“Bari biraz insaflı kullanın” diyerek bir dönemler kesinti konusuna ironik yaklaşan VEDAŞ, kesintilere isyan eden vatandaşlara kaçak elektrik kullanımına engel olma çağrısı ile cevap verdi. VEDAŞ yetkilileri elektrik kesintilerini tamamıyla kaçak elektrik kullanımına bağlarken Van’da kaçak oranının yüzde 60 olduğuna dikkat çekti…

 

Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) 2015 yılı yatırım çalışmalarını basınla paylaştı. VEDAŞ 2015 yılında Van’a 35 milyon 545 bin TL’lik yatırımla Van enerji altyapısı için rekor yatırım yapıldığı belirtildi. VEDAŞ Van ili yatırım çalışmalar kapsamında basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bir otelde basınla bir araya gelen VEDAŞ yetkilileri 2015 yılı içerisinde Van ve diğer bölge iller için yaptıkları yatırımları ve çalışmaları paylaştı. 2015 yılında Van için rekor yatırıma imza atıldığını vurgulayan VEDAŞ yetkilileri, 2016-2020 yılları arasında yapılacak olan yatırımlar için, Van ve bölge illerine 400 milyon TL yatırım yapılacağı açıkladı. Toplantıda Bölgenin ve özelliklede kentteki kayıp, kaçak oranları ve elektrik kesintileriyle ilgili de bilgiler veren yetkililer, Van’da yüzde 60’lık bir kayıp kaçağın olduğunu söyledi. Bu orana göre Van ve bölgenin, Türkiye’de en fazla kayıp kaçağın olduğu 2’nci bölge olduğu açıklandı. Gerçekleştirilen programa; VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, VEPSAŞ Şirket Müdürü Murat Taş, VEPSAŞ İl Müdürü Mehmet Ali Atalan, Yatırım Grup Müdürü Orhan Gültepe, VEDAŞ Van İl Müdürü Beytullah Özbayram, şirket yöneticileri, çok sayıda yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.

 

OKUDUCU: 4 İLE HİZMET VERİYORUZ

Basın bilgilendirme toplantısında konuşan VEDAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu ilk olarak VEDAŞ ve bölge hakkında bilgiler verdi. Okuducu, “VEDAŞ olarak; 4 il, 27 İlçe, 2703 köy ve mezrada toplam 597 bin 19 aboneye hizmet vermekteyiz. Bölgemizde 6 bin 240 adet muhtelif güçler dağıtım trafosu ve 34 bin 910 km’lik hat uzunluğumuz mevcuttur. Türkiye genelinde km2 başına 95 kişi ve 46 abone düşerken bölgemizde km2 başına 44 kişi ve 12 abone düşmektedir. Bu bilgilerden anlaşılacağı üzere çok dağınık, geniş ve zor bir coğrafyada hizmet vermeye çalışmaktayız.” Şeklinde konuştu.

 

“VAN ENERJİ ALTYAPISI İÇİN REKOR YATIRIM YAPILDI”

2015 yılında Van iline yatırım için rekor harcama yaptıklarını söyleyen Okuducu toplamda 35 milyon 545 bin TL’lik yatırım harcaması yaptıklarını ifade etti. 2015 yılı içerisinde yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Okuducu şu ifadelere yer verdi: “Van merkez ve birçok noktada trafoları yeniledik. Birçok noktada havai hatları yer altına aldık. Dağıtım merkezlerini yeniden inşa ettik. Dağıtım merkezlerinde bulunan ve ekonomik ömrünü tamamlamış eski hücreleri son teknolojiye dönüştürdük. Depremde zarar gören trafo binalarını onardık veya yeniden inşa ettik. Yolda kalan direklerin deplaselerini gerçekleştirdik. 5.743 adet yeni direk dikimi gerçekleştirdik. Gerilim dönüşümü kapsamında 776 adet trafonun değişimini tamamladık. Gerilim dönüşümü yapılan yerlerde izolatörlerin tamamını değiştirdik.”

 

YENİ YATIRIM HEDEFİ 400 MİLYON TL

2016-2020 yılları arasında Van ve bölge illerine yapılacak yatırımlar hakkında bilgiler veren Okuducu, “3. Tarife döneminde bölge geneline 400.000.000,00 TL yatırım yapmayı planlamaktayız. Bu yatırımın yüzde 50 civarını Van’a yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda projelerimiz tamamlandı. SCADA / DMS ve coğrafi bilgi sistemi (CBS) ile şebekelerimizde oluşacak büyük arızaları teknik ofislerimizden anında tespit edecek ve yine teknik ofislerimizden arızaya müdahale edebileceğiz. Köy enerji nakil hatları ve köy içi şebekelerini (AG hatları) yenileyeceğiz. Merkez ve köylerde aydınlatma çalışmalarına ağırlık vereceğiz. İl ve ilçe merkezlerinde şehir gelişimini tamamlamış cadde ve sokaklarda havai hatları yer altına alacağız. İmar planına göre yolda kalan veya can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden tesisleri kaldıracağız ya da yer değişikliğini yapacağız. Ekonomik ömrünü dolduran trafo binalarının ve köşklerinin yenilenmesine devam edeceğiz.” Dedi.

 

OKUDUCU: KIŞ AYINDA ENERJİ KULLANIMI İKİ KATINA ÇIKIYOR

Okuducu kış ve yaz ayları arasında kullanılan kWh’lar hakkında bilgiler vererek, kışın kullanılan enerjinin yaz ayında kullanılan enerjinin 2 katı olduğunu söyledi. Okuducu şu ifadeleri kullandı: “Kış aylarında bölge genelinde aylık 480.000.000 kWh’a yakın enerji tüketilmekte iken, yaz aylarında ise bu rakam aylık 240.000.000 kWh civarına gerilemektedir. Söz konusu rakamlardan da anlaşılacağı üzere bölgemizde kış aylarında elektrik ısınma amaçlı olarak kullanılmaktadır. Alınan enerjinin tahakkuk oranına bakıldığında ise kış şartlarında kaçak elektrik tüketiminde büyük oranda artış olduğu görülmektedir.”

 

“KAÇAK ELEKTRİK KULLANDIRTMA, ELEKTRİKSİZ KALMA.”

Yaptıkları çalışmaların sonucunu da açıklayan Okuducu, “Hatların yer altına alınması ve kötü görünümlü binalarımızın yenilenmesi ile büyükşehrin kent estetiğine önemli katkılar sağladık. Ayrıca, bölgemizde uzun süre etkili olan olumsuz hava şartlarından şebekelerimizi büyük oranda korumuş olduk. Direk deplaseleri ile yaya ve araç trafiğine kolaylık sağladık. Özellikle engelli vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırdık. Gerilim dönüşümü çalışması ile enerjimizin kalitesini artırdık. Trafoların yenilenmesi, hatların elden geçirilmesi ve izolatör değişimi daha kaliteli ve kesintisiz enerji halkımızın hizmetine sunulmuş oldu. Trafo merkezlerindeki eski hücrelerin teknolojik hücrelerle değiştirilmesi neticesinde enerjimizin dağıtımını çağın gereklerine (SCADA/DMS) uygun olarak yapabilecek ve olası arızalara müdahale süremiz kısalmış olacaktır.” Şeklinde konuştu. Okuducu son söz olarak ise, “Kaçak elektrik kullandırtma, elektriksiz kalma.” Dedi.

 

KAYIP KAÇAK KULLANIMINDA İKİNCİ BÖLGEYİZ

Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şirket Müdürü Okuducu, Van ilinde yüzde 60’lık bir kayıp kaçağın olduğunu söyledi. Okuducu kayıp kaçakla ilgili şu sözlere yer verdi: “Van ili olarak kayıp kaçakta yüzde 60’lık bir orandayız. Aynı şekilde VEDAŞ’a bağlı olan illerden Muş ili yüzde 54, Bitlis yüzde 40 ve Hakkari ise yüzde 74’lük bir orana sahip. Bu oranları Türkiye’ye kıyasladığımızda ise bölge olarak Türkiye’de en çok kayıp kaçağın olduğu ikinci bölgeyiz. İlk sırada Güneydoğu bölgesinde yer alan Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) geliyor. DEDAŞ’ın ardında VEDAŞ olarak en çok kayıp kaçağın olduğu ikinci bölgeyiz.” Program sahadaki çalışmaların gezilmesiyle sona erdi.

 

VEDAŞ’IN YENİ HİZMET BİNASI 2016’DA

VEDAŞ için yeni hizmet binasının yapıldığını ifade eden Okuducu, “Yeni hizmet binamız için çalışmalarımız devam ediyor. 201 yılının Mayıs ya da Haziran ayından itibaren müdürlük olarak yeni binamızda hizmet vermeyi planlıyoruz. 2015 yılı çalışmaları içerisinde 38 adet yeni köşk kurduk, 53 adet ise trafo kabinini yeniledik. Biz bölge olarak batı standartlarında bir enerji kurmayı planlıyoruz. Bu plana göre de çalışmalarımızı yapıyoruz. 186 arıza hattı ile daha iyi bir hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu hattımızın yüzde 90’ı arızlar ile ilgilenirken yüzde 10’nu ise sorulan sorulara cevap vermek için çalışıyoruz. 186 hattımıza günde 2 bin 200’ün üzerinde çağrı geliyor. Zaman zaman cevap verme konusunda da problemler yaşanıyor. 3 vardiyalı 7 gün 24 saat Alo 186 hattımız hizmet veriyor. Müdürlük olarak geniş araç filosuna sahibiz. 130 araçlık filomuzla kente hizmet götürmeye çalışıyoruz.” Dedi.

 

KAÇAK ORANI YÜZDE 20, KAYBOLAN ENERJİ YÜZDE 60!

Kayıp kaçakta tutulan zabıtları da açıklayan Okuducu şu sözlere yer verdi: “2014 yılı içinde 21 bin 52 tutanak tutuk. Aynı şekilde 2015 yılı içinde yaptığımız tutanak tutma çalışmasında 47 bin 252 tutanak tutulmuştur. VEDAŞ özelleştikten sonra kentteki yüzde 68’lik kayıp kaçak oranı yüzde 60’a geldi. Tabi yüzde 60 diyoruz ancak, bu oranı yanlış yerlere çekenlerde var. Asıl olarak Van’da yüzde 20’ler seviyesinde bir kayıp kaçak oranı var. Buna ayrıca kayıp olan oran eklenince yüzde 30’ları geçiyor. Van’ın yüzde 20’si kaçak elektrik kullanıyor ancak, bu yüzden 20’lik oran kentteki yüzde 60’lık elektriğin kayıp kaçak olmasına sebep oluyor. Aşırı derecede kullanılan kayıp kaçak elektrik bu yüzde 60 olarak görünüyor.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim