DAKA’nın da desteklediği Kadın Emeği Pazarı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde hizmet vermeye başladı. Eğitimlerini tamamlayan 100 kadın esnaf, iş başı yaparak satışlara başladı. Tezgahlarda kilim, giyim, yiyecekler ve çeşitli birçok ürün kadın esnaflar tarafında satışa sunuldu. Projenin sahibi İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser, kadın emeği ve mücadelesinin gün geçtikçe ilerlemeye devam ettiğini söyleyerek, bu durumun kendilerini de sevindirdiğini anlattı.

 

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Van Merkez İpekyolu Belediyesi tarafından yapılan Kadın Emeği Pazarı, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde çalışma startı verildi. Sabırsızlıkla eğitimlerini tamamlayan kadın esnaflar düzenlenen törenle Kadın Emeği Pazar’ında iş başı yaptı. Yapılan açılış törenine, HDP Van Milletvekilleri Tuba Hezer, Bedia Özgökçe Ertan, DBP İl Eşbaşkanı Caziye Duman, DBP’li ve HDP’li il ve ilçe yöneticileri, İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser, Gürpınar Belediye Eşbaşkanları Yıldız Çetin, Zeki Yıldız, Edremit Belediye Eşbaşkan Vekili Nurhayat Çelik, KJA ve çok sayıda kadın katıldı.

 

UNAT: BAŞARI KENTİMİZİN KAZANIMI OLACAKTIR

Açılış Konuşması yapan İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Nermin Unat, “Hizmet üretirken emeğin, düşüncenin ve yaşamın kollektifleştiği bir ortam yaratmak amacıyla belediye hizmetleri tamamında kadın bakış açısının yasatılması hedefiyle yola çıktık. Demokratik ekolojik ve kadın özgürlükçü yönetim anlayışı ile kadınların sosyal kültürel ve ekonomik alanda hayata etkin katılmalarını sağlamaktır. Kadınların özgürlükçü yaşam ideolojisine ulaşmak üreten kadının emeğinin görünür ve komin ekonominin öznesi olan kadın güçlenmesi için çalışmaları yürütmekteyiz. Komünal yaşam ortak üretmek, ortak karar almak, ortak tüketmek ve ortak bölüşmektir. Bu komünal ekonomide kadınlar özdedir. Kadının ekonomik olarak bağımsızlığını sağlanması yönelik, İpekyolu Belediyesi ve DAKA ortaklığıyla oluşturulan Kadın Emeği Pazarı kadın esnaflara ev sahipliği yapmaktadır. Pazarın yapım işi, Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından tamamlanan ve projenin sürdürülebilirliği, Kadın Politikaları Müdürlüğü tarafından sağlandı. Kadınların ürettikleri ürünleri pazarlayabilecekleri alanların oluşturulması hedeflenmektedir. Kadın emek mücadelesinin görünür kılması açısından, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününde gerçekleştirilmesi bizim içinde ayrı bir öneme sahiptir. Belediyemiz, DAKA ve KOSGEB destekli girişimcilik eğitimleri verildi. Kadın Emeği Pazarımızın başarısı kentimizin kazanımı olacaktır. Bunun inancıyla emeği geçen herkese teşekkür etmeyi bir borç biliriz.” Dedi.

 

KESER: KADININ EMEĞİ GÜN GEÇTİKÇE BÜYÜYOR

Unat’ın ardından konuşan İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser Kürtçe yaptığı konuşmada, “Kadın emeği ve mücadelesi gün geçtikçe ilerlemeye devam ediyor. Bu durum bizi de sevindiriyor. Belediyemiz ilk kurulduğunda 6 kadın çalışan vardı. Şimdi ise 78 kadın çalışan var ve çoğu yönetim ve karar mercilerinde bulunmakta. Kadın Emeği Pazar’ında 100 kadın çalışacak. Yaşamın tüm alanlarında mücadele eden emek sergilenen kadınlar başarısından dolayı mutluluk duyduğumuzu ve bu yeni alanından kadın mücadelesine emeğine katkı sunmasını dileriz. Sayın Eşbaşkanımız Aygül Bidav’ın adına da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günüzü kutlarım. Dileğimiz odur ki kadınlar kendi kimliğiyle kendi emeğiyle ve mücadelesiyle yaşamın tüm alanlarından hak ve hukukuna ulaşsın ve başarılı olsun. Kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğüdür. Tekrardan kadınlar gününüzü kutlarım. Hepiniz hoş geldiniz.” Diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından katılımcılar kadın esnafların el emeğiyle yaptığı ürünlerin bulunduğu tezgahlar gezildi. Tezgahlarda kilim, giyim, yiyecekler ve bir birinden güzel çeşit çeşit ürünler satışa sunuldu. 

Editör: TE Bilisim