Van Ziraat Odası (VAZOD) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, hayvan ithalatının yörede bu işi yapanları teşebbüslerinden vazgeçirttiğini söyledi. Özgökçe, “Çiftçi 'devlet madem eti dışarıdan ithal ediyorsa biz de zararına bu işi yapamayız' diye düşünüyor” dedi.
Yaşanan göçle birlikte köylerini boşaltmak zorunda kalan köylüler, başlatılan çözüm süreci ile birlikte yeniden köylerine dönmeye başlarken VAZOD Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Özgökçe, köylülerin her konuda desteklenmesi gerektiğini söyledi.

ÖZGÖKÇE: DEVLETİN KÖYDE YAŞAYAN İNSANLARA DESTEK VERMESİ GEREKİR

Köylere dönüşün başladığına dikkat çeken Özgökçe, “Köylerde elektrik, su, yol gibi olanaklar var ama köylü üretim yapamazsa ürettiği malı satamazsa köyde durmaz. Köyde durması için hayvancılıkla uğraşması gerekecek. Uğraşmazsa para kazanamayacak. O şartların oluşturulması gerekir. Van'da hayvancılık mükemmel yapılabilinir ve karlı hale getirilebilinir. Van'daki hayvancılık organiktir. Devletin köyde yaşayan insanlara destek vermesi gerekir. Köylerin boşalmaması için köyde yaşamın cazibe haline gelmesi için destek verilmesi gerekir" dedi.

ÖZGÖKÇE: İTHAL ET ÇÖZÜM DEĞİL DARBEDİR

Özgökçe, kışın et fiyatlarının arttığına da dikkat çekerek, “Hayvanlar sürekli yem yediği için et fiyatları bu aylarda artıyor. Hem yem masrafları hem işçi masrafları artıyor. Haliyle maliyet artıyor. Bu nedenle kışın et fiyatları Ocak'tan itibaren Mart'a kadar artıyor” dedi. Hayvan ithalatına karşı olduklarını da belirten Özgökçe, hayvan ithalatının bu işi yapanların teşebbüslerinden vazgeçirttiğini söyledi. Özgökçe, “Çiftçi 'Devlet madem eti dışarıdan ithal ediyorsa bizde zararına bu işi yapamayız' diye düşünüyor. Artık bu işi yapmayabiliyor. Birçok çiftçimiz geçen dönemdeki ithalattan dolayı çiftçiliği bıraktı. Bu yüzden ithalat bir çözüm değil tamamen darbedir. Bunun yerine çiftçiye destek olmaları lazım. Bir de çiftçinin malını pazarlaması için olanak tanınması lazım” diye konuştu.

ÖZGÖKÇE: KURAKLIK BİR AFET GİBİDİR

Kuraklığın et maliyetlerini etkilediğini belirten Özgökçe, “Kuraklık her şekilde çiftçiyi etkiliyor. Ülkenin herhangi bir yerinde kuraklık yaşanırsa çiftçiye kuraklık desteği verilmesi gerekiyor. Bunu sadece bizim bölge için söylemiyorum. Kuraklık doğuda da batıda da olabilir. Kuraklık olduğu zaman çiftçiyi kuraklıkla baş başa bırakırsan o elindeki varlığı da kaybedersin. O yüzden kuraklık bir afet gibidir ve böyle durumlarda o bölge afet kapsamına alınıp devlet desteği verilmesi gerekir” dedi. 

Editör: TE Bilisim