Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 Kasım ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun tarafından yapılan açıklamaya göre TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,18, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 9,15 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,68’lik bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,90 oranında artış meydana geldi.

GİYİM VE AYAKKABI FİYATLARI ARTTI

Giyim ve ayakkabıda fiyat artışının olduğunu, ulaştırmada ise azalmanın olduğunu belirten Coşğun, “Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 4,11’lik oran ile giyim ve ayakkabı ürün grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1,79 ile ulaştırma oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 6,26‘lık oranla giyim ve ayakkabıda, en çok düşüş ise yüzde 3‘lük oranla ulaştırmada olmuştur.” Dedi.

ERKEK KABANI KASIM AYININ ZAM ŞAMPİYONU OLDU

Coşğun Kası ayı zam şampiyonun erkek kabanı olduğunu belirterek: “Madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde salatalık yüzde 28,5 ve patlıcan yüzde 27,24 ile fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van İlinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise anorak tipi erkek kabanı yüzde 33,74 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 24,10 oranlık artışla bayan çizmesi takip etti. Ispanak ise yüzde 24,46’lık bir oranda değer kaybederek Kasım ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 24,49 oranında değer kaybeden kivi en fazla ucuzlayan ürün oldu.”

ÜFE’DE AYLIK YÜZDE 0,97 DÜŞTÜ

Coşğun son olarak şunları kaydetti: “Öte yandan Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,97’lik bir düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,36 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,19, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,84, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,65’lik düşüş, su sektöründe ise yüzde 1,78 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek artış ise, aylık yüzde 0,07’lik ve yıllık yüzde 14,79’luk oranla dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.”


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim