Bu minvalde; Türkiye Yol – İş Sendikası ile Karayolları Genel Müdürlüğü adına TÜHİS (Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) arasında imzalanan 18. Dönem toplum iş sözleşmesinde (01.03.2019) – (28.02.2021) belirtildiği üzere kademe/derecesine göre günlük yevmiyeler; 15.07.2005 tarihi öncesi işe girenler 1. skalada  (263,16 TL), 15.07.2005 tarihinden sonra işe girenler 2. skalada (178,78 TL), 29.04.2015 tarihinden sonra protokol ile işe girenler 3. skalada (142,94 TL) ücretlendirilmektedir. Toplu İş Sözleşmesi dönemlerinde alınan bu karar, skalalar arasında ciddi farkların açılmasına zemin hazırlarken beraberinde mağduriyetlerin yaşanmasına neden olmaktadır.
 

“EŞİT İŞ İÇİN EŞİT ÜCRETE HAKKI VARDIR”


Toplu İş Sözleşmesi dönemlerinde alınan adaletsiz yüzdelik zam kararları ‘İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 23’üncü maddesinde yer alan ‘herkesin, herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır’ maddesine ters düşmektedir. Ayrıca Anayasa’nın 55. Maddesinde yer alan ücretin emeğin karşılığı olduğu ve devletin çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret almaları için gerekli tedbirleri almakla yükümlü bulunduğu yolundaki hükmün ihlal edildiği açıkça görülmektedir. Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı işçilere uygulanan skalalar arasındaki farkların, Anayasa’nın 2. 10. ve 55 maddelerine aykırı olduğu görülmektedir.

İŞ VERİMİNİ DÜŞÜREREK, İŞ BARIŞINI VE HUZURU TEHDİT ETMEKTE

Burada yaşanan ücret adaletsizliği vicdanı yaralayan, iş yerlerindeki huzuru ve iş barışını bozan bu üç farklı ücret uygulamalarına bir an evvel son verilmelidir. Bu nedenlerle Toplu İş Sözleşmesi’nde üç ayrı şekilde uygulanan ücret farklılığı sadece derece, kademe ve kıdemle sınırlı olmamakla beraber bunun dışında çalışanlar arasındaki iş verimini düşürerek, iş barışını ve huzuru tehdit etmekte. Bu problemler her geçen gün mağduriyetlere yol açarak devam etmektedir. İYİ Parti Genel Başkanımız Meral Akşener’de yaşanan mağduriyeti dillendirerek gündeme taşımış, mağduriyeti yaşayan işçilerin sesi olmuştur. İYİ Van İl Başkanlığı olarak; İşçilerin talepleri bir an evvel göz önünde bulundurarak eşit ücret sağlanması ve aynı statüde hak talep etmesi iş barışı, huzuru ve devamlılığı konusunda son derece önem arz etmektedir. Ülkemiz de yaklaşık olarak 14 bin personelin ve ilimiz nezdinde 1000 personelin, mevcut ekonomik verilerle enflasyona, faize direndiği bu süreçte yaşanan skala farklılığı mağduriyetleri arttırmaktadır. Yaşanan adaletsiz skala ücretlendirmelerinin ülkemiz ve ilimizde bir an evvel çözüme kavuşması önem arz etmektedir.

Editör: TE Bilisim