Ömer Faruk TOKTAŞ – Şehrivan ÖZEL


30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin ardından Büyükşehir statüsü kazanan Van Belediyesinde e birçok daire başkanlığının sorumluluğu da artmaya başladı. Özellikle Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı son zamanlarda başlatılan bir çalışma ile sokak sokak dolaşarak kaldırım işgallerine ve trafik sorunlarına el attı. Hal böyle olunca zabıta dur durak bilmeden çalışmaya koyuldu.

Van’ın Büyükşehir statüsü kazanmasının ardından Belediye’de bulunan birimlerinde sorumlulukları arttı. Zabıta Daire Başkanlığı bu birimlerden biri. 1-7 Eylül tarihleri arasında kutlanan zabıta haftasında bile yoğun bir mesai harcayan zabıtalar, zabıta haftasını bile kutlayamadıklarını belirtti. Önceki çalışmaların aksine geçici bir denetimin önüne geçmek ve esnafa duyarlılık kazandırmak için çalışan zabıtalar vatandaşlara ve esnaflara hoşgörü ile yaklaşmakta özen gösteriyor. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Selim Bozyiğit, Şube Müdürlerinden Zeynep Karakoyun ve Orhan Alpaslan ile yaptığımız görüşmelerde zabıtaların her yıl 1-7 Eylül tarihleri arasında yapılan Zabıtalar Haftası’nı kutlamaya fırsat bile bulamadıklarını öğrendik. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer, esnaflara çok iş düştüğünü ve yine esnafların zabıtaların yaptığı bu hizmet karşısında sağduyulu olmaları gerektiğini belirttiler.

‘ESNAFIN ÜZERİNE DÜŞEN SORUMLULUKLAR VAR’

Van’ın büyükşehir statüsü kazanmasının ardından sorumluluklarının arttığını belirten Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri, “Zabıtaların yasalar ile belirlenmiş belli bir görevi ve tanımı vardır. Zabıtalar görev aldıkları bölgenin düzeninden ve belediyenin kendilerine verdiği yükümlülüklerden sorumludur. Vatandaşlar ve esnaflarda zabıtanın ne kadar zor bir görevi olduğunu biliyor. Van’ın büyükşehir olmasından sonra zabıtaların sorumlu olduğu alan daha da genişledi. Bu kapsamda kaldırımların ve sokakların daha ferah bir hal alması için özellikle Merkez’de yürüttüğümüz çalışmalar oldukça arttı. Kaldırımlar ve sokaklar konusunda yürüttüğümüz bu çalışmada halkı ve esnafı da bilinçlendirerek ek bir çalışma yürütüyoruz. Bu konuda bir kampanya başlattık. Şehrimizi temiz tutalım, intizam konusunda bazı adımlar atalım diye broşürler dağıttık.

‘İYİ NİYETİMİZ İSTİSMAR EDİLİYOR’

Son zamanlarda daha önceki dönemlere göre daha yoğun bir çalışma içerisine girdiklerini söyleyen yetkililer, “Yürüttüğümüz bu çalışma günlük mesai saatleri içerisine sığdırılabilecek bir çalışma değil gerçekten. Günde en az 18 saat bir çalışma ile iyi bir düzen elde etmiş oluruz. Bu şekilde de çalıştığımızı belirtmek istiyorum. Bununla birlikte biz görevimizi yaparken herhangi bir ayrım ya da farklı yaklaşım içine girmiyoruz. Ama esnafın da bu noktada üzerine düşenler var. Sonuçta Van gibi bir yerde yaşıyorsanız sokakların, kaldırımların ve trafiğin işgal edilmesi söz konusu olamaz. Esnaflara da giderken bizler bunu izah ediyoruz. Bu yaklaşımız istismar ediliyor bazı durumlarda.” İfadelerini kullandılar.

‘ÇALIŞMALAR DAİMİ OLMALI’

Yürütülen çalışmaların devamlılığı için gayret gösterdiklerini belirten yetkililer, “Bizim yaklaşımımızı istismar edenler de biraz ranta dönük istismar yapıyor. Veya ön yargılı yaklaşımlar içerisindeler. Bizim arkadaşlarımız o noktada bile son derece fedakâr ve sabırlı davranıyor. Bizim ağır hakaretlere maruz kaldığımız zamanlarda oluyor. Ama dediğim gibi arkadaşlarımız sabırlarından taviz vermiyor. Yürüttüğümüz çalışmalar içerisinde müdürlerimizde, zabıtalarımızda birlikte yer alıyor. Hep birlikte bir çalışma içerisindeyiz. Hızlı bir şekilde yürüttüğümüz bu çalışmalara da ara vermeden devam edeceğiz. Esnemeler kabul edilir, fakat bu esnemeyi istismar söz konusu olunca biz bu istismarı yapan kişi ve esnaflara idari işlem uygularız. Bu çalışmaları yürütme ve attığımız adımlar konusunda haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Sonuçta bu şehrin düzeninden biz sorumlu isek üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Eğer bugün gidip bir sokakta çalışma başlattıysak ve bazı önlemler aldıysak o çalışmaları ilerleyen dönemlerde de aynen devam ettirmeliyiz. Bugün yaptığınız bir çalışmadan sonra yarın esnaflar aynı şekilde davranacaksa boşa bir çaba sarf etmiş olursunuz. Biz çalışmalarımızı sürdürürken esnafa yaklaşımlarımızda rica ve minnet ile yaklaşıyoruz. 21. Yüzyılda yaşayan bir toplumuz. Bazı davranışları cezalar olmadan göstermeliyiz. Esnafın şehirde yaşamanın ne olduğunu bilmesi gerekir.” Dedi.

‘ESNAF VE SEYYAR SATICI ARASINDA FARK VAR’

Esnafları seyyar satıcılardan ayıran en büyük özelliğin duyarlılık olduğunu belirten yetkililer, “Bizim vatandaşlardan ve esnaflardan beklentilerimiz de var. Esnaflar bizim bu ricamıza ve bu çalışmalarımıza kulak verip gerekeni yapmalıdır. Van esnafı duyarlı olmalıdır. Zaten esnafın duyarlı ve bilinçli olması onu seyyar satıcıdan ayıran bir özelliktir. Fakat esnaf seyyar satıcı gibi sokakları ve kaldırımları işgal ederse seyyar satıcıdan hiçbir farkı kalmaz. Bize gelen en büyük şikâyetler bayanlar tarafından yapılıyor. Bayanlar çarşıda doğru düzgün yürüyemediklerinden birçok kez şikâyette bulundular. Bunun yanında gerek il dışından gelen misafirler, gerek turistler tamamen bu işleyişten şikâyetçi.” Şeklinde konuştular.

‘ÜSLUBUMUZDAN TAVİZ VERMİYORUZ’

Çalışmalar sürecinde bazı esnaflar ile sorun yaşadıklarını fakat karşılıklı diyaloglardan taviz vermediklerini belirten yetkililer, şöyle konuştu:
“Aslında en büyük denetim mekanizması esnafın kendisidir. Esnaf kendini denetleyebilecek nitelikte olmalıdır. Bu yüzden her zaman belirtiyoruz ki en büyük sorumluluk esnafa aittir. Biz bir sokakta denetime çıktığımız zaman sadece zabıta daire başkanlığı olarak değil; belediyedeki diğer başkanlıklarla birlikte çıkıyoruz. Dediğim gibi esnafın bize yardımcı olması ve sağduyulu davranması gerekir. Bazı esnaflar sorun çıkarmıyor değil fakat biz buna bile en güzel şekilde karşılıklı diyaloga geçerek yanıt veriyoruz. Bunları yaşamaya mecbur değiliz aslında. Halk ve esnaf bilinçlendiği takdirde birçok zorluğun üstesinden gelebiliriz diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandılar.

Editör: TE Bilisim