Van’da 2011 depreminden sonra kentteki devlet kurumlar bir bir şehir merkezi dışına çıkarken mevcut hizmet binalarında da yıkımlar başlamıştı. Kurumların büyük çoğunluğunun TOKİ’ye devredilen hizmet binalarının devasa alanları için Van Büyükşehir Belediyesi de üst üste hamleler yapmıştı. Meclis kararıyla bu alanlar için park kararı çıkaran belediye bu alanları önce ücretsiz otoparklara bir süre sonra da parklara çevirmeye başlamıştı. Bazı alanlar parklara dönüştürülürken YYÜ ve bazı kurumlara ait olan alanlar ise büyükşehir ile krizlerin yaşanmasına neden olmuştu. YYÜ’nün depremden sonra yıkılan Araştırma Hastanesi alanının yarısını yeşil alana yarısını semt polikliniğine ayırmasına rağmen belediyenin tamamını parka dönüştürme kararı YYÜ’nün olayı yargıya taşımasına sebebiyet vermişti. YYÜ’nün yargı hamlesinden sonra bir hamle de Eski Ordu Evi için geldi. Jandarma Kolordu Komutanlığı bu alan için park hazırlığı yapan belediyeye ‘izin’ vermedi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mart ayında Eski Ordu Evi’nin yerine geçici bir süreliğine ücretsiz otopark yapılacağına karar vermişti. Önceki gün Mayıs Kurul toplantısında bu karar tekrar gündeme geldi ve bu kararın iptaline karar verildi. Orduevi yerinin ücretsiz otoparka dönüştüremeyeceğini söyleyen Jandarma Kolordu komutanlığı bununla ilgili dava açıldığını belirtti.

 

 

UKOME’NİN GÜNDEMİ YOĞUN

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Mayıs Ayı Kurul Toplantısında eski Orduevi yeri damga vurdu. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi Mart ayında almış olduğu karar ile bu alanın otoparka dönüştürülmesine karar verdi. Ancak bu karar önceki gün yapılan toplantıyla tekrar gündeme geldi ve kararın iptali tartışıldı. Önceki gün düzenlenen toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanı Öner Yiğit, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası üyeleri, Emniyet, Jandarma, Karayolları ve Devlet Demir Yolları yetkilileri ile kurul üyeleri katıldı.

 

 

KARAR TEKRAR ELE ALINDI

UKOME kurul gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantının ana maddesi eski Orduevi’nin Büyükşehir Belediyesi tarafından geçici otoparka dönüştürülmesi kararı tartışıldı. Mart ayında Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı UKOME yönetmeliği kararıyla otopark sorununa çözüm bulmak için Eski Ordu Evi’nin yerine geçici bir süreliğine ücretsiz otoparka dönüştürmek için karar aldı. Mart ayında UKOME Yönetmeliğinin aldığı karar sonrası bir hafta içerisinde Eski Orduevi’nin yerinin düzeltilip ücretsiz otopark olarak halkın hizmetine sunulacağı belirtildi. Ancak bu karar Mayıs ayı UKOME toplantısında ele alındı ve iptal edilmesine karar verildi.

 

 

YİĞİT: BU KARARI DOĞRU BULUMUYORUZ

Önceki gün düzenlenen UKOME Mayıs ayı Kurul toplantısında bu alanla ilgili tartışmalar yaşanırken, kuruldan flaş bir karar çıktı. Kurulda konuyla ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanı Öner Yiğit, kentte yaşanan trafik yoğunluğunun azaltılması için daha önce alanın geçici olarak otopark yapılmasını talep ettiklerini, ancak Jandarma Kolordu Komutanlığı’nın bu karara itiraz ettiğini dile getirdi. Askeri alana yapılacak olan geçici otoparkın kentteki trafik yoğunluğunu asgariye çekeceğini ifade eden Yiğit, daha sonra ise mevzuatta belirtilen konuları dile getirdi. İlgili mevzuatta atıl durumda bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının yerlerinin geçici ücretsiz otoparka dönüştürülmesi kararı olmasına rağmen alanın kendilerine tahsis edilmediğini belirten Yiğit, bu kararı doğru bulmadıklarını söyledi. Amaçlarının cadde üzerindeki araç yoğunluğunu azaltmak olduğunu ve bunu da kamu için yapmak istediklerini ifade etti.

 

 

DAVA AÇILDI

Eski Orduevi yeriyle ilgili toplantıda söz alan Jandarma Kolordu Komutanlığı yetkilisi ise, konuyla ilgili mevcut yerin askeri alan olduğunu ve bu alanda yeni bir Orduevinin yapılacağını belirtti. Mevcut alanın otopark yapılacağına dair kendilerine herhangi bir yazının gelmediğine dikkat çeken Kolordu Komutanlığı yetkilisi, “Bize sadece buranın park yapıldığına dair karar alındığı söylendi. Yürütmenin durdurulması için öncelikle Van Büyükşehir Belediye Başkanlığına yazı yazdık. Herhangi bir cevap alamayınca da yürütmenin durdurulması için Cumhuriyet başsavcılığına bildirdik. Sonra da dava açıldı. Biz Kolordu Komutanlığı olarak oranın otopark olmasını istemiyoruz. Eğer burada oranın otopark yapılmayacağı yönünde bir karar alınırsa dava da düşecektir. Bizim kuruldan talebimiz oranın otopark olarak kullanılmamasıdır. Zaten yakın bir zamanda orada Orduevinin inşaat faaliyeti başlayacak.” Dedi.

 

 

YENİ ORDUEVİ YAPILACAK

Toplantı sonunda bu alanın Orduevi yeri olarak kullanılmasına devam edileceği ve bu alana en kısa sürede yeni Orduevi yapılacağı belirtilirken, kararın iptali için açılan dava ise devam ediyor.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim