Van Kadın Derneği (VAKAD) 2014 yılına ilişkin derneğe yapılan kadına yönelik şiddet, boşanma, ayrılma, taciz, cinsel saldırı, intihar başvurularıyla ilgili faaliyet raporunu açıkladı.

Kent merkezindeki bir otelde düzenlenen toplantıda 2014 yılı verilerini gazetecilerle paylaşan VAKAD Başkanı Zozan Özgökçe, Van ve ilçelerinden 342 kadının derneklerine müracaat ettiğini, bunlardan 179'unun Türk, 163'ünün de Afganistan, İran, Irak ve Suriye uyruklu kadınlardan oluştuğunu söyledi. Sığınmacı kadınların derneklerine büyük ilgi gösterdiğini anımsatan Özgökçe, genellikle kimlik belgelerinin sürelerinin bitimi, belediyeden ve valilikten nakdi yardım, şehir dışına çıkmak için izin, hukuki olarak aldıkları cezaların iptali, yeni doğan çocuklara kimlik talebi gibi konularda derneklerinden yardım talep edildiğini belirtti.

ÖZGÖKÇE: TÜRKİYE’DE BOĞAZ KESME FURYASI VAR

Sığınmacıların çalışma izinlerinin olmaması nedeniyle sağlık güvencesine sahip olamadıklarını, birçok işverenin de sığınmacıları güvencesiz çalıştırdığını anlatan Özgökçe, sosyal ve ekonomik olarak en savunmasız grupta yer alan sığınmacıların kalabalık evlerde ve ağır koşular altında yaşadıklarını ifade etti. Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde bu yıl artışın yaşandığını kaydeden Özgökçe, şöyle konuştu: "Cinayetlerin işleniş şeklinin IŞİD'in boğaz kesme yöntemiyle olması bizleri tedirgin ediyor. Sadece Van'da değil, tüm Türkiye'de bir boğaz kesme furyası var. Bunu çok vahim buluyoruz. Bu arada kadın cinayetlerinin üzerine de çok gidilmediğini düşünüyoruz. Herkesin bu konuda duyarlı olmasını ve cinayetlerin üzerine gidilmesini istiyoruz. Bize yapılan şiddet başvurularının yüzde 31'i fiziksel, yüzde 30'u sözlü, yüzde 26'sı ekonomik ve yüzde 12'si de cinsel alanda gerçekleşti. Başvuran kadınların büyük bölümü eşinden ya da eşinin ailesinden şiddet gördüğünü ifade ediyor."


Önder ALTINAL - Şehrivan

Editör: TE Bilisim