Gürpınar'da kadınlar tarafından düzenlenen basın açıklamasında son bir haftada 6 kadının yakınları tarafından katledilmesi kınandı. Belediye Eş başkanı Yıldız Çetin yaptığı açıklamada, kadın katliamlarına karşı salt açıklama yapmak ile yetinmeyeceklerini, mahallelere inerek bilinçlendirme çalışmalarını yürüteceklerini kaydetti.

Son bir haftada Van'da 6 kadının yakınları tarafından katledilmesi DÖKH (Demokratik Özgür Kadın Hareketi) Gürpınar bileşenleri tarafından düzenlenen basın açıklaması ile kınandı. Belediye Kilim Atölyesi önünde düzenlenen basın açıklamasına Belediye Eş Başkanı Yıldız Çetin, Belediye Meclis üyeleri ve Gürpınar’lı kadınlar katıldı. Hazırlanan basın açıklamasını okuyan Belediye Meclis üyesi Handan Karakoyun, Ortadoğu'da yaşamın yeniden inşa edildiğini, inşa edilen yeni ve özgür yaşamın öncülüğünü de kadınların yaptığını belirterek, “Özgür yaşamı inşa eden kadınlardan en aşağılık şekilde intikam almayı hedefleyen zihniyet, tecavüz ile yetinmiyor, kurdukları köle pazarlarında kadınları pazarlayarak özgür yaşamın önüne geçebileceklerini zannediyorlar. Küçücük kız çocuklarının bile satıldığı köle pazarlarına bölgede bulunan devletler başta olmak üzere tüm dünya sessiz kalmakta, kadınlar şahsında insanlığa yapılan saldırılara üstü kapalı destek verilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

KARAKOYUN: ROJAVA DEVRİMİ BİR ABİDE GİBİ YÜKSELİYOR

Özgür yaşamı inşa etme mücadelesinin öncülüğünü Kürt Kadınının yaptığını, bundan dolayı da en çok da Kürt Kadınının hedeflendiğini, en çok da Kürt Kadınından intikam alındığını hatırlatarak, “Şengalli, Rojavalı kadınlara yönelik gerçekleştirilen alçakça saldırılar bunun en bariz örnekleridir. Ancak Kürt Kadını bu saldırılar karşısında geri adım atmıyor, mücadele ve direnişi daha da arttırıyor. Rojava Devriminin Ortadoğu'da bir abide gibi yükselmesi de bunun kanıtıdır” dedi.

‘ÖLDÜRMENİN GEREKÇESİ OLAMAZ’

Karakoyun yaptığı açıklamanın devamında, son birkaç yılda bir kabus gibi yükselen ve dur durak bilmeyen ‘Namus’ cinayetlerinin çok ciddi bir tehdit olarak kadının önüne dikildiğini, en ufak bahanelerden hareketle hemen her gün kadınların eşleri veya yakınları tarafından katledildiğini belirterek, “Şunu her kes bilmeli ki, hiç bir gerekçe bir kadının katledilmesini haklı kılmaz” Dedi.

‘10 AYDA 255 KADIN KATLEDİLDİ’

Karakoyun, “Kadınların katledilmesini, salt kıskanç kocalara, psikopat sevgililere, baskıcı ve otoriter baba ve kardeşlere, amcalara bağlamamak gerekiyor. Şöyle geriye dönüp baktığımızda son 10 yılda kadına yönelik saldırılarda ciddi bir artış bulunuyor. AKP'nin iktidara gelmesi ile birlikte kadınlara yönelik katliam ve saldırılarda da artış oldu. Son 10 yılda kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve katliamlarda yüzde 140'lık bir artış oldu. Bu yılın ilk 10 ayında katledilen kadın sayısı ise 255'tir. Bu, sadece kayıt altına alınanlardır. Bir de intihar süsü verilen, intihara sürüklenen kadınları hesaba katarsak bu sayı daha da yükselmektedir." Son bir haftada sadece Van'da 6 kadının katledildiğini belirten Karakoyun, kadın katliamlarına karşı mücadeleyi yükselteceklerini, özgür ve yeni yaşamı inşa etmede geri adım atmayacaklarını söyledi. Basın açıklamasından sonra Eş başkan Yıldız Çetin ise yaptığı açıklamada, Gürpınar'ın genelinde kadınlara yönelik şiddet ve katliamlara yönelik bilinçlendirme çalışmaları başlatacaklarını, yeri geldiğinde bunu ev ev dolaşarak yapacaklarını belirtti. Açıklamadan sonra kadınlar sessizce dağıldılar.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim