ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - MENDUH ÇALIŞKAN - Van TSO’nun aylık olağan toplantısı son olarak Van’ın çözüm bekleyen sorunları ile tamamlandı. Vali Zorluoğlu’nun da katıldığı toplantıda  Zorluoğlu’ndan üst üst müjdeler gelirken Başkan Necdet Takva da kurumsal bir çalışma ile Van’ın çözüm bekleyen sorunlarını tek tek sıraladı. Yeni Vali’ye önemli bir brifing verme misyonu üstlenen Takva, önemli konuları tek tek anlattı.

 

Van TSO aylık olağan toplantısını dün yapıldı. Toplantıda Van’ın sorunları konuşuldu ve çözüm önerileri için fikirler beyan edildi. Toplantıda bir sunum yapan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva toplantısının son bölümünde ise Van’ın çözüm bekleyen sorunlarını sıraladı. Takva sorunları Vali Zorluoğlu’na iletti ve çözüm bekliyoruz mesajı verdi. Zorluoğlu ise sorunları tek tek not aldı.

 

VAN-ŞIRNAK KARAYOLU

Takva Van-Şırnak Karayolu’nda yaşanan sorunları iletti ve ekledi: “Van-Şırnak Karayolu bizim için çok önemli. Özellikle Irak pazarına erişim konusunda hem mesafenin kısalması hem de bölgesel gelişme adına önem arz ediyor. Bu yol için ihaleler yapılmış ancak güvenlik sorunları ile ilgili sıkıntılar var. Bu konunun biz takipçisiyiz ve sürekli görüşmeler yapıyoruz. Bu konuda sizin de desteğinizi bekliyoruz.”

 

ÇEVRE YOLU MESELESİ

Yıllardır tamamlamayı bekleyen Çevreyolunu Takva’da dillendirdi. Takva, “Çevreyolu meselesi bildiğiniz gibi hemen her gün ilimizde konuşulan bir mesele. Burada bir tıkanmışlık söz konusudur. Çok fazla detaya girmeden Bu konuyu da sizlere arz etmek isterim. Bunun çözülmesi bizim içinde büyük bir önem taşımaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

VAN SAHİL YOLU

Sahil Yolu Van için önemlidir diyen Takva şöyle devam etti: “Van Sahil Yolu, Van Denizine erişim konusunda yer yönetimin denizle halkı buluşturması önemlidir. Bu anlamada Edremit’ten üniversiteye, belki de Erciş’e kadar yapılması önemlidir. Etaplar halinde bunun hayata geçirilmesi ve insanlarımızın oraya yönlendirilmesi önemlidir.”

 

KUSKUNKIRAN’A İKİNCİ TÜP

Kuskunkıran’da yapılan tünel için tüp talebinde bulunan Takva, “Kuskunkıran’a ikinci bir tek tüp yapılması gerekiyor. Yollar çift şerit olarak geliyor ancak tünelde tek yola döndüğü için bir sıkışıklık meydana geliyor. Bunun içinde bir çalışma yapılması gerekiyor. Bunun bölgesel anlamda büyük bir katkısı olacaktır.” Dedi.

 

GECE UÇUŞLARI

Ferit Mele Havalimanı için gece uçuşlarına değinen Takva ihtiyaç var dedi. Takva şöyle konuştu: “En büyük sorunlarımızdan bir tanesi gece uçuşlarıdır. Bu konuda teknik altyapısı zayıf Van Ferit Melen Havalimanı’nın bu konuda cihazlarının ve donanımının sağlanması önem taşıyor. Bu donanımlar sağlanması durumunda bu sorunu aşacağımıza inanıyorum. Teknik anlamında bize çok bilgi verilmiyor. Kalkış anlamında pist uygun ancak, iniş içinde bu donanımların sağlanması gerekiyor. İkinci bir havalimanı olması olanağı şu anda yok. Van bir metropol şehir haline geldikçe bu ihtiyaçlarda artacaktır. Belki Van ileri de uluslararası uçuşlara da açılacaktır. Bu yüzden bu imkanların sağlanması gerekiyor.”

 

KUZEY VANGÖLÜ DEMİRYOLU HATTI

Van’ın en büyük beklentisi olan Kuzey Vangölü Demiryolunu da Zorluoğlu’na ileten Takca, İranlıların beklentilerini de dillendirdi. Takva, “Bizim stratejik çıkmazlarımızdan bir tanesi Kuzey Vangölü Demiryolu hattıdır. Her yer bu bizim önümüze çıkıyor. İranlılar bize bunu sürekli söylüyorlar. “Dünyanın harasında feribotlar ile tren taşınır’ diyorlar. Maalesef Van’da bu var. Büyük feribotlar inşa ediliyor ancak bu kalıcı çözüm değil. Bizim burada Kuzey Vangölü Demiryolu hattını hayata geçirmemiz gerekiyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne fizibilitesi yapılmış, tasarlanmış güzergahı belli olmasına rağmen ne yazık ki bugüne kadar bir ilerle sağlayamadık. Denizden demiryolu bağlamak şu anda zaten sıkıntılı bu yüzden de demiryolu hattının yapılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

VAN’IN TURİZMİNE SAHİP ÇIKILMALI

Takva Van’ın turizm değerleriyle ilgili ise şunları söyledi: “Vangölü Koruma Kanunun çıkarılması gerekiyor. Biz bu konuda Van TSO olarak Van Ekonomi Konseyi’nin desteği ile bir yasa tasarısı hazırladık ve vekillerimiz ile paylaştık. Şu anda bu yasa mecliste. Bizim Vangölü’nü kanun dışında koruma şansımız yok Sayın Valim. İnsanları cezalandırmak gerekiyor. Bu yüzden de bir koruma kanunu Vangölü için şart oldu. Akdamar Adası ve kilisesi yıl boyunca inanç turizmine açılmalıdır. Tabi dönemsel olarak sizlerin vereceği bir mesaj bizim uluslararası camiada da bir farkındalık oluşturacağına inanıyoruz.”

 

BİZİMDE PERİ BACALARIMIZ VAR

Takva konuşmasında son olarak, “Bizim de peribacalarımız var. Sizde Van’ı gördükçe ve tanıdıkça Van’ın ne kadar muhteşem bir kent olduğunu göreceksiniz. Travertenler bir Denizli’de birde bizde var. Kayak merkezimiz çok keyifli. Bu konuda altyapının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için yerel yönetimler bir çalışma yapabilir. Kayak merkezimiz önemli bir merkezdir. Buna da sahip çıkmamız gerekiyor. Bizi dinlediğiniz için ve toplantımıza katıldığınız için teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim