Van’da “Van-İran Hedef Pazar ve Müşteri İlişkileri Yönetim Stratejileri” paneli yapıldı. Panelde önemli araştırma çalışmasının sonuçları da açıklandı. YYÜ ile Van TSO ortaklığında yapılan toplantıda İranlı turistlerin Van’a olan katkısı da gözler önüne serilirken Shopping Fest döneminde Van’a yansıyan ekonomik katkısı şaşırttı. Van TSO Başkanı Necdet Takva, daha güzel çalışmaların olacağı şeklinde görüş paylaşırken, Vali Taşyapan ise her geçen gün artan turist ziyareti için “Bu bir başlangıç” yorumu yaptı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliğinde Turizm Haftası kapsamında “Van-İran Hedef Pazar ve Müşteri İlişkileri Yönetim Stratejileri” paneli düzenlendi. Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van’ın turizm açısında önemli bir altyapıya sahip olduğunu söyledi. Taşyapan Van’a gelen her turistin önemli olduğunu ancak İranlıların çok daha önemli olduğunu kaydetti. Taşyapan, “Van’ımıza dışardan ve içerden gelen her insan değerlidir. Ancak bin 500, 2 bin dolar şehrimize bırakan turistler bizim için daha çok değerlidir. Bize gelen turistler paralı gelen turistlerdir.” Dedi.

 

Toplantıda ilk olarak konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Suvat hocamız ve ekibine teşekkür ediyorum. Çok ufuk açıcı bir çalışma olmuş. 2017 yılı içinde böyle bir çalışmamız yine olacak. 2017 yılında daha iyi çıktılar olacağına inanıyorum. Biz bu etkinliği Turizm Haftası nedeniyle yaptık.” Dedi.

 

 

TAKVA: ÖNEMLİ ÇIKTILARI VAR

Panelin önemli çıktılarının olduğunu söyleyen Takva şöyle devam etti: “Panelin önemli çıktıları var. İran masasının kurulması önemli bir çalışma olacaktır. Farsça kurs açtık. Ancak istediğimiz kadar talep olmadı. Bu anlamda daha fazla katılım için çalışmalarımız olacaktır. Ben şuna inanıyorum sınır kapımızla ilgili çıkan çıktılar bir kapımız olmadığında dolayı ortaya çıkmıştır. Bir Kapıköy Sınır Kapımız var ancak istenildiği düzeyde şu ana kadar hizmet vermiyordu. Hükümetimizin destekleri ile bir temel atma törenimiz oldu. Daha uluslararası düzeyde bir kapımız yakında açılacak Kapımız olmadığı halde bu eleştirilerin yapılması önemlidir. Burada bunları tartışıyor olmamız önemli bir aşamadır. Tüm olumsuzluklara rağmen bu anketi yapmamız ve İranlıları dinlememiz çok kıymetlidir. Bugün bunu tartışmamızda önemlidir. Biz Van TSO olarak meseleye böyle bakıyoruz.”

 

“DAHA DA GÜZEL SONUÇLAR OLACAK”

Shopping Fest’in önemli bir çalışma olduğunu söyleyen Takva, “Dönemsel olarak bu doğru mudur değil midir bunun bir tartışması var. Bunun içinde yeni bir çalışma yapılabilir. Bunu dışında konaklama önemli çıktılar ortaya çıkarmıştır. Bu yıl 961 kişi ile bu çalışma yapıldı ancak belki önümüzdeki yıl bu araştırmada bin 500, 2 bin kişiye ulaşılacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

 

BU YIL 778 BİN KREDİ KARTI İŞLEMİ YAPILDI

Mart ayındaki kredi kartı tutarları ve işlemleriyle ilgili yıllık bilgileri de veren Takva şöyle konuştu: “2017 Mart ayı sonu itibariyle 102 bin insan sınır kapımızdan giriş yaptı. Yapılan çalışmalarda kredi kartı harcamalarında çok az bir harcama yapıldığını görüyoruz. 961 kişiden sadece 16 kişi kredi kartı kullanmış. 886 kişi ise nakit harcama yapmış. Buda önemli bir rakamdır. İranlar burada nakit alışveriş yapıyorlar. Kredi kartı merkezinde özellikle bu alışveriş festivalleri döneminde yapılan kredi kartlarını inceleme imkanımız var. 2017 Mart ayında kredi kartı işlem adedi 778 bin 887 adettir. 2016 yılında ise 719 bindi. 2016 yılı sıkıntılı bir dönemdi. Malumunuz terör olayları vardı. 2015 yılında ise 1 milyon 8 bin adet işlem gerçekleşmişti. Bu yıl aşağı yukarı geçen yılı aşan ve 2015 yılına yakın bir işlem adedine ulaştık. Bunların tamamının da çevre illerden ve kent merkezinde yapılan işlemler olarak değerlendirdiğimizde İranlıların kentimize ciddi bir katma değer yarattıklarını görebiliyoruz.

 

104 MİLYONLUK KREDİ KARTI HARCAMASI

Kredi kartı harcamalarını da açıklayan Takva, “Kredi kartı harcama tutarlarına baktığımız zaman 2017 yılının Mart 104 milyon 16 bin 349 TL olarak gerçekleşmiş. Bu rakam aşağı yukarı geçen yıl yani 2016 yılında yüzde 10-15 daha fazla olduğunu görebiliyoruz. 2015 yılında ise bu rakam yine 104 972 bin civarındaydı. 2014 yılında ise yerel harcama tutarı 73 milyon 794 bin liraydı. Kredi kartı işlem adedi ise 760 bindi. Bu çalışmaların kente önemli bir katkı sunduğunu söyleyebiliriz. Katılımcı firmalara baktığımızda 2015 yılında 480 firma, 2016 yılında 621 ve 2017 yılında ise bu firma sayısı 925’e çıktı. Buda kentteki tüccar ve esnafın meseleyi ne kadar sahiplendiğini göstermektedir.” Şeklinde konuştu.

 

 

TAKVA: BİR MAVİ BAYRAKLI SAHİLİMİZ VAR

Takva son olarak Tuşba Sınırları içinde olan mavi bayrak sahiliyle ilgilide konuştu. Takva son olarak şunları söyledi: “Bizim bir tane mavi bayraklı bir sahilimiz var. Tuşba Belediyemiz sınırları içinde bulunan bir sahildir. Türkiye’de en çok mavi bayrak olan ilimiz Antalya’dır. 201 plaj ve sahilinde mavi bayrak var. Bu verileri var. Bunları da mutlaka önümüzdeki dönemlerde tartışı gündeme getirebileceğimizi düşünüyorum.”

 

TAŞYAPAN ÖNCE TEŞEKKÜR ETTİ

Takva’nın ardından bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise ilk olarak, “Bu hafta bildiğiniz gibi Turizm Haftasını kutluyoruz. İlimiz için önemli sektör olan turizm sektörünün haftasını kutluyoruz. Bugün bu panel kapsamında turizmin önemi ve turizme katkı veren bütün sektörlerin temsilcilerinin bir arada olduğu bir değerlendirme toplantısı yapılıyor. Güzel bir çalışma içerisinde yer alıyoruz ben emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: BU BİR BAŞLANGIÇTIR

Yapılan araştırmanın önemli olduğuna değinen Taşyapan şöyle konuştu: “Hocamızın sunumu çok iyi bir sunum olmuş güzel veriler sundular bize. Bu bir başlangıçtır diye düşünüyorum. Çıktılarına baktığımız zaman bizlere yön verecek verileri içeriyor. Buraya en fazla turist grubu olarak İranlılar geldiği için böyle bir araştırma yapılmış. İnşallah bundan sonraki çalışmalara bir altlık oluşturacaktır. Daha kapsamlı çalışmaların veyahut ilimiz turizm altyapısının ve turizmi nasıl geliştirileceğine yönelik bu çalışma vesile olur.”

 

VAN GÜVENLİ BİR ŞEHİRDİR

Turizmin Van için önemli bir sektör olduğuna değinen Taşyapan, “Turizm sadece şehir merkezinde olan bir faaliyet değil. Turizm sektörünü etkileyen faktörlere de baktığımız zaman her tülü sektör turizm sektörü ile alakalı bir sektördür. Esnafımızdan, yatırımcıya, üniversite, eğitim, yerel yönetimler, güvenlik birimleri, eğlence, konaklama sektörü gibi sektörler turizmin alt bileşenleridir. Bir çelişkiyi burada seyrettik. Genel olarak algıya bakıldığı zaman gerek iç turizm olsun gerekse batıdan gelen turistlere baktığımız da sanki ilimiz güvenli bir şehir olmadığı için tercih edilmiyor gibi bir algı var. Ancak İranlılar bu sorular sorulduğunda yüzde 96’sı Van’ın güvenli bir şehir olarak görüyor. Bunu iyi incelememiz gerekiyor. Demek ki güvenlik algısı buraya gelmek ile aşılan bir algıdır. Demek ki biz burada bu algı yönetimini tam anlamıyla yapamıyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

TAŞYAPAN: ALGIYI KIRMAMIZ GEREKİYOR

Van için güvenlik algısının önemli bir noktada olduğunu söyleyen Taşyapan şunları dile getirdi: “Turizm öncelikle turistleri ilimize getirmekle başlayan bir sektördür. Onları buraya getirmedikten sonra diğer altyapımız ne kadar iyi olursa olsun bu bir anlam ifade etmiyor. Bu algıyı bu yüzden öncelikli olarak kırmamız gerekiyor. İlimizde meydana gelebilecek her türlü olaya karşı da duyarlı olmamız gerekmektedir. Bazen bir olay oluşabilecek daha büyük algılara neden olabiliyor. Turistlerin gelmiş olanların da bir daha gelmemesine neden olabiliyor. Burada bayramın birinci günü patlayan bombanın getirdiği etkiyi gördük. Patlamanın olduğu yerin karşısında kalan İranlı aile ile görüşmüştük. Birkaç tanesi hafif yaralanmıştı. Ama psikolojileri hiçte bozuk değildir. Van’ı sevdiklerini ve Van’a tekrar geleceklerini söylemişlerdi. Bu söylemlerini kaç kişi duydu bilmiyorum. Ama bomba patladığını bütün dünya alem duydu. Duymayanlarda Van’ı internette aradığı zaman bunu görebildi. Bu yüzden bu algıları iyi yönetmemiz gerekiyor.”

 

“İRANLILAR VAN’DA MEMNUN AYRILDI”

İran’ın önemli bir faktör olduğunu söyleyen Taşyapan, “2016 yılında Van’a gelen turist sayısı 1 milyonun üzerine çıktı. Bu önemli bir artış rakamıdır. Yeterli midir elbette ki değil. Artış oranı küçümsenmeyecek. Bu anlamda çalışmaların yapılması gerekiyor. Bizim belli bir dönemde İran’la çok yoğunlaşan bir turist grubumuz. Bunların altyapısına baktığımız zaman ilimizin yadırganmayacak altyapısının olduğunu görüyoruz. Çok fazla bir olumsuzluk yok. Genelde baktığımız zaman yerel basında büyütülen sıkıntıların bu kadar büyük olmadığını görebiliyor. Bir kişiye bile kötü davranış olursa bu büyütülmelidir. Ancak bazı şeyleri de görmemiz gerekiyor. Buda önemli bir araştırmadır. İranlıların Van’dan memnun ayırıldığını görebiliyoruz. Buda davranış konusunda bir sıkıntımız olmadığını gösteriyor.” Şeklinde konuştu.

 

TAŞYAPAN: KAPASİTE AZ DEĞİL AMA...

Toplantının önemli bir çıktı olduğunu ve ön açıcı olduğuna değinen Taşyapan şunları kaydetti: “Alışveriş çok önemli bir aktivite ama en azından İranlıların çoğunun tatil için geldiğini de görmemiz gerekiyor. Buna yönelik olarak sektörlerimizde tedbirler alınmalıdır. Kamu sektörü altyapı konusunda üzerine düşeni yapması gerekiyor. Özel sektörlerin bu araştırmada kendilerine göre anlamlar çıkarması gerekiyor. Bu anlamda eksikliklerini önemli ölçüde kapatmaları gerekiyor. Doğru yanlış bu anlamda tartışılmalıdır. Yer konusunda sıkıntılar var gibi tartışmalar yer aldı. 8 bin 500 yakın kapasitemiz var. Buraya gelen İranlılar aynı dönemde geldikleri için ilimizde bu yüzden bir sıkışıklık ve sıkıntı o yüzden yaşanıyor. Bu kapasite az bir kapasite değil.  yaşanıyor. Bir yığılma olduğu zaman bunu yayamıyoruz. Ev pansiyonu, belli dönemlerde kiraya vermek gibi yapıları da hayata geçirebiliriz. Değişik zamanlarda değişiklik fonksiyonlarda kullanabileceğimiz çeşitliliğe de gidebiliriz.”

 

 

“HERKES ÇOK ÖNEMLİ İŞLER DÜŞÜYOR”

Şehrin temizliğiyle ilgili de konuşan Taşyapan, “Madem insanların çoğun alışveriş yapıyor o zaman tüccara da önemli işler düşüyor. Gerek dil gerek konuşma tarzı ve buna benzer pratik çalışmaları da yapmamız gerekiyor. Bu yıl büyükşehir olarak onları birçok tarihi ve turistlik mekanlara biz belediye olarak ücretsiz olarak taşıdık. Şehrimizin temizliği ile ilgili önemli bir çıktı ortaya çıktı. Şehrimizin temizliği önemli bir konudur. Şehrin temizliği sadece yerel yönetimler omuzunda olan bir hadise değildir. Burada herkes önemli işler düşüyor. Burada sadece çöpten de bahsedilmiyor. Kirlilikte trafik kirliliği, park kirliliği, kaldırımlara mal yığılması kirliliği midir? Bunları da iyi anlamak gerekiyor. Biz çöple ilgili çalışmaları ve temizliği zaten yapıyoruz. Ancak diğer kirlilikleri de ortadan kaldırmamız gerekiyor. Buda şehrin temizliğine büyük katkı sunmaktadır. Caddelerimiz çok geniş ve güzel caddeler. Parkları kaldırdığı zaman bunu açık bir şekilde görebiliyoruz. Ancak yapılan parklardan dolayı bu güzellikleri göremiyoruz.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: BİR EKSİKLİĞİMİZ VAR

İnsanların Van’a gelmeden bilgi sahibi olması ve plan yapmasının önemli olduğunu söyleyen Taşyapan, burada da önemli materyallerin olması gerektiğine işaret etti. Taşyapan şöyle konuştu: “Turizm altyapımızda neler yapacağımıza karar vermemiz ve turizm ana stratejimizi belirlememiz gerekiyor. Hangi alanlara yönelmemiz ve neler yapmamız gerekiyor. Bunları iyice irdelememiz gerekiyor. Bununla ilgili biz Güçbirliği Toplantısının bir tanesini de turizme ayırdık. Orada bir turizm komisyonu oluşturuldu. İnşallah bir turizm master planına gitmemiz lazım. Burada ana hatlarımızı belirlememiz gerekiyor. Bunu yaparak insanların turizm potansiyellerini buraya gelmeden tanıtmamız gerekiyor. Artık turizmde bir yere gittiğinizde önceden planlar yapılıyor. Bu anlamda bizde, insanlar buraya gelmeden onları planlarını kolaylaştıracak çalışmalarımız yapmamız gerekiyor. Bu anlamda internet üzerinden insanlar şehir ile ilgili bilgileri görmesi gerekiyor. Bu anlamda bir eksikliğimiz var.”

 

 

“BROŞÜRLERE FARSÇAYI DA KOYDUK”

Van’da Tahran’dan insanların geldiğine işaret eden Taşyapan, “Bu yıl ilk defa Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve DAKA’nın broşürlerine Farsça koyduk. Bunları da yapmamız gerekiyor. Esnaf açılan Farsçaya çok rağbet etmemiş. Buda insanların daha çok Azerice ya da Türkçe ile anlaşmasından kaynaklanıyor. Ancak bize sadece Azerilerden turist gelmiyor. Yapılan araştırmada Tahran’dan. Gelenlerin önemli bir yeri var. 750 kilometreden buraya insanlar geliyor buda önemli bir değerdir. Alışveriş günlerini Nevruz tatilinde yapmamızın sebebi sirkülasyonu ve cazibeyi artırmamızdan kaynaklıdır. Sektördeki insanlar bunu 1-1,5 ay doluyuz ancak diğer aylarda boş duruyoruz diyorsa bunu çeşitlendirmemiz gerekiyor. O zaman bunu yayabiliriz.” İfade etti.

 

TAŞYAPAN: GÜVENLİK ALGISI ÇOK ÖNEMLİDİR

Van’a zarar veren algılara izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Taşyapan konuşmasına şöyle devam etti: “Bu anlamda hepimiz bu algıyı desteklememiz gerekiyor. Bu algıyı kötü etki edecek her olaya karşı durabilmeliyiz. Kimsenin bizim ekonomimize ve turizmimize etki edebilecek bizim adımıza buralarda ahkam kesememesi gerekiyor. Burada bir hadise olduğu zaman hepimizin karşı durması ve hiç kimsenin buranın huzuruna, güvenliğine kasten yaptığı bir şey sessiz kalmamamız gerekiyor. Bizim tırnaklarımızla kazıdığımız çalışmayı bir tek hadise kökünden alıp götürebiliyor. Bu yüzden de sessiz kalmamalıyız. Biz sessiz kalırsak gündemi biz belirleyemeyiz, gündemi bu olayları yapanlar belirler. Bu yüzden de bu dengeyi iyi sağlamamız gerekiyor.”

 

 

“GELEN TURİSTLER PARALI GELEN TURİSTLERDİR”

Taşyapan konuşmasında son olarak, “Van’a yüksek tahsilli insanlar geliyor. İnsanları tanımadan seviyeleri ile ilgili bir şey yapmayız. O zaman bütün insanlara öyle davranmamız gerekiyor. Van’ımıza dışardan ve içerden gelen her insan değerlidir. Ancak bin 500, 2 bin dolar şehrimize bırakan turistler bizim için daha çok değerlidir. Bize gelen turistler paralı gelen turistlerdir. Buda biz onlara güzel mal sunuyoruz ki onlarda bu malları alıyorlar. Yoksa kimse burada zaten zorla satış yapmaz ve kimse de zorlar alışveriş yapmaz. Bunu da bir değer olarak görmemiz gerekiyor. Sektör bu dönem sonunda artı ve eksilerini konusunda bir değerlendirme yapıyorsa buda değerlidir. Bizde hem merkezi hem de yerel birimler olarak bu çalışmalara katkı vereceğiz ve katkı sunmaya da devam edeceğiz. Öncü olmak anlamında buna katkı sunmak zorundayız. Turizm sektörü en ufak bir olaydan etkilenebiliyor. Biz bunu 2016 yılı içerisinde ülkemizde gördük. Kırılgan bir sektör var. Bizde bu anlamda alternatiflerimizi oluşturmamız gerekiyor. İlimiz ve ilimiz turizm için bu toplantının önemli katkılar ortaya çıkaracağını düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim