Son günlerde bölge illerinde ciddi boyutlara ulaşan Kürtçe okul gerginliği üzerine değerlendirmelerde bulunan Bakan Bekir Bozdağ, yasal zeminde okul açma izni olmasına rağmen birilerinin bundan istifade etmek istemediğini belirtti. Şu yaşanan olayların kara propaganda olduğunu belirten Bozdağ, “Eğitim Müdürlüğüne ne diğer yerlerde herhangi bir okul açma talebi, müracaat ve izin yok. Yani getiriyor birileri tabelayı çakıyor, ‘Burası okul’ diyor. Böyle olmaz.” Dedi.

Van Barosu'nu ziyaret eden Bakan Bozdağ, ardından Van'da görev yapan hakim ve savcılarla bir araya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından Van Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün'ü makamında ziyaret eden Bozdağ, çözüm süreciyle ilgili açıklamada bulundu. Çözüm sürecinin başarılı olmasını ve nihai sonuca ulaşmasını arzu ettiklerini ifade eden Bozdağ, parlamentoda çözümle ilgili ilk kez bir yasanın çıktığını ve bunun ‘Çözümün Anayasası’ sayılacak nitelikte olduğunu vurguladı. Bozdağ, "Son olarak da 62. Cumhuriyet Hükümeti programında da çözüm süreci proje olarak yer almıştır. Çözüm süreci artık bir devlet politikası değildir, millet politikasıdır. Vanlıların sahip çıktığı kadar, Yozgatlıların, İstanbulluların, Edirnelilerin sahip çıktığı önemli bir projedir. Bu çerçevede adımlarımızı atıyoruz. Yeni hükümet döneminde de daha önce attığımız kararlı adımları yeni adımlarla destekleyeceğiz. Başbakanımız bundan sonra kendi başkanlığındaki heyet eliyle süreci yürütecektir. Önümüzdeki günlerde bu konuda yeni değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Şu anda bu konuyla ilgili bir detaylandırma yapmak istemiyorum" dedi.

KÜRTÇE OKUL TARTIŞMALARINI DEĞERLENDİRDİ

Gazetecilerin, "Son zamanlarda Kürtçe eğitim veren okullarla ilgili yaşananlar gündemde. Bu okullarla ilgili yasal engeller nelerdir?" sorusunu yanıtlayan Bozdağ, Türkiye'de özel öğretim kurumlarında Kürtçe dahil diğer herhangi bir dilde eğitim verilmesinde bir engelin bulunmadığını açıkladı. Yasal düzenlemelerin yapıldığını, şu anda isteyen her vatandaşın özel okul açmak ve bu konuda prosedürleri yerine getirmek suretiyle ana dilde eğitim yapabileceğini ifade eden Bozdağ, “Maalesef son günlerde bölgemizde meydana gelen 'okul' iddiaları yasanın ön gördüğü şekilde izinler alınmak, prosedürler yerine getirilmek suretiyle açılmış okullar değil. Devlet, 'Okul açmak istiyorsanız, izinlerinizi alın, şartları yerine getirin biz yardımcı olalım, okulu açın' diyor ancak bildiğim kadarıyla ne Van Valiliğine ne Milli Eğitim Müdürlüğüne ne diğer yerlerde herhangi bir okul açma talebi, müracaat ve izin yok. Yani getiriyor birileri tabelayı çakıyor, ‘Burası okul’ diyor. Böyle olmaz. Türkiye'de kurallarla ilgili yasalar var, hepimiz hem uyacağız hem uygulayacağız. Hükümet yasayı çıkarmış, altyapıyı oluşturmuş. Bundan istifade etmek istemiyor birileri.”

“BU BİR KARAPROPAGANDADIR”

“Fiili durum oluşturmak suretiyle kanuna aykırı birtakım eylemler yaparak Türkiye'de böyle bir sorun varmış gibi algı yaratıyorlar. Bu bir kara propagandadır. 'Türkiye'de özel okul açmaya engel bir şey var' diyen yalanın büyüğünü söylüyor. Herhangi bir müracaat yok, kafasına göre okul açıyor. Van'da bakkal açmak için bile esnaf odasına kayıtlı olmak gerekiyor. İnşaat için belediyeden ruhsat almak gerekiyor. Ruhsatsız olduğu zaman belediye gidip mühür vuruyor. Onun için kanuna aykırı iş olduğunda idare gereğini yapar ama izinler alınırsa, kurallara uyulursa herhangi bir engel yoktur. Türkiye'de böyle bir sorun yoktur, böyle bir sorun varmış gibi çabalayanlar beyhude uğraşıyorlar. Okul açmak isteyenlere biz izin vermeye hazırız" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim