Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Süphan Mahallesi Kilim Atölyesi'nde eğitim gören 18 kadın bir araya gelerek tamamen organik bal üretimine başladı. Arıcılık projesini hayata geçiren kadınlar ilk bal hasılatını aldı. Kadınlar ürettikleri balı markalaştırarak 'TuşBal' ismini verdi. Kadınlar kısa bir süre sonra 'TuşBal Üretim Kooperatifi' kurma kararı da aldı.

Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde mahalledeki kadınlar için kurulan "Van Büyükşehir Belediyesi Mavi Kent Kilim Atölyesi" öğrencileri kentte bir ilki gerçekleştirdi. Hisar Anadolu Destek Derneği'nin katkılarıyla bir yandan kilim dokuyarak kendi geçimlerini sağlayan kadınlar, öte yandan Van'da ilk kez kendileri için oluşturulan fonla bal üretimine başladı. Kilim atölyesinde çalışan 18 kadın bal üretimi projesi için bir araya gelerek, projeyi hayata geçirdi. Kilim dokumanın yanı sıra Arıcılık eğitimi de alan kadınlar, bu projelerini hayata geçirmek için hemen harekete geçti. Hem kendi markalarını yaratmak hemde organik bal üretimi yapmak için ilk olarak Kilim Atölyesinin hemen yanında arı kovanları için bir alan oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından alanın oluşturulmasının ardından alana 60 kovan kuruldu. İlkbahar'da kurulan kovanların ilk hasılatı alınmaya başlandı.

İLK HASILATI ÇOBAN VE KAYA ALDI

İlk hasılatın elde edildiği gün Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya ve Hisar Anadolu Destek Derneği (HADD) Derneği Başkanı Servet Hanoğlu'da onları yalnız bırakmadı. Yapılan törende bir bal şişesinin üzerine Çoban, Kaya ve diğer konuklar imzalarını attı. Kadınlar, ürettikleri bal'ın markasını ise 'TuşBal' olarak belirledi. ‘TuşBal’ ismiyle markalaşan ve önümüzdeki günlerde marketlerde ve balcılarda yerini alması beklenen bal tamamen kadınların eliyle ve organik olarak üretiliyor. Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban ve Bekir Kaya, üzerlerine balcı kıyafeti giyerek bal kovanlarını inceledi. Daha sonra merkez de bulunan ve özel bir makine ile peteklerden elde edilen süzme balın tadına bakan Çoban ve Kaya balın oldukça lezzetli olduğunu söyledi. Çoban ve Kaya birlikte makine paleti çevirerek peteklerden süzme bal elde ettiler.

PEYAN: BALCILIK SADECE ERKEK İŞİ DEĞİL

Kilim atölyesinde kilim eğitiminin yanı sıra arıcılık projesinin de mimarlarından olan kadınlardan Canan Peyan, 17 arkadaşı ile birlikte arıcılık eğitimi gördüklerini söyleyerek, "Burada arıcılık öğreniyoruz. Van Büyükşehir Belediyesinin verdiği büyük destekle burada çalışmalarımızla hem ailelerimize maddi katkıda bulunuyor hem de meslek öğreniyoruz. Burada sadece arıcılıkla ilgili değil, aynı zaman da eğitim alanında okuma yazma, sağlık, bilgisayar gibi kurslar alıyoruz. Balcılığın sadece erkekler tarafından yapıldığına dair toplum da bir önyargı var, biz kadınlar bu ön yargıyı ortadan kaldırmak için böyle bir projeye dahil olduk. 18 kadın bal üretimine başladık. Tamamen kadın eliyle ve doğal ortam da hiçbir katkı maddesi bulunmayan balın bu yılki ilk hasılatını almaya başladık. Önümüzdeki yıllarda bu projeyi daha da büyüterek daha çok kadın ve daha çok bal üretimi yapmayı istiyoruz" dedi.

5 AYRI MAHALLEDE 5 ATÖLYE

Kilim atölyesinin eğitmenlerinden olan ve yıllardır kilim sektöründe birçok çalışmaya imza atan Enver Özkahraman, açtıkları kilim atölyelerinin amacının sadece kadınlara maddi anlamda güç katmak olmadığını, açtıkları kilim atölyeleri ile dezavantaj durumda bulunan kadınları hayata katarak, kendi ayakları üzerinde duran bir proje olduğunu ifade etti. Özkahraman, "Bizim amacımız evde bulunan kadınları dışarı çıkararak sosyalleşmelerini sağlamaktır. Şuan da Van’da 5 değişik nokta da bu tür eğitimleri veren 5 eğitim-öğretim atölyelerimiz var. Değişik 5 atölyemizde 100 kadın arkadaşlarımız var. Bunun geliştirip eğitim alan sayısını yükseltmeyi hedeflemekteyiz. Burada yapılan iş ticari değildir. Bu işe başladığımız günden bu yana 36 öğrencimiz liseden mezun olurken 2 öğrencimizde üniversite kazandı. Yani biz sadece kadınlara kilim değil aynı zaman da eğitim, bilgisayar ve sağlık gibi önemli konularda, alanında uzman kişiler aracılığı imkanlar sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

ÖZKAHRAMAN: SANAT MERKEZİ AÇACAĞIZ

Van’da bu tür projelerinin önünün açılması ve destek olunması gerektiğini belirten Özkahraman, açtıkları merkezlerin belli kriterlerinin olduğunu ve bu kriterlerin başında yoksul durumda bulunan kadınlara bu eğitim vermek olduğunu söyleyerek, "Bu işin önünü açabilmek için destek olunması lazım. Van Büyükşehir Belediyesi bize arsa desteği verdi. Yine Hisar Anadolu Derneği bize hocalar konusunda destek verdi. Biz burada okula gidemeyen maddi durumu iyi olamayan kadınları alıyoruz. Yine Süphan Mahallesi’nde sanat merkezi kurma gibi bir hedefimiz var. Ayrıca yakın bir zamanda Beyüzümü Mahallesi’nde de yeni yer kilim atölyesi açma gibi bir planımız var” dedi.

Editör: TE Bilisim