Van’da jandarma ekipleri, kaçak avcılara yönelik yürüttüğü çalışmalarda son yılların en büyük darbesini vurarak yaklaşık 3 kilometre uzunluğundaki bir ağı ele geçirdi. Ele geçirilen bu ağla gecede yaklaşık 10 ton balığın avlanılacağı belirtildi.

 

Van Gölü'nde yaşayan tek balık cinsi olan inci kefali balığının kaçak avlanmasını karşı, güvenlik güçleri tarafından hem dere kenarlarında hem de Van Gölü’nde nöbet tutuluyor. Her yıl nisan ayı ortalarından itibaren esas yaşam alanı olan Van Gölü'nü terk ederek, üremek için akarsulara göç eden inci kefalinin bu yolculuğu sırasında 15 Nisan 15 Temmuz tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor. Av yasağına uymayan bazı kişilerin kaçak avcılık yapmasını önlemek için kolluk kuvvetleri, balığın göç güzergahında nöbet tutuyor. Kaçak avcılara göz açtırmayan jandarma ekipleri, hava koşullarına aldırmadan gece gündüz nöbet tutarken, bu dönemde Van Gölü'ne dökülen akarsularda uçarak üreme göçü gerçekleştiren İnci Kefalı, izleyenlere görsel şenlik yaşatıyor. Özellikle Mehmetçik uçan balıkların göç yollarına kurduğu kontrol noktalarıyla kaçakçılara fırsat vermezken, Muradiye Alpaslan Jandarma Karakol Komutanlığı ve Edremit Jandarma Bot Komutanlığı ekipleri, hem gölden hem de karadan nokta operasyonlar gerçekleştiriyor. Muradiye Alpaslan Jandarma Karakol Komutanlığı ve Edremit Jandarma Bot Komutanlığı ekipleri, önceki gün Karahan Mahallesi yakınlarında son yılların en büyük ağ operasyonunu yaptı. Jandarma ekiplerinin yaptıkları titiz bir çalışma sonucu dere ile gölün birleştiği alana kaçak avcılar tarafından yerleştirilen 3 kilometre uzunluğun ağ ele geçirildi.

 

Kaçak avlanma ile ilgili bir açıklama yapan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, avlanma yasağının başlamasıyla birlikte kaçak avcılarında durmadığını ifade etti. Her yıl av yasağı başlamadan önce kaçak avlanma ile ilgili alınacak olan tedbirlerin konu aldığı toplantıların düzenlendiğini ifade eden Akkuş, “Alınan tedbirlere rağmen yinede kaçak avlanma oluyor. Kaçak avlanma ile etkin çalışma yürüten kolluk kuvvetleri, bunu asgari düzeye düşürmek inin gölden ve karadan çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta sonu jandarma ekipleri 10 ton kaçak balık ele geçirmişti. Önce ki gün ise son yılların en büyük operasyonunu gerçekleştirdiler. Karahan mahallesi civarındaki dere ile gölün birleştiği alana kaçak avcılar tarafından yerleştirilen 3 kilometre uzunluğundaki ağ, jandarmanın titiz bir çalışması sonucu ele geçirildi. Bu 3 kilometrelik ağ, eğer ele geçirilmeseydi bununla gecede en az 10 ton balık avlanacaktı. Bundan dolayı Muradiye Alpaslan Jandarma Karakol Komutanlığı ve Edremit Jandarma Bot Komutanlığı ekipleri teşekkür ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim