Van’ın iki önemli ve marka caddesi olan Cumhuriyet ve Maraş Caddeleri şu sıralar hem araçlar hem de vatandaşlar açısından içinden çıkılmaz yollar haline gelmiş durumda. Van’ın her geçen gün artan araç sayısını kaldıramaz hale gelen caddeler, bir türlü iki caddeden sıyrılamayan kentin gelişiminin de önüne geçerken, yeni gelen akıllı otobüsler ile birlikte araçlar da caddelerde artık manevra yapamaz hale geldi. Otoparkın ciddi sorun olduğu kentte her yer otopark dönerken Van’ın merkezindeki bu caddelerde trafik artık milim milim ilerler bir hale geldi. Ara sokaklarda da adeta ilerlemenin imkansız hale geldiği kentte Cumhuriyet ve Maraş Caddeleri adeta bir açık hava AVM’si görevi görürken özellikle kentin yoğun ziyaretçi aldığı dönemlerde trafik tam anlamıyla kilitleniyor. Hava olaylarının bile trafiğin kilitlenmesine neden olduğu bir aşamaya gelinen kentte vatandaşlar artık başta Cumhuriyet ve Maraş’ın trafiğe kapatılmasını ve Van’ın yeni alternatif yollara kavuşmasını istiyor.

 

Kentin yıllardır devam eden ulaşım sıkıntısı için bir yandan çözüm arayışları devam ederken diğer yandan da kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’nin trafiğe kapatılması konuşuluyor. Şehrivan Gazetesi olarak esnaf ve vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde Van’da ‘İstiklal Caddesi’ tarzında bir caddenin olması gerektiğini dile getirdi. Vatandaş buna en uyumlu caddenin ise Cumhuriyet Caddesi olduğu söylüyor ve Büyükşehir Belediyesi’nden böyle bir çalışma bekliyor. Van Belediye Başkanı olduktan sonra ve son olarak 2014 Mart seçimleri öncesinde Newroz’da projelerini açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya böyle bir projeleri olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra vatandaş ve esnaf dört gözle bu çalışmanın hayata geçirilmesini bekledi. Şu ana kadar henüz bir adım atılmasa da esnaf bu projeyi merakla bekliyor.

 

SAYGIN: BİR İSTİKLAL CADDESİNE İHTİYACIMIZ VAR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Cumhuriyet Caddesi esnafı ve vatandaşlar caddenin trafiğe katılmasını ve alışveriş yapmak isteyenlerin rahat bir şekilde caddede dolaşmasını istiyor. Cadde üzerinde bulunan turizm acentesi sahibi Haluk Saygın, caddenin trafiğe kapatılması konusunda şu ifadelere yer verdi: “İstiklal Caddesi tarzında bir caddeye muhakkak ki ihtiyacımız var. Çünkü kentte başta turistler olmak üzere bu memleketin insanları şehir merkezinde özelliklede alışveriş merkezlerinin bulunduğu caddede alışveriş yapmak istediklerinde rahat bir ortamın sağlanmasını talep ediyorlar. Caddede trafik sorunu olduğu zaman insanlar rahat bir şekilde dolaşamıyor ve alışıveriş yapamıyorlar.”

 

SÜRÜCÜ: CUMHURİYET CADDESİ KAPATILSIN

Geçtiğimiz günlerde Shopping Fest için görüştüğümüz Mavi Düşler Nikah Şekeri sahibi Ömer Sürücü ise, festivalin Van ekonomisi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Sürücü, Van’ın böyle yeniliklere ve imkânlarla esnafın kazanmasına ve de insanların biraz daha indirimli alışveriş yapmasına katkı sunduğunu vurguladı. Sürücü, “Fakat bu festivalden biz esnafların şöyle bir beklentisi vardı. Mesela Cumhuriyet Caddesi trafiğe kapatılarak, festivale katılan esnafın cadde de stant açması daha güzel olabilirdi. Festivalin 20 günlük bir süreci var. Gönül isterdi ki bu süre içerisinde Cumhuriyet Caddesi 10 günlüğüne trafiğe kapatılsın. Burada esnaf stant kurabilir, kendi mallarını sergileyebilirdi.” Şeklinde konuştu.

 

EKER: CADDENİN KAPATILMASI MANTIKLI!

Görüşünü aldığımız bir diğer cadde esnafı olan Sarar Mağaza yetkilisi Ömer Eker ise caddenin trafiğe kapatılması gerektiğini vurguladı. Eker, “Caddenin trafiğe kapatılması en makul olanıdır. Size çok küçük bir örnek vereyim ben sabah mağazayı 07.30 civarında açıyorum. Aracımı da mağazanın önüne park etmek istiyorum ama maalesef yer bulamıyorum. İnsanlar sabahın erken saatlerinden itibaren araçları cadde üzerine park ediyorlar. Ya da oto kiralama acenteleri araçları cadde üzerine park ediyor. Hal böyle olunca aracınızı değil mağazanın önüne park etmek, mağazanın önünde birkaç saniye bekleyemiyorsunuz. Bu yüzden caddenin trafiğe kapatılması çok olumlu olur. Mesela 15 Mart ile 5 Nisan arası Shopping Fest yapılacak. Caddeler güzel güzel süslendi. Bu cadde trafiğe kapalı olsaydı inanın bana çok daha güzel olurdu ve bütün süslemeler ve buna benzer çalışmalar bu cadde üzerinde yapılırdı.” Dedi.

 

TUNÇDEMİR: TAMAMEN TRAFİĞE KAPATILMALI

Konuyla ilgili görüştüğümüz Ayanis Turizm Acente Yetkilisi Abdullah Tunçdemir ise caddenin trafiğe kapatılması taraftarı olduğunu ancak İstanbul’da bulunan İstiklal Caddesi’ne benzer şekilde cadde ortasından sadece ulaşım için otobüslerin geçmesinin güzel olacağını söyledi. Tunçdemir, “Ben normalde trafiğin hafta sonları kapatılması taraftarıydım. Ancak bu gerçekleşmedi. Daha sonrasında bakıldığında caddenin tamamen trafiğe kapatılması çok daha mantıklı geliyor. Bu cadde üzerinde hiçbir aracın durmaması gerekiyor. Çünkü işi olan olsun, olmasın insanlar araçlarını buraya sabahtan park ediyor ve akşama kadar araçlarını burada bekletiyorlar. Böyle olunca acenteye gelmek isteyen ve işi olan insanlar araçları ile caddede duramıyor. Trafiğe tam kapatılması durumunda hiçbir araç buraya girmeyecek ve insanlar cadde de çok daha rahat edeceklerdir. Ama birde şunu söylemek isterim. Cadde trafiğe kapatılsın ama sadece tek şeritli bir yol olsun. O yolda Beşyol’dan Maraş’a kadar olsun. Bu yoldan sadece belediyenin otobüsleri belli saatlerde geçsin ve ulaşım sağlansın. Bunun yanı sıra acil olan ambulans, itfaiye gibi araçlar tek bu caddeye girebilsin. O zaman çok daha güzel olacaktır.” Dedi.

 

ŞEN: BİR İSTİKLAL CADDESİNE İHTİYACIMIZ VAR

Konuyla ilgili görüştüğümüz vatandaşların tamamı caddenin trafiğe kapatılması yönünde aynı fikirde. Vatandaşlar caddenin trafiğe kapatılmasını ve sadece yayaların rahat bir şekilde gezebilecekleri bir cadde istiyor. Cadde üzerinde görüştüğümüz Emin Şen adlı vatandaş, “Caddenin kesinlikle trafiğe kapatılıp sadece insanların gezebileceği ve alışveriş yapabileceği bir cadde olmalı. Bizim memleketimizde zaten trafikten ve araçlardan dolayı yürümemiz çok zor. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 2 hatta 3 tane park var. Cadde trafiğe kapatılırsa insanlar parklara rahat bir şekilde gider, alışveriş merkezlerine çok daha rahat girip çıkabilir. Bunun yanı sıra eğlenceler yapıldığı zaman çok daha güzel olabilir. Tiyatrolar sergilenebilir. Sanat sokağı daha da geliştirilip cadde ile daha uyumlu hale getirilebilir. Buna en iyi örnek İstiklal Caddesi’dir. Bizimde kesinlikle İstiklal Caddesi gibi bir caddeye ihtiyacımız var ve buda mutlaka Cumhuriyet Caddesi olmalıdır.” Sözlerine yer verdi. 


ŞEHRİVAN ÖZEL – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim