Van'ın Çaldıran ile Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçeleri arasında bulunan Tendürek Dağı yakınlarında hava sıcaklığının eksi 25 dereceye düşmesiyle bölgedeki jeotermal kaynaklardan çıkan buhar belirginleşti.

 

Çaldıran ilçesinde vatandaşlar, Tendürek Dağı yakınlarındaki bölgede kayaların arasından buhar çıktığını gördü. Vatandaşlardan Ercan Sevdi, gazetecilere yaptığı açıklamada, havanın soğumasıyla kayaların arasından çıkan buharın daha da belirginleştiğini söyledi.

 

İlçenin yer altı kaynakları açısından oldukça zengin olduğunu ifade eden Sevdi, "Umarız jeotermal kaynak yeryüzüne yakın olur ve biz de bundan faydalanırız. Tabi bizim kaplıcadan faydalanmamız için devletimizin desteği şart. Bahar mevsiminin gelmesiyle yetkili makamlara başvurumuzu yapacağız." dedi.

 

Jeoloji Mühendisi Gıyasettin Karataş ise yaptığı açıklamada, Tendürek bölgesinin kaplıca bakımından oldukça zengin olduğunu dile getirdi.

 

Buradan çıkan suyun içinde barındırdığı mineraller açısından çok zengin olduğunu anlatan Karataş, şöyle konuştu: "Çaldıran bölge olarak kaplıcaların sıklıkla görüldüğü bir yer. Bölgenin mazisine baktığımızda zaten volkanik bir arazi olduğunu görebiliyoruz. Buharın yoğun şekilde yeryüzüne çıkması jeotermal suların yeryüzüne çok yakın olduğunun göstergesidir. Diyadin tarafında bulunan aktif kaplıcalar şu an insanlar tarafından kullanılıyor." 

Editör: TE Bilisim