar yemeğin ardından protokol ile halay çekti. Vali’nin, belediye başkanının, kurum amirlerinin, STK temsilcilerinin ve halkın birlikte halayı renkli görüntülere sahne oldu. Ardından Akdamar Adası sahiline kadar ikinci bir bisiklet yarışının gerçekleştiği ilçede, misafirler gün boyu ilçedeki türlü etkinliklerde zaman geçirdi. Şarkılar, türkülerin eksik olmadığı ilçede unutulmaz bir etkinliği yer verildi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim